«Το Ίντερνετ θα αποτύχει το 1996» και άλλες τέτοιες ιστορίες
Άνθρωποι από τα 90s και πώς έβλεπαν την εξέλιξη του Διαδικτύου.
Στις 12 Μαρτίου, μόλις λίγες μέρες πριν, το ίντερνετ έσβησε κεράκια που αντιστοιχούν σε 30 χρόνια ζωής. Αν και πήρε λίγο χρόνο ώστε να εδραιωθεί, το διαδίκτυο έδειξε την καταλυτική του δύναμη και επέφερε ριζικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων (βλέπε εκλογή Trump, Brexit, μπλε φάλαινα κλπ).
Ο Tim Berners-Lee, ο άνθρωπος που εφηύρε το διαδίκτυο, έγραψε πρόσφατα πως ελπίζει σε μια πιο θετική του αλλαγή στο μέλλον. «Αναλογιζόμενοι πόσο πολύ έχει αλλάξει ο ιστός τα τελευταία 30 χρόνια, θα ήμασταν ηττοπαθείς εάν υποστηρίζαμε ότι ο ιστός έτσι όπως τον γνωρίζουμε δεν μπορεί να αλλάξει για το καλύτερο τα επόμενα τριάντα χρόνια».
Όταν, πίσω στα 90’s, οι άνθρωποι φοβούνταν τις επιδράσεις του ίντερνετ ως μαζική πηγή δύναμης, ο David Bowie είχε πει, το 1999, σε μια συνέντευξη του BBC, πως «το ίντερνετ θα έχει τόσο θετική, όσο και επιζήμια επίδραση στην κοινωνία και τη μουσική».
Ακόμα και ο Bill Gates, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft Corp. και ευρέως θεωρούμενος ως ο πρίγκιπας του παγκόσμιου ιστού, έλαβε απροσδόκητα την αποδοχή από το Ίντερνετ. Ο κ. Gates παραδέχθηκε ότι πίστευε ότι η τεχνολογία για «απίστευτες εφαρμογές» ήταν ανεπαρκής για να προσελκύσει τους καταναλωτές στο Διαδίκτυο.
Ο Robert Metcalfe, ο εφευρέτης του Ethernet, δήλωσε τον Δεκέμβριο του 1995,στο Infoworld, ότι το ίντερνετ θα αποτύχει από το 1996. «Προβλέπω πως το ίντερνετ οδεύει προς θεαματική κατάρρευση το 1996».
Δείτε επίσης : Τριάντα χρόνια Ίντερνετ-Ανησυχίες για το μέλλον
Πίσω στο μακρινό 1993, ο ειδικός του internet, John Allen, είπε στο καναδικό κανάλι CBC πως «ο ηθικός μας κώδικας και οι εσωτερικοί κανόνες θα εμποδίσουν τους ανθρώπους από το να κάνουν φριχτά πράγματα online». Πού να ήξερε τότε πως οι άνθρωποι του σήμερα ‘’googlάρουν’’ τον ορισμό της ηθικής!
Λίγο αργότερα, το 1999, ο Raymond Kurzweil, ο επικεφαλής μηχανικός της Google, σκέφτηκε μερικές ‘’ζωτικής σημασίας’’ χρήσης της τεχνολογίας για το μέλλον. Στο βιβλίο του ‘’The Age of Spiritual Machines’’, αναφέρει πως «θα μπορούμε να γράφουμε μηνύματα από συσκευές, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό αναγνώρισης λόγου και πως τα τηλέφωνα θα είναι σε θέση να μεταφράσουν συνομιλίες για εμάς», κάτι που δεν είναι εντελώς ανακριβές δεδομένου του αριθμού των εφαρμογών μετάφρασης εκεί έξω, αλλά εξακολουθεί να είναι στα πρωτόγονα στάδια του
Αν αναλογιστούμε την καθημερινότητά μας θα δούμε ότι ο μέσος ενήλικας ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο της ζωής του καταναλώνοντας πληροφορίες από το ίντερνετ, κάνοντάς τον ‘’εξαρτημένο’’ από αυτό.
Επομένως, αυτό επηρεάζει ακριβώς τον τρόπο που σκεφτόμαστε, επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε, κάνοντας αυτό το απόσπασμα του 1995 από τον Clifford Stoll, του Newsweek να μοιάζει πιο αληθινό από ποτέ. «Η αλήθεια δεν είναι ότι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα αντικαταστήσει την ημερήσια εφημερίδα σας, δεν μπορεί να γίνει CD-ROM ενός αρμόδιου εκπαιδευτικού και κανένα δίκτυο υπολογιστών, δεν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης». Ακόμη, ο Stoll στο ίδιο άρθρο, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ‘’ηλεκτρονική τιμωρία’’, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι. «Ηλεκτρονική δημοσίευση; Δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο δίσκο. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι μια δυσάρεστη αγγαρεία!».
Όσο για την ‘’βασιλεία των smartphones’’, οι Peter H. Lewis και Erik Sandberg-Diment των New York Times , είχαν ορθώς προβλέψει, το 1992 πως «στα μέσα της δεκαετίας, δεν είμαι σίγουρος πότε ακριβώς, τα στελέχη θα κουβαλούν μαζί τους συσκευές τσέπης με ψηφιακές επικοινωνιακές ιδιότητες» και «όσο φθηνές και αν γίνουν οι συσκευές, ακόμη δεν θα μπορώ να φανταστώ πως ο μέσος χρήστης θα τις παίρνει μαζί του στο ψάρεμα» αντίστοιχα.
Και για το τέλος, πιο σύγχρονος δεν θα μπορούσε να γίνει ο κ. Berners-Lee, ο οποίος είχε κάποιες πολύ Black Mirror ιδέες για το ποιο θα ήταν τα δημητριακά πρωινού της κόρης του στο μέλλον. «Ανυπομονώ για την ημέρα που η κόρη μου βρίσκει μια έγχρωμη οθόνη 1000 pixel-by-1000-pixel σε συσκευασία δημητριακών με μαγνητική πλάτη για να κολλήσει στο ψυγείο».
Πηγή : Indy100, The Independent