Τελικά μπορούν τα βιοϋλικά να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία της μόδας;
Η Fashion for Good δημιούργησε ένα εγχειρίδιο
Οργανικά, βιολογικά, βιοσυνθετικά είναι όροι για τα λεγόμενα βιοϋλικά που συγχέουν όχι μόνο τα brand ενδυμάτων, οι λιανοπωλητές, αλλά και πολλοί καταναλωτές.
Για τον λόγο αυτό η παγκόσμια πρωτοβουλία αειφορίας Fashion for Good, μαζί με την πλατφόρμα για βιοϋλικά και τους κατασκευαστές τους, Biofabricate, δημοσίευσαν ένα εγχειρίδιο ειδικά για τη βιομηχανία της μόδας που απαριθμεί τις διάφορες ύλες και αναλύει τον τρόπο κατασκευής τους, τι περιέχουν και πώς διαφέρουν.
“Textile-to-textile recycling provides huge opportunity to alleviate the burden on virgin resources, reduce the amount of textile waste generated, whilst also providing a more efficient process with a better input to output conversion ratio.”
Via:https://t.co/kcTBOvO1L8 pic.twitter.com/BgQSATQJrH
— Fashion for Good (@FashionforGood) December 18, 2020
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη ανασκόπηση των τεχνολογιών βιοϋλικών για τη μόδα. Συγκεντρώνοντας βασικές γνώσεις και έννοιες από κορυφαίους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας τόσο από τη βιοτεχνολογία όσο και από τη μόδα, η έκθεση χρησιμεύει ως θεμελιώδης πηγή για την αλλαγή και την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αναφέρει η Fashion for Good.
Η έκθεση, με τίτλο «Κατανόηση του «βιο» υλικού. Καινοτομίες: ένα αλφαβητάρι για τη βιομηχανία της μόδας» περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, οι οποίοι παρέχουν τις γνώσεις τους για το τοπίο βιοκατασκευής.
Οι συνεντεύξεις καλύπτουν θέματα όπως ο οδικός χάρτης για την εμπορευματοποίηση, τι κάνει μια συνεργασία επιτυχημένη και πώς διαφαίνεται το μέλλον σε αυτόν τον χώρο.
“Sustainable innovation in wet processing areas of textile manufacturing can make significant impact in reducing water, dyes and chemical consumption and energy requirements.”#circularity
Read the report here: https://t.co/IBLzlU5iXl pic.twitter.com/jJQmRi2hsw
— Fashion for Good (@FashionforGood) December 17, 2020
Εξηγεί όρους όπως βιοϋλικό, βιοσχεδιασμός, βιοσύνθεση, αποσαφηνίζει τις διαφοροποιήσεις των τεχνολογιών με ένα σύνολο διαγραμμάτων και παραθέτει με παραδείγματα πώς παράγονται διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως συνθετικά υλικά, δέρμα και βαμβάκι.
Τα βιοϋλικά εφαρμόζονται ήδη από τη βιομηχανία μόδας, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε τα εργαλεία για να τα κατανοήσουμε. Καθώς η μόδα και άλλοι κλάδοι συνεργάζονται με τη βιοτεχνολογία, πρέπει να υιοθετήσουμε μια κοινή γλώσσα, μαζί με συνεργατικά εργαλεία για διαφάνεια, ώστε να αναπτύξουμε τα υγιή υλικά που όλοι αναζητούμε, αναφέρει η Σούζαν Λι, διευθύνουσα σύμβουλος της Biofabricate.
Πηγή: ΑΠΕ