Social media και έφηβοι: Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στον περιορισμό για τους ανήλικους
Μαθήματα από τον αυστραλιανό νόμο
Στην Αυστραλία έγινε νόμος η απαγόρευση πρόσβασης στα social media για σνήλικους κάτω των 16 ετών ενώ και η Ελλάδα προσανατολίζεται στον περιορισμό τους στους ανήλικους. Για το θέμα αυτό μίλησαν στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο δικηγόρος Γιώργος Σακελλαριάδης και η Μαρία Μπακαλίδου, Δ/ντρια Σχολείων Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
«Πρακτικά η λύση θα βρεθεί, διότι η τεχνολογία πλέον έχει εξελιχθεί. Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά εργαλεία ελέγχου της ηλικίας και μην ξεχνάμε ότι η ιστορία κάνει κύκλους δηλαδή ας πάμε πρώτα στην αρχιτεκτονική της ρύθμισης. Θυμόμαστε τη δεκαετία του ’90 που η τηλεόραση ήταν πολύ πιο ισχυρή. Είχαμε τις διαφημίσεις με τα παιδικά παιχνίδια, προβάλλονταν στις ώρες των παιδικών το Σάββατο το πρωί, σωστά; Αυτό ήταν ένα πρόβλημα. Γιατί πιέζονταν οι γονείς έλεγαν μετά τα παιδιά θέλω, άλλαξε η ώρα, πήγε 10 η ώρα το βράδυ. Όσοι τέλος πάντων ασχολούνται έχουν έναν λογαριασμό και πρέπει να ταυτοποιηθεί η ηλικία τους. Άρα ξεκινάμε με μια αρχή ότι το περιεχόμενο για κάποιο λόγο δεν είναι κατάλληλο για κάτω των 16. Αν ξεπεράσουμε αυτό το νομικό εμπόδιο και την παραδοχή ότι όλο το περιεχόμενο στα social media δεν είναι ακατάλληλο για κάτω των 15, για κάτω των 15 και 16, τότε έχουμε ξεπεράσει το πρώτο νομικό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα ζήτημα βέβαια, γιατί είναι προβληματικές αυτές οι ρυθμίσεις. Είναι πολύ δύσκολο να περιορίσεις την πληροφορία. Τα παιδιά θα βρουν τρόπο να αλληλεπιδράσουν ψηφιακά, αλλά θα τα σώσουμε» ανέφερε ο κ. Σακελλαριάδης.
Ο κ. Σακελλαριάδης σημείωσε πως «η πληροφορία από μόνη της, το μέσο από μόνο του δεν είναι προβληματικό, αλλά είναι πλέον τέτοια η υπερκατανάλωση, τέτοια η προβληματική ποιότητα της πληροφορίας που ενδεχομένως η πολιτεία να λάβει μία απόφαση ότι ναι, πρέπει να βάλω έναν έλεγχο ηλικίας». Αναφερόμενος σε παραδείγματα, είπε: «Ας πούμε το εισιτήριο στο γήπεδο που είναι και πολύ πρόσφατο. Είχαμε όλη αυτή τη φασαρία με το πώς μπαίνουμε στο γήπεδο. Εάν ακολουθηθούν μεθοδολογίες τέτοιες τεχνολογικές, ο χρήστης θα πρέπει να έχει τη συναίνεση ή τη ρητή ηλεκτρονική εντολή του γονέα».
Παρομοίασε την εφαρμογή τέτοιων μέτρων με τη λειτουργία των σύγχρονων τηλεοράσεων, όπου «μπορεί ένας γονιός με ένα απλό PIN να προσδιορίσει το είδος του περιεχομένου που θα βλέπουν τα παιδιά».
Σχετικά με τη νομοθεσία, ο κ. Σακελλαριάδης ανέφερε: «Ξεκινάμε με μια αρχή ότι το περιεχόμενο για κάποιο λόγο δεν είναι κατάλληλο για κάτω των 15. Αν ξεπεράσουμε αυτό το νομικό εμπόδιο και την παραδοχή ότι όλο το περιεχόμενο στα social media δεν είναι ακατάλληλο για κάτω των 15, τότε έχουμε ξεπεράσει το πρώτο νομικό πρόβλημα». Τόνισε, πάντως, ότι «είναι πολύ δύσκολο να περιορίσεις την πληροφορία. Τα παιδιά θα βρουν τρόπο να αλληλεπιδράσουν ψηφιακά, αλλά θα τα σώσουμε. Υπάρχουν λοιπόν τα τεχνολογικά εργαλεία. Μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Μπορεί να γίνει. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε: «Το θέμα είναι επί της αρχής εάν όλο το περιεχόμενο τελικά στα social media είναι ακατάλληλο. Αν το δεχτούμε αυτό, η λύση θα βρεθεί».
«Τα παιδιά άλλαξαν μετά τον κορωνοϊό και την καραντίνα»
Η Μαρία Μπακαλίδου, Διευθύντρια Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, σχολίασε την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού και της καραντίνας στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των μαθητών, καθώς και τις προσπάθειες για τη ρύθμιση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους. «Νομίζω ότι το μεγάλο κακό ξεκίνησε από τον κορωνοϊό, από την περίοδο, από τα χρόνια εκείνα που τα παιδιά καταναγκαστικά έκαναν τα πάντα μέσα από τις οθόνες και ζούσαν μέσα από τις οθόνες. Εξοικειώθηκαν εξαιρετικά, υπερβολικά πολύ με τις οθόνες και την τεχνολογία· έμαθαν να ζουν μέσα από αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πλέον διαφορετικά παιδιά. Είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν που αντιμετωπίζαμε πριν τον εγκλεισμό».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αυστηρή καραντίνα που εφαρμόστηκε στη Βικτώρια: «Η καραντίνα που ζήσαμε εδώ στη Βικτώρια, στη Μελβούρνη, ήταν από τις πιο αυστηρές του κόσμου. Αυτό άλλαξε τις ισορροπίες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες».
Μιλώντας για τον νέο νόμο που αφορά την απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών, ανέφερε: «Μετά από πολλές διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών, ψηφίστηκε ένας από τους αυστηρότερους νόμους του κόσμου. Ορίζει ότι παιδιά κάτω των 16 ετών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να περιοριστεί η βία και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όπως περιστατικά αυτοτραυματισμού ή ακόμα και αυτοκτονίες».
Ωστόσο, επισήμανε τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς θα μπορέσουν να διαπιστώσουν το ηλικιακό όριο των παιδιών χωρίς να παραβιάζουν την ιδιωτικότητά τους. Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια δολάρια, θα επιβληθούν στις ίδιες τις εταιρείες των social media και όχι στα παιδιά».
Η κ. Μπακαλίδου αναφέρθηκε και στην απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της Βικτώριας: «Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων σε όλα τα γυμνάσια. Τα παιδιά μπορούν να φέρνουν τα κινητά τους, αλλά είναι υποχρεωμένα να τα έχουν κλειδωμένα στα ντουλαπάκια ή στις τσάντες τους. Αν πιάσουμε κάποιο παιδί να χρησιμοποιεί το κινητό του, αυτό δεν είναι απλώς κανονισμός του σχολείου· είναι νόμος της πολιτείας».
Η χρήση κινητών στα σχολεία έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα: «Με ένα κινητό τηλέφωνο, ένας μαθητής μπορεί να βιντεοσκοπήσει μάθημα, δάσκαλο ή συμμαθητή του και να δημοσιεύσει το υλικό στα social media, κάτι που παραβιάζει την ιδιωτικότητα».
Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη εύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά λένε την αλήθεια για την ηλικία τους, χωρίς να απαιτείται να παραχωρήσουν προσωπικά δεδομένα, όπως η ταυτότητά τους, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».