Τεχνολογία

Telelpathy: Λύση σε θέματα υγείας ή άλωση της ανθρώπινης βούλησης;

Η κουβέντα γύρω από την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Αλέξανδρος Βασιλείου
telelpathy-λύση-σε-θέματα-υγείας-ή-άλωση-της-ανθ-1114129
Αλέξανδρος Βασιλείου

Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση πως ο Έλον Μασκ και η νεοσύστατη εταιρεία του νευροτεχνολογίας Neuralink εμφύτευσε τη συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά την Κυριακή και ο ασθενής «αναρρώνει καλά»!

Το εμφύτευμα αυτό θέτει ως στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Η Neuralink άρχισε να στρατολογεί ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους τον φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου. Ο Μασκ έγραψε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως «Fitbit στο κρανίο σου». Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Οι πιο άμεσοι στόχοι του φαίνονται σύμφωνοι με τα νευρωνικά πληκτρολόγια και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν ήδη τα άτομα με παράλυση για να χειρίζονται υπολογιστές.

Όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται τον τελευταίο καιρό, πρόκειται για μια εξέλιξη που γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση νευρολογικών ασθενειών και αναπηριών, έχει όμως και πολλά ερωτήματα ηθικής.

Η ανακοίνωση του γνωστού δισεκατομμυριούχου, δεν εξέπληξε τους νευροεπιστήμονες. Ο Μασκ «είπε ότι θα το έκανε», λέει ο John Donoghue , ειδικός στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Brown. «Είχε κάνει την προκαταρκτική δουλειά, χτισμένη στους ώμους άλλων, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κάναμε ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 2000», αναφέρει.

Ο Μασκ φαίνεται να συνηθίζει να εξαγγέλλει μεγάλα πράγματα αλλά να παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες, σημειώνει ο Ryan Merkley, διευθυντής υποστήριξης της έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική. “Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτού” επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το άτομο που έλαβε το εμφύτευμα ή την ιατρική του κατάσταση, επισημαίνει η Merkley. «Ανάλογα με τη νόσο ή τη διαταραχή του ασθενούς, η επιτυχία μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική».

Επικρίσεις για τις δοκιμές

Η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες που σχετίζονται με την κακομεταχείριση των ζώων και για δυνητικό κίνδυνο έκθεσης του ανθρώπου σε μολυσματικά παθογόνα μέσω μολυσμένου υλικού. Κάτι τέτοιο έχει γνωστοποιηθεί μέσω του προσωπικού της εταιρείας, που αναφέρουν ότι οι δοκιμές σε ζώα έγιναν εσπευσμένα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν άσκοπα και να πεθαίνουν ζώα, γεγονός που οδήγησε σε έρευνα από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα αρχεία που εξέτασε το Reuters το 2022 έδειξαν ότι η εταιρεία είχε θανατώσει 1.500 ζώα από το 2018, συμπεριλαμβανομένων 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων. Ωστόσο, η Neuralink υπερασπίστηκε τη μεταχείριση των ζώων σε πολλές αναρτήσεις στο blog της, ενώ ο Ίλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως αποτέλεσμα του εμφυτεύματος.

Οι φόβοι-Ο διάλογος στο εξωτερικό

Ήδη στο εξωτερικό, οι φόβοι φαίνεται να επικεντρώνονται στο ότι σύνδεση μιας μίκρο-συκσευής κάτω από το κρανίο των ανθρώπων θα έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την ανθρώπινη ταυτότητα και σύνδεση, ειδικά αν αυτά τα gadget συνδέουν το μυαλό μας απευθείας στον Ιστό ενώ υποστηρίζεται πως όταν δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα εμπόδιο μεταξύ σκέψης και δράσης στο Διαδίκτυο, οι άνθρωποι συχνά προχωρούν με τρόπους που δεν θα έπρεπε.

Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η χρήση της τεχνολογίας έχει δυο νομίσματα, ανεξαρτήτως πρόθεσης. Η ταινία Oppenheimer αποτελεί μια επίκαιρη απόδειξη αυτού.

«Η ιδέα των διεπαφών εγκεφάλου-νευρικού συστήματος έχει μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει τα άτομα με νευρολογικές διαταραχές στο μέλλον», είπε η Tara Spires-Jones, πρόεδρος της British Neuroscience Association, στο Science Media Center που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη. «Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις διεπαφές απαιτούν επεμβατική νευροχειρουργική και βρίσκονται ακόμα σε πειραματικά στάδια, επομένως θα περάσουν πιθανώς πολλά χρόνια μέχρι να είναι κοινά διαθέσιμες».

Οι ειδικοί, πέραν της ανησυχίας που σχετίζεται με τα ευρήματα από τις δοκιμές σε ζώα, έχουν εκφράσει ανησυχίες και για πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο ή επιληπτικές κρίσεις.

Προσθέτουν ότι το όραμα του Μασκ για τα εμφυτεύματα εγείρει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την επιτήρηση. Ελάχιστες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες σχετικά με την ικανότητα των χρηστών να διατηρούν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων και τη νευρωνική τους δραστηριότητα.

Όλοι, πάντως, φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη για προσεκτική και διεξοδική έρευνα, καθώς η χρήση του μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, βοηθώντας στην αντιμετώπιση θεμάτων αλλά είναι παρών και ο κίνδυνος του ελέγχου της βούλησης του ανθρώπου.

Με πληροφορίες από

aljazeera.com

cnn.com

bloomberg.com

scientificamerican.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα