Τα «χαζά» τηλέφωνα γίνονται ξανά μόδα

Η επιστροφή «θρυλικών» κινητών στην καθημερινότητα μας.

Parallaxi
τα-χαζά-τηλέφωνα-γίνονται-ξανά-μόδα-898434
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

H 17χρονη Ρόμπιν Γουεστ αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των συνομηλίκων της, αφού δεν χρησιμοποιεί smartphone. Αντί να παρακολουθεί εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram, εκείνη προτιμά το λεγόμενο «χαζό τηλέφωνο».

Πρόκειται για κινητά τηλέφωνα με βασικές λειτουργίες, οι οποίες είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με εκείνες ενός iPhone. Με αυτά, μπορείς μόνο να πραγματοποιείς και να δέχεσαι κλήσεις και να ανταλλάσσεις γραπτά μηνύματα (SMS). Αν κάποιος είναι μάλιστα, τυχερός, το «χαζό τηλέφωνό» του θα του επιτρέπει να ακούει ραδιόφωνο και να τραβάει απλές φωτογραφίες, αλλά σίγουρα δεν θα μπορεί να συνδέεται στο ίντερνετ ή σε εφαρμογές.

Οι συσκευές αυτές είναι παρόμοιες με κάποια από τα κινητά που αγόραζαν όλοι στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Τα «χαζά τηλέφωνα» βρίσκονται σε φάση αναβίωσης. Οι αναζητήσεις για αυτά στο Google, αυξήθηκαν κατά 89% μεταξύ του 2018 και του 2021, σύμφωνα με έκθεση από την εταιρεία λογισμικού SEMrush.

Στο μεταξύ, μια μελέτη από το 2021 έδειξε ότι ένας στους 10 χρήστες κινητών τηλεφώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν «χαζά τηλέφωνα».

«Φαίνεται πως η μόδα, η νοσταλγία και η εμφάνισή τους σε βίντεο στο TikTok, παίζουν κάποιο ρόλο στην αναβίωση των “χαζών τηλεφώνων”», αναφέρει ο Έρνεστ Ντόκου, ειδικός στα κινητά τηλέφωνα στην ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών Uswitch.com. «Για πολλούς από εμάς, το  «χαζό τηλέφωνο» ήταν το πρώτο κινητό που χρησιμοποιήσαμε, έτσι είναι φυσικό να αισθανόμαστε μια νοσταλγία για αυτές τις κλασικές συσκευές».

Ο Ντόκου τονίζει ότι η επιστροφή του Nokia 3310 στην αγορά το 2017, ήταν κάτι που πυροδότησε σε μεγάλο βαθμό το κύμα αναβίωσης. «H NOKIA λάνσαρε το 3310 ως μια εναλλακτική λύση σε προσιτή τιμή μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο κινητά τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι παρ’ όλο που τα «χαζά τηλέφωνα» δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα τελευταία μοντέλα της Apple και της Samsung σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και τη λειτουργικότητα, «μπορούν να τα επισκιάσουν σε εξίσου σημαντικές παραμέτρους όπως η διάρκεια ζωής και η αντοχή της μπαταρίας».

Πηγή: Money Review

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα