Life

Τελικά, επιστρέφουν οι φοιτητές στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα;

Το όνειρο των οικογενειακών Χριστουγέννων και ο δρόμος προς αυτό.

Αλέξανδρος Βασιλείου
τελικά-επιστρέφουν-οι-φοιτητές-στο-σπ-1097434
Αλέξανδρος Βασιλείου

Η πιο εμπορική γιορτή του κόσμου έφτασε.

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ. Στολισμένα και γιορτινά, όλα φαντάζουν παραμυθένια. Οι πόλεις έχουν στολιστεί και είναι έτοιμες να υποδεχτούν ντόπιους και τουρίστες, ελπίζοντας να αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις και να δουν αυξημένη κίνηση στην τοπική κοινωνία.

Κι αν για τα μεγάλα αστικά κέντρα η παρουσία πλήθους κόσμου είναι κάτι δεδομένο, οι επαρχιακές πόλεις περιμένουν αυτήν την “ένεση” κόσμου αφενός για να νιώσουν παραπάνω το “πνεύμα των Χριστουγέννων” και αφετέρου για να δουλέψουν με κόσμο, αυξάνοντας τα έσοδα.

Και καθώς τα Χριστούγεννα αποτελούν περίοδο- για άλλους περισσότερο, για άλλους λιγότερο ή καθόλου, αλλά κατά βάση- διακοπών, μια ηλιακή ομάδα που αφορά αρκετά είναι οι φοιτητές. Οι φοιτητές, μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και την αρχή του χειμερινού εξαμήνου, περιμένουν τις διακοπές πως και πως, επιθυμώντας μια περίοδο οπού όλα θα είναι σε παύση, όπως όταν ήταν παιδιά. Απαλλαγμένοι από ακαδημαϊκές υποχρεώσεις- ή κι από εργασιακές για πολλούς- οι φοιτητές επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Επιστρέφουν όμως; Δύνανται όντως οι φοιτητές να κάνουν “διάλειμμα” τα Χριστούγεννα ή οι νέες συνθήκες τους εμποδίζουν; Και τελικά, η επιστροφή στο σπίτι είναι ιδανική ή αξιοποιούν αυτές τις διακοπές για να πάνε κάπου αλλού;

Η Parallaxi μίλησε με φοιτητές για να “μπει στα παπούτσια τους” και να καταγράψει πως μετακινούνται τα Χριστούγεννα οι φοιτητές του 2023. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο τι μας είπαν.

Μου αρέσει πολύ να περνάω τις γιορτές με την οικογένειά μου

Η Κωνσταντίνα δηλώνει σίγουρη ότι θέλει να επιστρέψει για τα Χριστούγεννα στο πατρικό της. Οι στιγμές που περνάει με την οικογένειά της είναι πολύ σμηαντικές για εκείνη, πόσο μάλλον τις γιορτές με το κλίμα που επικρατεί. “Πιστεύω ότι αργότερα, που θα δουλεύω, θα δυσκολεύομαι να το κάνω αυτό. Οπότε, το αξιοποιώ τώρα όσο μπορώ“. Σχετικά με το αν τα πράγματα είναι όπως τα περιμένει, για την Κωνσταντίνα η κατάσταση είναι συνήθως έτσι. Εκτός από την οικογένεια της, συναναστρέφεται και τους φίλους της που έχει καιρό να δει. Μάλιστα, όπως μας λέει, αυτός είναι κι ο σκοπός της: να δει τα άτομα με τα οποία δεν είναι όλη τη χρονιά μαζί. “Σίγουρα όταν τελειώσουν οι θέλω να επιστρέψω στη φοιτητική μου πόλη, αλλά όσο διαρκούν οι γιορτές, το ευχαριστιέμαι”!

Ο Σπύρος επίσης θα επιστρέψει στο πατρικό του. Βέβαια, αυτή τη φορά, όπως μάς λέει, η επίσκεψή του θα διαρκέσει λιγότερο, αφού έχει κάποιες υποχρεώσεις μετά τις γιορτές. “Τα περνάω αρκετά καλά, γιατί ξεφεύγω κι απ’ την καθημερινότητα που έχω στη Θεσσαλονίκη με όλες τις υποχρεώσεις, πχ. σχολή, γυμναστήριο“. Και για τον Σπύρο, πολύ σημαντικό είναι να δει τα άτομα που δε συναναστρέφεται όλη τη χρονιά. Πρώτα απ’ όλα, όπως τονίζει, την οικογένειά του, αλλά και φίλους. Κάθε χρόνο θα κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα. “Αλλά δεν είναι ότι δε μ’ αρέσει κι ότι το βλέπω σαν ρουτίνα, μου αρέσει γιατί τα κάνω με άτομα που έχω καιρό να δω και θέλω να περάσω χρόνο μαζί τους“.

Και η Διονυσία θα επιστρέψει στην πόλη της, αφού όπως λέει θέλει να δει οικογένεια και φίλους. Παρόλα αυτά, τις γιορτές θα εργαστεί. Δουλεύει καθημερινά 8ωρο, αλλά τα περνάει πολύ καλά. Και η Διονυσία βρίσκει τα πράγματα όπως τα περιμένει. “Έχω τη δουλειά μου, βλέπω τους φίλους μου και την οικογένειά μου…“. Αυτό που της αρέσει, είναι ότι συναναστρεφόμενη τους οικείους της, η καθημερινότητά της είναι πιο απλή, πιο ήρεμη, σε σχέση με την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Για τον Ματέο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλει να επιστρέψει στο πατρικό του. “Γενικά υπάρχει καλή διάθεση. Μαζευόμαστε οικογενειακά, τρώω σπιτικό φαγητό επιτέλους επειδή είμαι κ φοιτητής, καταλαβαίνετε” λέει γελώντας. “Κάνουμε reunion με φίλους που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, βγαίνουμε πίνουμε, τρώμε, διασκεδάζουμε“. Γενικά, θεωρεί πως οι γιορτές είναι μια καλή περίοδος και αφορμή για μαζώξεις με την οικογένεια και τους φίλους. Μάλιστα, στις γιορτές των Χριστουγέννων δίνει ιδιαίτερη βάση καθώς είναι σημαντικό το να αλλάζεις χρονιά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Η Έρικα επιστρέφει επίσης στον τόπο της για τις γιορτές. Είναι κάτι που κάνει κάθε χρόνο από τότε που έγινε φοιτήτρια. “Επειδή έχω σχεδόν 1 μήνα να δω τους δικούς μου, είναι πολύ έντονη αυτή η ανάγκη να υπάρχει ένα ωραίο, ζεστό οικογενειακό κλίμα, ας το πούμε, σε αντίθεση με την μοναξιά που έχει το σπίτι στη φοιτητική πόλη. Το σπίτι πίσω στο πατρικό είναι στολισμένο ζεστό, γεμάτο με ανθρώπους, έρχονται η γιαγιά και ο παππούς μου. Γενικά επικρατεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα που μου δημιουργεί πολύ έντονα θετικά συναισθήματα“. Κάθε χρόνο τα πράγματα είναι σχεδόν τα ίδια. Μουσική, άνθρωποι, θέματα συζήτησης. Αυτό όμως δεν είναι κάτι βαρετό για την Έρικα γιατί όπως λέει “έχει τη μαγεία του όλος αυτός ο κύκλος που επαναλαμβάνεται”. Δηλώνει πως είναι κάτι που ελπίζει να μη σταματήσει ποτέ να ζει, ακόμα κι όταν κάνει η ίδια δική της οικογένεια.

Το ζήτημα της μεταφοράς

Για την Κωνσταντίνα, την Διονυσία και τον Σπύρο, το ζήτημα της μεταφοράς είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι μόνο με ΚΤΕΛ μπορούν να επιστρέψουν. Η Κωνσταντίνα, βέβαια, γύρισε με αυτοκίνητο αφού την είχε επισκεφθεί η οικογένειά της στην φοιτητική της πόλη. Παρόλα αυτά, ο Ματέο είχε την επιλογή μεταξύ λεωφορείου και τρένου. Με την γραμμή που συνδέει Αθήνα και Θεσσαλονίκη  να έχει τεθεί σε επαναλειτουργία στις 16 Δεκεμβρίου, ο Ματέο προτίμησε την επιλογή του τρένου.

Επανεκκίνηση των δρομολογίων Intercity Θεσσαλονίκη – Αθήνα, Δευτέρα 3 Απριλίου 2023. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ/EUROKINISSI)

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του τρένου, τα δρομολόγια θα εκτελούνται με μειωμένη ταχύτητα σε ορισμένα σημεία του δικτύου, με συνολικό χρόνο διαδρομής τις 4 ώρες και 53 λεπτά.

Γενικά οι μετακινήσεις μου με τρένο είναι. Αυτήν την στιγμή, για παράδειγμα, βρίσκομαι μέσα στο τρένο για να γυρίσω στο πατρικό μου. Είναι ένα μέσο το οποίο με βολεύει καθώς έχει περισσότερα δρομολόγια και η διάρκεια του ταξιδιού είναι μικρότερη, οπότε λογικά και η επιστροφή μου με τρένο θα είναι“.

Τώρα όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλειας είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Το δυστύχημα που έλαβε χώρα πριν έναν χρόνο περίπου με έχει σοκάρει σαφώς αλλά πιστεύω πως τα πράγματα τώρα έχουν αρχίσει να ελέγχονται περισσότερο. Και να σου πω την αλήθεια… προσωπικά επιλέγω τελευταία βαγόνια πλέον γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Αν είχα κάποια άλλη επιλογή μέσου θα το επέλεγα. Αλλά τώρα αναγκάζομαι κι επιλέγω το τρένο, αφού είναι πιο γρήγορο“.

Από την άλλη πλευρά, η Έρικα, που επίσης έχει την εναλλακτική του τρένου, θα γυρίσει με ΚΤΕΛ. “Η αλήθεια είναι ότι το τρένο δε με αγχώνει ιδιαίτερα, καθώς το έχω ξαναχρησιμοποιήσει αρκετές φορές“. Θεωρεί πως για να τέθηκαν σε επαναλειτουργία τα τρένα, σίγουρα θα υπάρχει κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτή που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ή τουλάχιστον, έτσι ελπίζει. Ο λόγος που επιλέγει το λεωφορείο είναι κυρίως ότι βολεύει περισσότερο για να φτάσει σπίτι της ο τερματικός σταθμός του ΚΤΕΛ.

Αυτό λοιπόν που αποτελεί κοινό παρονομαστή για την μετακίνηση των φοιτητών είναι οι στιγμές με την οικογένεια. Βέβαια, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές εργάζονται μέσα στις γιορτές και ενδεχομένως δε θα μπορούν να επιστρέψουν παρά για λίγες μέρες. Ελπίζουμε, όμως, για όλους να περάσουν τις γιορτές όσο το δυνατόν καλύτερα και σε μέρη όπου αισθάνονται άνετα και έχουν “χτίσει” ένα νέο “σπίτι”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα