Τι θα μας φέρει η τεχνολογία το 2020;
Πέντε τεχνολογικά επιτεύγματα που είναι πιο κοντά μας από ότι πιστεύουμε
Η δεκαετία που μόλις έφυγε χαρακτηρίστηκε ως η δεκαετία της τεχνολογίας, γι αυτό οι προσδοκίες μας για το 2020 είναι μεγάλες! Αυτές είναι οι τεχνολογικές ανακαλύψεις που περιμένουμε!
#1 Τα γυαλιά με τους «έξυπνους» φακούς
Οι συγκεκριμένοι ”έξυπνοι” φακοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα «εργαλείο συγχώνευσης» του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο, καθώς, μεταξύ άλλων, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βλέπουμε τις οδηγίες του Google Maps πάνω στο δρόμο αλλά και να εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις μας στα social media κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας. #2 Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
H εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά την οδήγηση είναι τόσο ταχεία, που πλέον μπορεί να αναγνωρίζει αν υπάρχουν πεζοί στις διαβάσεις, να ακολουθεί ορισμένες οδηγίες αλλά και να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τους περαστικούς. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε το πολυπόθητο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό!
#3 Η εποχή της κβαντικής υπεροχής
Συγκεκριμένα, ερευνητές της Google ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν το ιστορικό ορόσημο της «κβαντικής υπεροχής» στους υπολογιστές, δηλαδή μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα κβαντικό υπολογιστή που έλυσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο ακόμη και ο πιο ισχυρός συμβατικός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια. Χάρη στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, ο κβαντικός επεξεργαστής Sycamore της Google, που διαθέτει 54 υπεραγώγιμα κβαντικά δυφία, εκτέλεσε μέσα σε μόλις τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό, που ο κορυφαίος παγκοσμίως αμερικανικός υπερυπολογιστής Summit θα χρειαζόταν περίπου 10.000 χρόνια για να τον λύσει.
#5G
Με το 5G οι συσκευές θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που με τη σειρά του θα οδηγήσει στο λεγόμενο “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” (Internet of Things). Οι εφαρμογές της παραπάνω τεχνολογίας θα είναι φυσικά τεράστιες και θα εκτείνονται σε τομείς όπως η ιατρική και η γεωργία, καθώς οι γιατροί θα μπορούν να χειρουργούν τους ασθενείς τους ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι αγρότες θα μπορέσουν, χάρη στα drones, να επεμβαίνουν πιο άμεσα εκεί ακριβώς που υπάρχει «πρόβλημα» με τις καλλιέργειες τους.