Spotify: Πώς θα καταλάβετε εάν σας έχουν χακάρει το λογαριασμό
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι επιτήδειοι να παραβιάσουν το λογαριασμό σας
Το Spotify έχει σχεδόν 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, με 265 εκατομμύρια από αυτούς να είναι συνδρομητές Premium.
«Πρόκειται για την κορυφαία υπηρεσία ροής μουσικής παγκοσμίως και είναι φυσικό να αποτελεί στόχο για κυβερνοεγκληματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους χρήστες του» προειδοποιεί ο o Tomáš Foltýn από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας λογισμικού ασφαλείας ESET.
Οι λογαριασμοί Spotify αποτελούν πολύτιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους, όπως να τα πουλήσουν στο σκοτεινό διαδίκτυο ή σε πλατφόρμες τύπου Telegram. Και μπορεί οι τιμές τους να είναι χαμηλότερες από το κόστος μιας κανονικής συνδρομής, η μαζική πώληση παραβιασμένων λογαριασμών μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στους κυβερνοεγκληματίες. Μια επιτυχημένη εκστρατεία phishing που στοχεύει χρήστες του Spotify μπορεί να οδηγήσει σε μαζική συλλογή διαπιστευτηρίων, δημιουργώντας έτσι σημαντικά παράνομα έσοδα.
Το ότι οι χρήστες χάνουν την πρόσβασή τους στην υπηρεσία όταν ο λογαριασμός τους παραβιαστεί δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Μαζί με την πρόσβαση χάνουν και πολύτιμα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία πληρωμής, συνήθειες ακρόασης, καθώς και πιθανές συνδέσεις με μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για κλοπή ταυτότητας ή για επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής. Γι’ αυτό οι λογαριασμοί στο Spotify αποτελούν τόσο ελκυστικούς στόχους για τους κυβερνοεπιθέσεις.
Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται συχνά για την τεχνητή αύξηση των μετρήσεων ροής μουσικής, μια πρακτική που είναι γνωστή ως «απάτη ροής». Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν δίκτυα από παραβιασμένους λογαριασμούς για να αναπαράγουν επανειλημμένα συγκεκριμένα τραγούδια, αυξάνοντας έτσι τις μετρήσεις ροής και δημιουργώντας αυξημένες πληρωμές δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Beatdapp, μια πλατφόρμα ανίχνευσης απάτης streaming, τουλάχιστον το 10% όλων των ροών τραγουδιών είναι ψεύτικες, γεγονός που κοστίζει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη μουσική βιομηχανία.
Το πρώτο βήμα για την ασφάλειά σας είναι να κατανοήσετε το πώς μπορούν να παραβιαστούν οι λογαριασμοί Spotify» εξηγεί ο Tomáš Foltýn από την ESET και παραθέτει τις βασικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να αποκτήσουν τα διαπιστευτήρια των χρηστών, τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και πώς να διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.
Ηλεκτρονικό ψάρεμα – Phishing
Εικόνα 1. Παράδειγμα email ηλεκτρονικού ψαρέματος με θέμα το Spotify (Πηγή: Spotify.com)
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) είναι μια από τις βασικές τακτικές εξαπάτησης, αλλά έχουν εξελιχθεί σημαντικά πέρα από τα προφανή μηνύματα απάτης που ήταν γεμάτα ορθογραφικά λάθη και άλλα εμφανή στοιχεία αναξιοπιστίας. Σήμερα, πολλές εκστρατείες phishing βασίζονται σε προηγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και πειστικά οπτικά στοιχεία, ικανά να ξεγελάσουν ακόμη και τους πιο προσεκτικούς χρήστες.
Συνήθως, τέτοιου είδους επιθέσεις ξεκινούν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον λογαριασμό σας. Για παράδειγμα, ένα μήνυμα μπορεί να αναφέρει: «Η μέθοδος πληρωμής απορρίφθηκε: Η συνδρομή σας θα ακυρωθεί». Τα μηνύματα αυτά δημιουργούν μια αίσθηση επείγοντος, θολώνοντας την κρίση του χρήστη και αυξάνοντας την πιθανότητα βιαστικών ενεργειών. Συχνά, συνοδεύονται από επίσημα λογότυπα και μορφοποίηση σχεδόν πανομοιότυπη με τις νόμιμες επικοινωνίες εταιρειών, όπως το Spotify, κάνοντας τα ακόμα πιο πειστικά.
Για παράδειγμα, ένα μήνυμα phishing μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί λόγω προβλήματος πληρωμής και να σας προτρέψει να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να «επιλύσετε» το ζήτημα. Ωστόσο, ο σύνδεσμος οδηγεί σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα σχεδιασμένη να υποκλέψει τα στοιχεία σύνδεσής σας και ενδεχομένως άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι σύνδεσμοι ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) συχνά οδηγούν τους χρήστες σε ψεύτικες ιστοσελίδες που μιμούνται τη σελίδα σύνδεσης του Spotify. Ακόμα και οι διευθύνσεις των τομέων τους μπορεί να φαίνονται νόμιμες με την πρώτη ματιά. Για να προστατευτείτε από τέτοιες απάτες, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:
- Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες. Το Spotify δεν θα σας ζητήσει ποτέ στοιχεία όπως ο κωδικός πρόσβασης ή οι μέθοδοι πληρωμής σας. Επίσης, δεν θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε πληρωμές μέσω τρίτων ή να κατεβάσετε συνημμένα από email.
- Επαληθεύστε τη διεύθυνση του αποστολέα του email. Τα νόμιμα email του Spotify προέρχονται μόνο από τομείς που καταλήγουν σε «@spotify.com».
- Προσέξτε για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Τα επίσημα μηνύματα του Spotify είναι σωστά διατυπωμένα και δεν περιέχουν λάθη που μπορεί να προδώσουν μια απάτη.
- Ελέγξτε τους συνδέσμους πριν κάνετε κλικ. Περάστε το ποντίκι πάνω από οποιονδήποτε σύνδεσμο για να δείτε την πραγματική διεύθυνση URL προορισμού πριν τον ανοίξετε.
- Επισκεφθείτε το Spotify χειροκίνητα. Αντί να ακολουθείτε συνδέσμους από email, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του Spotify απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
- Προστατεύστε το λογαριασμό σας. Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης, αποθηκευμένο σε έναν διαχειριστή κωδικών, και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), κατά προτίμηση μέσω εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας ή κλειδιού ασφαλείας υλικού.
Ψεύτικες εφαρμογές
Η επιθυμία των καταναλωτών για καλύτερες δυνατότητες και για δωρεάν premium πρόσβαση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών μη εξουσιοδοτημένων εφαρμογών Spotify από τρίτους. Αυτές οι εφαρμογές κυμαίνονται από απλές βελτιώσεις λειτουργιών μέχρι κακόβουλο λογισμικό που έχει στόχο να κλέψει δεδομένα χρήστη.
Χρησιμοποιώντας ελκυστικά δολώματα, όπως το μπλοκάρισμα διαφημίσεων και η βελτίωση της δωρεάν εμπειρίας του Spotify, αυτές οι εφαρμογές επιδιώκουν να καταλάβουν το λογαριασμό σας. Για να προστατευτείτε, παραμείνετε στα επίσημα καταστήματα εφαρμογών και κατεβάστε την εφαρμογή Spotify μόνο από επίσημα κανάλια: το Apple App Store για συσκευές iOS, το Google Play Store για συσκευές Android και το spotify.com για υπολογιστές.
Αποφύγετε εργαλεία τρίτων που υπόσχονται να βελτιώσουν το Spotify ή να παρέχουν premium λειτουργίες χωρίς πληρωμή, καθώς αυτά είναι σχεδόν πάντα κακόβουλα. Επιπλέον, επανεξετάζετε τακτικά τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στις συσκευές σας και αφαιρείτε όσες δεν αναγνωρίζετε ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον.
Εικόνα 2. Παράδειγμα διαφήμισης που προωθεί μια ύποπτη εφαρμογή. (πηγή:Volt.fm)
Κακόβουλο λογισμικό
Το τοπίο του κακόβουλου λογισμικού που βάζει στο στόχαστρο διαπιστευτήρια υπηρεσιών streaming έχει εξελιχθεί σημαντικά. Πέρα από τους βασικούς keyloggers, οι κυβερνοεγκληματίες πλέον αναπτύσσουν κακόβουλο λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για την υποκλοπή διαπιστευτηρίων ψυχαγωγικών υπηρεσιών. Συχνά, αυτό μεταμφιέζεται σε επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης που υπόσχονται να βελτιώσουν την εμπειρία ροής ή να επιτρέψουν τη λήψη περιεχομένου για χρήση εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, κακόβουλο λογισμικό που υποκλέπτει πληροφορίες διανέμεται μέσω λήψεων λογισμικού από μη αξιόπιστες πηγές ή κακόβουλων συνημμένων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για να προστατευθείτε:
- Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σας, καθώς οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν κρίσιμα διορθωτικά ασφαλείας για γνωστές ευπάθειες.
- Χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας με δυνατότητες προστασίας σε πραγματικό χρόνο.
- Ελέγχετε προσεκτικά τα δικαιώματα που παραχωρείτε σε εφαρμογές, ιδιαίτερα σε εκείνες που ζητούν πρόσβαση σε ευαίσθητες λειτουργίες, όπως οι υπηρεσίες προσβασιμότητας ή οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.
Παραβιάσεις δεδομένων
Οι παραβιάσεις δεδομένων συχνά οδηγούν στην κατάληψη λογαριασμών, κυρίως επειδή οι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε διαφορετικές υπηρεσίες. Επειδή υπάρχει διασύνδεση στην ψηφιακή ζωή μας, μια παραβίαση σε μία υπηρεσία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο λογαριασμούς σε πολλές άλλες πλατφόρμες.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κωδικοί που εκτέθηκαν σε μεγάλες διαρροές δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία σε επιθέσεις παραβίασης διαπιστευτηρίων, δίνοντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε χιλιάδες λογαριασμούς στο Spotify.
Για να παραμείνετε ασφαλείς, είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείτε ξανά τους ίδιους κωδικούς σε διαφορετικές υπηρεσίες. Οι αξιόπιστοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης δημιουργούν μοναδικούς και δύσκολους κωδικούς για κάθε υπηρεσία, τους αποθηκεύουν με ασφάλεια και σας ζητούν να θυμάστε μόνο έναν βασικό κωδικό.
Επιπλέον, συνιστάται να παρακολουθείτε τακτικά υπηρεσίες που ειδοποιούν για παραβιάσεις, όπως το Have I Been Pwned. Αυτές οι υπηρεσίες σας ενημερώνουν αν το email σας εμφανιστεί σε νέες διαρροές δεδομένων, ώστε να μπορέσετε να δράσετε άμεσα πριν να είναι πολύ αργά.
Πως μπορώ να καταλάβω αν έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός μου στο Spotify;
Το πιο προφανές σημάδι παραβίασης λογαριασμού είναι οι απροσδόκητες αλλαγές στις ρυθμίσεις ή στα στοιχεία της συνδρομής σας, εξηγεί ο ο Tomáš Foltýn από την ESET. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μη εξουσιοδοτημένες αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις του συνδρομητικού σας προγράμματος, αλλαγές στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τροποποιήσεις στις πληροφορίες πληρωμής.
Επιπλέον, η ασυνήθιστη δραστηριότητα στο ιστορικό ακροάσεων ή στις λίστες αναπαραγωγής σας μπορεί να αποτελεί ένδειξη παραβίασης. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση άγνωστων καλλιτεχνών στα πρόσφατα αναπαραγμένα κομμάτια σας. Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως παρατηρήσετε ανεξήγητη διαγραφή λιστών αναπαραγωγής που έχετε δημιουργήσει ή εμφάνιση νέων λιστών που δεν έχετε προσθέσει εσείς.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι παρατυπίες στη λειτουργία, οι οποίες μπορεί να αποκαλύψουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Στη σελίδα λογαριασμού του Spotify εμφανίζονται όλες οι συσκευές στις οποίες είναι ενεργός ο λογαριασμός σας. Η παρουσία άγνωστων συσκευών ή τοποθεσιών σε αυτή τη λίστα είναι ένδειξη πιθανής παραβίασης. Επιπλέον, αν αποσυνδέεστε συχνά απροσδόκητα από το Spotify, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας και ενεργοποιεί τα όρια συνεδρίας.
Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα ύποπτα σημάδια, επισκεφτείτε αυτή τη σελίδα του Spotify και λάβετε άμεσα μέτρα:
- Πρώτον, αποσυνδεθείτε από όλες τις συσκευές μέσω της σελίδας ρυθμίσεων του λογαριασμού σας.
- Στη συνέχεια, αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής, διασφαλίζοντας ότι ο νέος κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός και μοναδικός.
- Eπανεξετάστε και ανακαλέστε την πρόσβαση για οποιεσδήποτε εφαρμογές τρίτων που δεν αναγνωρίζετε ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον.
- Τέλος, επικοινωνήστε με την υποστήριξη πελατών του Spotify για να αναφέρετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και να ζητήσετε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας του λογαριασμού.
Παραμείνετε ασφαλείς
Βεβαιωθείτε ότι λογαριασμός σας είναι προστατευμένος. Τα λίγα λεπτά που θα αφιερώσετε σήμερα μπορεί να σας γλιτώσουν από ώρες απογοήτευσης αύριο. Να θυμάστε επίσης ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που το ρυθμίζετε και το ξεχνάτε. Είναι μια ζωντανή διαδικασία που εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο και οι ίδιες οι απειλές. Μείνετε ενήμεροι για τους πιο πρόσφατους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο.