Life

Τέλος το σκι; Υποδεχτείτε το snowshoeing!

Τα χιονοδρομικά της Ευρώπης κλείνουν λόγω έλλειψης χιονιού, προσανατολιζόμενα σε πιο βιώσιμες προτάσεις.

Σόνια Ταλαντινού
τέλος-το-σκι-υποδεχτείτε-το-snowshoeing-533648
Σόνια Ταλαντινού

Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει το νέο της πρόσωπο και τις υψηλότερες -από ποτέ- θερμοκρασίες σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, η ακινητοποίηση πολλών λιφτ  του σκι λόγω έλλειψης χιονιού στην Ευρώπη ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Το φαινόμενο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στα χιονοδρομικά της Γηραιάς Ηπείρου -Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Αυστρία- και πολλοί σταθμοί χαμηλού υψόμετρου κλείνουν, αφήνοντας πολλούς να ανησυχούν και για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. 

Τα Χριστούγεννα, η Γαλλία γνώρισε τον πιο ζεστό χειμώνα από το 1997, με θερμοκρασίες 7 – 8 βαθμούς υψηλότερες από τις συνηθισμένες, με αποτέλεσμα την έλλειψη χιονιού στα βουνά. Το Splügen-Tambo, που είναι κάτω από 1.500 μέτρα, ήταν ένα από τα πρώτα θέρετρα που έκλεισαν, λόγω έλλειψης χιονιού, έντονων βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών. Λογικό, αφού στις πίστες, οι τεράστιες ποσότητες νερού δεν μπορούν να παγώσουν τη νύχτα.

Παρομοίως και  το Morzine, που εγκαταλείπουν για το υψηλότερο Avoriaz, συσσωρεύοντας υπερβολικά πολύ κόσμο. Σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής, υπάρχουν θέρετρα «δύο ταχυτήτων»: όσα είναι πάνω από 1.700 μ. είναι χιονισμένα και όσα είναι κάτω από 1.700 μ. είναι ανθισμένα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια, με τις προειδοποιήσεις για το κλίμα να είναι ανησυχητικές και τις  πίστες να μην μπορούν να κρατήσουν το χιόνι όπως παλιότερα. 

Την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες του Forbes, στα γαλλικά Πυρηναία, 10 από τα 30 θέρετρα έκλεισαν ορισμένες από τις περιοχές τους, αφήνοντας μόνο το ¼ από τις πίστες ανοιχτό. Στο Schlucht, τα λιφτ υποδέχονται πεζοπόρους και όχι σκιέρ, ενώ στην Haute-Savoie οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε πλημμύρες. Εντύπωση προκαλεί ότι το 47ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι FIS, που θα διεξαχθεί 6 – 19 Φεβρουαρίου στην Courchevel και το Méribel, θα πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου σε τεχνητό χιόνι! 

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στα ελληνικά χιονοδρομικά, που η  φετινή καλοκαιρία δεν ευνόησε ακόμα την έναρξη της σεζόν -κάτι που διαπιστώσαμε και στη γειτονική Βουλγαρία. Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά με τη νέα χρονιά, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, αλλά σίγουρα με αυξημένες τιμές λόγω της ενεργειακής κρίσης, που έχει εκτινάξει τα λειτουργικά κόστη στα ύψη. 

Περίπου 1,7 εκατομμύρια Βρετανοί θα κατευθυνθούν στις ελβετικές, γαλλικές ή ιταλικές Άλπεις αυτόν τον χειμώνα και θα απογοητευτούν, ενώ οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής -έμπειροι σκιέρ που περιμένουν να πάρουν τις καιρικές προβλέψεις- κατευθύνονται σε υψηλότερα θέρετρα. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας αναφέρει τριπλασιασμό των κρατήσεων σε μεγάλα υψόμετρα και παγετώνες, όπως το Tignes, στα 2.500 μέτρα! 

Eco mountain life 

Το τεχνητό χιόνι είναι μια λύση, αλλά αρκετά ακριβή κι ενεργοβόρα. Το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ ανακοίνωσε ότι από το 1951, σχεδόν τα μισά από τα 169 χιονοδρομικά κέντρα που έκλεισαν στη Γαλλία, οδηγήθηκαν εκεί λόγω έλλειψης χιονιού, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι πολλά θέρετρα θα χάσουν έως το 70% της χιονοκάλυψης μέχρι το 2100! 

Κάποια στρέφονται σε άλλες δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση σε δέντρα ή περπάτημα με μπότες στο χιόνι. Στα Πυρηναία, η πεζοπορία και η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Άλλα, προσπαθούν να προνοήσουν για το μέλλον. Η αλπική Serre Chevalier προσανατολίζεται στο να τροφοδοτήσει τα πάντα μέσω ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες στις οροφές του ανελκυστήρα που παράγουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνουν. Άλλοι ανελκυστήρες τροφοδοτούνται από ανεμογεννήτριες και οι πίστες είναι υβριδικές -με σχέδια να είναι πλήρως ανανεώσιμες έως το 2030. New entries είναι τα eco εστιατόρια και τα Eco-Gîtes -αυτοτροφοδοτούμενες γαλλικές εξοχικές κατοικίες. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για τη λειτουργία των λιφτ με πιο αργό ρυθμό για μικρές ουρές, καθώς ένα λεπτό περισσότερο αναμονής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 20% στην κατανάλωση ενέργειας!  

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα