Συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και του ΕΚΕΤΑ

Η συμφωνία τεκμηριώνει την 1η στρατηγική συνεργασία του CDI στο χώρο της έρευνας και καινοτομίας με το οικοσύστημα καινοτομίας

Parallaxi
συνεργασία-του-κέντρου-ψηφιακής-καιν-881778
Parallaxi
Από αριστερά προς τα δεξιά: Αναστασία Ματωνάκη (Pfizer CDI), Δημήτρης Τζοβάρας (Πρόεδρος ΕΚΕΤΑ), Nico Gariboldi (επικεφαλής Pfizer CDI), Γιάννης Κομπατσιάρης (Διευθυντής ΙΠΤΗΛ), Βιβή Ντριγκόγια (Pfizer CDI), Θάνος Σταυρόπουλος (Pfizer CDI)

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη (Pfizer Center for Digital Innovation – CDI) στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπραξής του με σημαντικούς φορείς έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ). Η συμφωνία τεκμηριώνει την 1η στρατηγική συνεργασία του CDI στο χώρο της έρευνας και καινοτομίας με το οικοσύστημα καινοτομίας και στόχο έχει να συνεισφέρει στη γεφύρωση της αγοράς και της έρευνας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Το πλαίσιο της συνεργασίας περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων έρευνας και καινοτομίας, την ανάδειξη των σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους σε καινοτομίες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Το πρώτο project υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ και αφορά στην ανάπτυξη ενός λογισμικού με τη μορφή ευφυούς πράκτορα, ο οποίος θα διενεργεί διάλογο και θα απαντά σε ερωτήματα επαγγελματιών υγείας και ασθενών. Το λογισμικό θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP: Natural Language Processing) και μηχανικής μάθησης προκειμένου να κατανοεί τα ερωτήματα και να συνθέτει κατάλληλες απαντήσεις. Η σημασία και η χρησιμότητα της ανάπτυξης ενός τέτοιου λογισμικού, που έγινε ακόμα περισσότερο εμφανής κατά την πανδημία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην έγκυρη ενημέρωση, καθώς και στη βελτίωση της εμπειρίας της επικοινωνίας με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer επεσήμανε ότι στρατηγική προτεραιότητα του Κέντρου αποτελεί η προώθηση συνεργασιών με το οικοσύστημα με στόχο τις καινοτομίες που βελτιώνουν τις ζωές των ασθενών και δήλωσε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με το οικοσύστημα. Το ΕΚΕΤΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας με σταθερό προσανατολισμό στην καινοτομία και ιδιαίτερα αξιόλογο έργο. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, σηματοδοτεί την αρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας με σημαντικό αντίκτυπο τόσο για τη Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας όσο και για το ΕΚΕΤΑ μέσω κοινών έργων, που έχουν πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο».

Η Αναστασία Ματωνάκη, Sr. Manager, Ecosystem and Open Innovation δήλωσε ότι: «Η συνεργασία του Pfizer CDI με το ΕΚΕΤΑ αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας που εστιάζει στην αξιοποίηση της έρευνας και στην ανοιχτή καινοτομία. Η χώρα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στόχος μας είναι η όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών για την ανάπτυξη τεχνολογιών που προσθέτουν αξία σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας”

Ο Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, υπογραμμίζοντας την αξία της παρούσας σύμπραξης, επεσήμανε: «Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, αποτελούν δύο φορείς, που προάγουν την καινοτομία προς όφελος της κοινωνίας. Με την παρούσα συνεργασία, επιτελείται ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του ερευνητικού κέντρου: η συμβολή του στην παροχή λύσεων, που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες. Είμαστε ιδιαίτερά χαρούμενοι για αυτό και προσβλέπουμε στο μέλλον σε ακόμη περισσότερες από κοινού δράσεις σύνδεσης της έρευνας με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Ο Ιωάννης Κομπατσιάρης, Διευθυντής ΙΠΤΗΛ δήλωσε ότι: «Η συνεργασία με τη Pfizer αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για το εξειδικευμένο Ερευνητικό δυναμικό του ΙΠΤΗΛ, να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακής υγείας για εφαρμογές με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο. Η μεταφορά τεχνογνωσίας, η έρευνα και η ανάπτυξη εφαρμογών σε συνεργασία με τη βιομηχανία, αποτελούν βασικό, στρατηγικό στόχο για το ΙΠΤΗΛ. Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς επιτυγχάνεται αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και η δυνατότητα ενασχόλησης των Ερευνητών με σύγχρονες προκλήσεις και πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της βιομηχανίας.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα