Τεχνητή Νοημοσύνη: Εκατοντάδες καλλιτέχνες ζητούν νομική προστασία

Σημαντικές προσωπικότητες της βρετανικής μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνίας καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους που θα προστατεύουν τα έργα τους

Parallaxi
τεχνητή-νοημοσύνη-εκατοντάδες-καλλι-1272379
Parallaxi

Σημαντικές προσωπικότητες της βρετανικής μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνίας, όπως η Dua Lipa, ο Έλτον Τζον και ο Ίαν ΜακΚέλεν, καλούν την κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους που θα προστατεύουν τα έργα τους από τη χρήση τους από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς άδεια.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την οποία έχουν υπογράψει περισσότεροι από 400 δημιουργοί, εκφράζεται ο φόβος ότι, εάν δεν υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι καλλιτέχνες κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της δουλειάς τους προς όφελος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι τίθεται σε κίνδυνο η θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιας πολιτιστικής δύναμης.

Οι δημιουργοί ζητούν την υποστήριξη μιας τροπολογίας που καταθέτει στη Βουλή των Λόρδων η βαρόνη Μπίμπαν Κίντρον, η οποία προβλέπει ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη οφείλουν να δηλώνουν με διαφάνεια πότε χρησιμοποιούν έργα προστατευμένα με πνευματικά δικαιώματα και να ενημερώνουν τους δημιουργούς τους.

Η στάση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι αναζητά μια ισορροπημένη λύση, που θα στηρίζει τόσο τους δημιουργούς όσο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI. Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση και ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει χωρίς να διασφαλιστεί πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημιουργών.

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι και ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο, η Κέιτ Μπους, ο Ρόμπι Γουίλιαμς, οι Coldplay, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο σεναριογράφος Ρίτσαρντ Κέρτις, αλλά και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μιμείται και αντιγράφει καλλιτέχνες.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, δεν είναι αντίθετοι με την τεχνολογία, αλλά επιθυμούν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που να διασφαλίζει τον σεβασμό στα έργα τους και τη δίκαιη χρήση τους. Η τροπολογία της Κίντρον, υποστηρίζουν, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέου τύπου συμφωνίες μεταξύ δημιουργών και εταιρειών, όπου η τεχνολογία και ο πολιτισμός θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτή την προσέγγιση. Η Τζούλια Γουίλεμινς, συνιδρύτρια του think tank Centre for British Progress, εκτιμά ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου πνευματικής ιδιοκτησίας θα επιβραδύνει την καινοτομία και θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Όπως δήλωσε στο BBC, ακόμη κι αν επιβληθούν περιορισμοί στη Βρετανία, ξένες εταιρείες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε έργα των βρετανών δημιουργών που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ένα τόσο περιοριστικό νομικό πλαίσιο μπορεί να απομακρύνει επενδύσεις στον τομέα της AI και να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία.

Κλιμάκωση των αντιδράσεων από τους καλλιτέχνες

Παρά τις αντιρρήσεις, οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών εντείνονται, καθώς διαπιστώνεται ότι τα έργα τους έχουν ήδη αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς τη συναίνεσή τους. Η ευρεία χρήση εργαλείων που δημιουργούν εικόνες, κείμενα ή μουσική με βάση απλές εντολές δημιουργεί ερωτήματα όχι μόνο για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και για το ενεργειακό αποτύπωμα αυτών των τεχνολογιών.

Τον Φεβρουάριο, καλλιτέχνες όπως η Άνι Λένοξ και ο Ντέιμον Άλμπαρν κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ δίχως ήχο, ως μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως προτείνει να επιτρέπεται η χρήση έργων που βρίσκονται online για την εκπαίδευση αλγορίθμων, εκτός αν οι δημιουργοί δηλώσουν ρητά την αντίθεσή τους. Ωστόσο, μετά την έντονη κριτική, φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της.

Μια προηγούμενη πρόταση της βαρόνης Κίντρον, που υποχρέωνε τις εταιρείες AI να τηρούν πλήρως τη βρετανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, είχε απορριφθεί. Η νέα της τροπολογία εστιάζει περισσότερο στην ανάγκη για διαφάνεια, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δίκαιες και βιώσιμες συνεργασίες ανάμεσα σε τεχνολογία και δημιουργούς.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και δεσμεύεται να δημοσιεύσει οικονομική μελέτη για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών, πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Πηγή: rosa.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα