Life

Το ιδιαίτερο doodle της Google για την 29η Φεβρουαρίου

Αφιερωμένο στα δίσεκτα έτη το σημερινό doodle.

Parallaxi
το-ιδιαίτερο-doodle-της-google-για-την-29η-φεβρουαρ-559840
Parallaxi

Μια ημέρα που βλέπουμε σπάνια στο ημερολόγιό μας είναι η 29η Φεβρουαρίου και με αφορμή αυτήν, σήμερα η Google έφτιαξε ένα αλλιώτικο doodle. Και τούτο διότι, χρόνος στον οποίο συμπεριλαμβάνεται μία τέτοια μέρα, ονομάζεται “δίσεκτο έτος”.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και το doodle της Google, αξίζει να μάθουμε ορισμένα πράγματα για το δίσεκτο έτος και την ιστορία του:

Kαταρχάς “δίσεκτο”, ονομάζεται το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί για 365. Σε αυτό το έτος, δηλαδή, προσμετράται μια παραπάνω ημέρα, στην ουσία ένα εικοσιτετράωρο, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τη δυσκολία/μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.

Τα λάθη οφείλονται στο ότι με το σύστημα μέτρησης του χρόνου, το Γρηγοριανό ημερολόγιο, κάθε έτος διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από τις 365 ημέρες του Ιουλιανού ημερολογίου, για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες, ώστε κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας.

Με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που θεσπίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο Φεβρουάριος μετατέθηκε από τελευταίος μήνας του έτους σε δεύτερος και είχε 30 μέρες. Μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου πρόσθεταν μία επιπλέον μέρα, δηλαδή η 24η Φεβρουαρίου υπολογιζόταν δύο φορές. Καθώς αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου (1η Μαρτίου), η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτιο.

Με τον καιρό, ο όρος δίσεκτο έμεινε για ολόκληρο το έτος που έχει μία μέρα περισσότερη από τα κοινά. Αργότερα, από τον Φεβρουάριο αφαιρέθηκε μία μέρα και άλλη μία επί του Αυγούστου, που προστέθηκε προς τιμή του αυτοκράτορα στον μήνα Αύγουστο. Έτσι, ο Φεβρουάριος παρέμεινε με 28 μόνο ημέρες. Από τους μεταχριστιανικούς χρόνους, η επιπλέον μέρα προστίθεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28.

Οι προλήψεις 

Παλαιότερα ο λαός δε γνώριζε την επιστημονική εξήγηση της προσθήκης κι επειδή είχε τάση να προικίζει με υπερφυσικές ιδιότητες οτιδήποτε δεν μπορούσε να εξηγήσει, έπλαθε διάφορους μύθους και δοξασίες γύρω από τη «δίσεκτη χρονιά». Οι σχετικές δεισιδαιμονίες ήταν πολλές και παλιές και όπως έδειξε ο λαογράφος Ν. Πολίτης αρκετές εμφανίζονταν όχι μόνο σε ελληνικές περιοχές, αλλά και στην Ιταλία.

Κατά τα δίσεκτα χρόνια, που θεωρούνταν κακότυχα, έπρεπε να αποφεύγονται οι γάμοι και το φύτεμα των αμπελιών. Η χρήση της έκφρασης «δίσεχτοι χρόνοι» επεκτάθηκε και πέραν των συγκεκριμένων ετών, ως γενικότερη αναφορά σε εποχές πολλών συμφορών και δεινών.

Πώς βρίσκουμε ποιο έτος είναι “δίσεκτο”

Για να προσδιορίσουμε αν ένα έτος είναι δίσεκτο εφαρμόζουμε τα εξής, ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 4. Αν είναι μηδέν ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 100. Αν αυτό το υπόλοιπο είναι διαφορετικό του μηδενός τότε το έτος είναι δίσεκτο.

Αν από τον πρώτο έλεγχο δεν προκύψει ότι το έτος είναι δίσεκτο ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 400. Αν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο, άσχετα από το αποτέλεσμα του ελέγχου 1.

Με πληροφορίες από τη Βικιπαιδεία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα