Τι συμβαίνει με το μπαράζ απολύσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Γιατί οι επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές προσωπικού

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-συμβαίνει-με-το-μπαράζ-απολύσεων-σε-939988
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μορφή… επιδημίας έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για εταιρείες – κολοσσούς που προχωρούν σε περικοπές προσωπικού.

Στο επίκεντρο φυσικά έχει μπει ο τεχνολογικός τομέας με τις χιλιάδες απολύσεις σε Twitter, Meta (Facebook), Snap, HP, Amazon, υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού, των συνεχιζόμενων επιτοκιακών αυξήσεων και του δυσθεώρητα υψηλού ενεργειακού κόστους.

Στις ΗΠΑ οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας κινούνται σε υψηλό τριών μηνών.Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 240.000 για την εβδομάδα 13-19 Νοεμβρίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 17.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν 228.000 νέες αιτήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτές», με τις νέες αιτήσεις να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό εν μέρει αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 1,9 ελεύθερες θέσεις εργασίας για κάθε έναν άνεργο. Μια αναλογία αισθητά υψηλότερη σε σχέση και με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Η «εικόνα» της αμερικανικής αγοράς εργασίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική της χώρας, η οποία παραμένει σε πορεία σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο).

Εντός του Δεκεμβρίου, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία κατά πάσα περίπτωση θα διαμορφωθεί σε 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας περαιτέρω το επιτοκιακό εύρος (σήμερα βρίσκεται στο 3,75% – 4%).

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Σύμφωνα δε με μία πρόσφατη έρευνα του Ifo, που συμμετείχαν 1.060 επιχειρήσεις, το 25% σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας στη Γερμανία, τη στιγμή που στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 14%, ενώ το 90% αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Το Twitter κλείνει τα γραφεία του στις Βρυξέλλες

Το Twitter έκλεισε ολόκληρο το γραφείο του στις Βρυξέλλες, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε. σχετικά με το αν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα συμμορφωθεί με τους νέους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ σχετικά με το περιέχομενο στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρουν οι FT, η Τζούλια Μόζερ και ο Ντάριο λα Νάζα, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ψηφιακή πολιτική του Twitter στην Ευρώπη, αποχώρησαν από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

Τα παραπάνω στελέχη είχαν ηγηθεί της προσπάθειας της εταιρείας να συμμορφωθεί με τον κώδικα παραπληροφόρησης της ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, θέτοντας νέους κανόνες για το πώς θα προστατεύονται οι χρήστες του διαδικτύου.

Άλλα στελέχη του Twitter στο μικρό αλλά ζωτικής σημασίας γραφείο των Βρυξελλών κυρίως ως προς την χάραξη ψηφιακής πολιτικής στην ΕΕ, είχαν αποχωρήσει στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια περικοπών.

Ο Μόζερ και ο λα Νάζα «επέζησαν» της αρχικής εκκαθάρισης, αλλά δεν εργάζονται πλέον εκεί, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Έλον Μασκ, εξέδωσε τελεσίγραφο την περασμένη εβδομάδα για το προσωπικό καλώντας το να δεσμευτεί σε μια «σκληροπυρηνική εργασιακή κουλτούρα». Πάντως δεν είναι σαφές αν παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.

Κύμα απολύσεων

AIR FRANCE

Η ναυαρχίδα της Γαλλίας βρισκόταν σε συνομιλίες για την απόλυση σχεδόν 300 θέσεων προσωπικού εδάφους μέσω οικειοθελούς απολύσεων, ανέφερε η εφημερίδα Le Figaro τον Ιούνιο.

ALFA LAVAL

Ο σουηδικός όμιλος μηχανικών ξεκίνησε την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των ενεργειακών και θαλάσσιων μονάδων του επηρεάζοντας περίπου 500 υπαλλήλους.

BASF

Η γερμανική χημική εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης που θα περιλαμβάνει έναν άγνωστο αριθμό περικοπών θέσεων εργασίας και αργότερα είπε ότι οι ευρωπαϊκές της δραστηριότητες έπρεπε να μειωθούν “μόνιμα”.

FINNAIR

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία θα περικόψει περίπου 150 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 90 βρίσκονται στη χώρα καταγωγής της, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επιστροφής στην κερδοφορία.

GETIR

Η τουρκική εταιρεία γρήγορης παράδοσης παντοπωλείων σχεδιάζει να μειώσει το 14% του προσωπικού της παγκοσμίως λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του κόστους.

HENKEL

Η γερμανική Henkel, η εταιρεία πίσω από τη Schwarzkopf, θα περικόψει περίπου 2.000 θέσεις λόγω της χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα της, καθώς και του αυξανόμενου κόστους και των παγκόσμιων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

HUSQVARNA

Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού και εργαλείων κήπου θα περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας, η συντριπτική τους πλειονότητα θα σχετίζεται με τη μετάβαση από τα βενζινοκίνητα εργαλεία με μπαταρία. Τα νέα ήρθαν αφού η εταιρεία ανέφερε πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο.

MONTE DEI PASCHI DI SIENA

Η ιταλική κρατική τράπεζα συμφώνησε με τα συνδικάτα να περικόψουν 4.125 υπαλλήλους, σε σύνολο 21.015, μέχρι το τέλος του έτους μέσω ενός δαπανηρού, εθελοντικού προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

PHILIPS

Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού θα περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, ή το 5% του εργατικού της δυναμικού, για να αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεων και μετά από μια μαζική ανάκληση των αναπνευστικών μηχανημάτων της.

SALMAR

Ο Νορβηγός ιχθυοκαλλιεργητής ανακοίνωσε προσωρινές απολύσεις 851 υπαλλήλων, καθώς η νορβηγική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις εκμεταλλεύσεις σολομού για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

SIEMENS GAMESA

Η ισπανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών σχεδιάζει να περικόψει 2.900 θέσεις εργασίας, κυρίως στην Ευρώπη, ως μέρος ενός σχεδίου επιστροφής στην κερδοφορία.

SINCH

Η σουηδική εταιρεία επικοινωνιών cloud θα απολύσει 150 υπαλλήλους, σχεδόν το 4% του εργατικού δυναμικού της, καθώς στοχεύει σε ακαθάριστη εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών ετησίως.

STELLANTIS

Η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο απέλυσε επ’ αόριστον έναν απροσδιόριστο αριθμό εργαζομένων στο εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν για να μετριάσει τις επιπτώσεις από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

VALMET

Η Valmet ξεκίνησε διαπραγματεύσεις τον Μάιο για προσωρινές απολύσεις στο εργοστάσιο βαλβίδων της στο Ελσίνκι διάρκειας έως και τριών μηνών, επηρεάζοντας περίπου 340 υπαλλήλους.

Ο παράγοντας της αλλαγής έδρας

Πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, η Ευρώπη έχει ακόμα μία πηγή ανησυχίας, την αλλαγή της έδρας κάποιων κραταιών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ χάρη στα κίνητρα που προσφέρει η νομοθεσία τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Μάλιστα, ήδη η Γαλλία κάνει κινήσεις σε εταιρείες όπως -Engie, Oracle, Ericsson, Unilever, AstraZenecea, Volvo, BMW, Air Liquide και Solvay- προκειμένου να τους πιέσει να επενδύσουν στην Ευρώπη και όχι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

*με πληροφορίες από in.gr / Ναυτεμπορική / ΑΠΕ-ΜΠΕ / caroto.gr / newmoney.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα