Το μέλλον της ρομποτικής ζωντανεύει στην Θεσσαλονίκη σε τομείς που δεν φαντάζεται κανείς
Απο ρομπότ ζώα και σπίτια του μέλλοντος μέχρι και την προτομή του Yoda!
Ένα πρωτοποριακό δρώμενο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την ερχόμενη εβδομάδα και ακούει στο όνομα “Robotology Interactive II”. Διοργανώνεται από τη δημιουργική ομάδα της RobotixLab, το φεστιβάλ υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η φαντασία συναντιούνται με τρόπο μοναδικό.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Αντώνης Κάνουρας, μηχανικός ρομποτικής, ιδρυτής της RobotixLab και γνωστός για τις «θεότρελες» ιδέες του, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Ο ίδιος μας εξήγησε ότι το φεστιβάλ αυτό είναι ένα τετραήμερο ταξίδι σε πέντε θεματικές ζώνες: «Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο, βιομηχανικά ρομπότ, σπίτια του μέλλοντος και ρομπότ που παράγουν τέχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντάς μας μια γεύση από το τι μας περιμένει.
Κατά την επίσκεψή μας, βιώσαμε από κοντά μερικές από τις ζώνες αυτές και να εξερευνήσω τον συναρπαστικό κόσμο της ρομποτικής μέσα από διαδραστικές εμπειρίες.
Οι ζώνες είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να προκαλούν τον επισκέπτη να σκεφτεί το μέλλον της τεχνολογίας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, προσφέροντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι συμμετέχει ενεργά σε αυτό το μελλοντικό όραμα. Μια παραμονή διάρκειας 90 λεπτών, που περιλαμβάνει ξενάγηση 50 λεπτών και 40 λεπτά για μια πιο απτή διαδραστική εμπειρία στον προθάλαμο του χώρου, δεν θα μετατρέψει κάποιον σε ειδικό της ρομποτικής.
Ωστόσο, αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία που μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω ενασχόληση με τον συναρπαστικό κόσμο της ρομποτικής.
Οι ξεναγήσεις
Η πρώτη στάση της ξενάγησης ήταν τα σπίτια του μέλλοντος, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που λειτουργεί και ως creative room. Εκεί, ο κ. Κάνουρας μάς υποδέχτηκε και άρχισε να μας δείχνει πώς οι τεχνολογίες του μέλλοντος μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή. Χρησιμοποιώντας ένα tablet με φωνητική αναγνώριση, αναδιαμόρφωνε τον χώρο γύρω μας χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Με απλές φωνητικές εντολές, άναβε τον ανεμιστήρα, έβαζε μουσική υπόκρουση και άλλαζε τον φωτισμό του σπιτιού.
Ο ίδιος μας εξήγησε ότι αυτή η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα κομμάτι της μελλοντικής πολυτέλειας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ηλικιωμένους ή όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Με αυτό το project, το σπίτι του μέλλοντος μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που “λύνει τα χέρια” αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη, προσφέροντας τους μεγαλύτερη αυτονομία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.
Αυτό το section της ξενάγησης μας έκανε να σκεφτούμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η τεχνολογία για την ενίσχυση της καθημερινότητας και την παροχή λύσεων σε πραγματικά προβλήματα.
Την ίδια φιλοσοφία ακολούθησε και το υπόλοιπο της ξενάγησης, παίρνοντας την σκυτάλη ο Αρσένης Μισυρλής, τριτοετής φοιτητής μηχανικής ρομποτικής, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το artificial intelligence και η ρομποτική μπορούν να συνδυαστούν στον σύγχρονο κόσμο και να ενεργούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όχι μόνο σε αυτούς που φαντάζονται κάποιοι, αλλά σε πολλούς περισσότερους. Ουσιαστικά είμαστε εδώ πέρα για να δείξουμε στον κόσμο το πόσο ωραία μπορούμε να συνεργαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες.»