Featured

Θα γίνει η φύση δημοφιλής το 2021;

Πέντε τρόποι που η πανδημία μας έδειξε ότι η φύση είναι το παν

Parallaxi
θα-γίνει-η-φύση-δημοφιλής-το-2021-718489
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash /El Cap, Yosemite National Park, USA

Ένα από τα πολλά πράγματα που έχουμε μάθει από το παγκόσμιο σοκ του COVID-19 είναι το πόσο συνυφασμένη είναι η ανθρωπότητα με τη φύση. Ένας ιός που ξεκίνησε από την άγρια φύση έχει μολύνει περισσότερα από 70 εκατομμύρια άτομα, έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τονίζει τις ανισότητες και έχει αποκαλύψει νέες ευπάθειες στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα: το κόστος της διαταραγμένης σχέσης μας με τη φύση είναι εκπληκτικά σαφές.

Καθώς περιμένουμε την παγκόσμια ανάκαμψη το 2021, ο εντοπισμός προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων με βάση την αξία της φύσης θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Είτε πρόκειται για τη σωματική μας υγεία είτε για τη δημοσιονομική μας υγεία, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε τη φύση τώρα.

Φέτος, παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκαλέσουν καθυστερημένες συναντήσεις για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας και τις αυξημένες παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα, που θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Όμως, ο καθορισμός φιλόδοξων στόχων σε αυτές τις συναντήσεις αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα και όχι τέλος, στο επόμενο έργο. Δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε αυτούς τους στόχους εάν δεν κάνουμε τη φύση κύριο κομμάτι στις οικονομίες, τις κοινωνίες και την καθημερινή μας ζωή.

Ακολουθούν μερικοί σημαντικοί λόγοι που ο τελευταίος χρόνος ενίσχυσε τον κεντρικό ρόλο της φύσης στη ζωή μας – και τι σημαίνει αυτό για την κρίσιμη χρονιά που έρχεται, καθώς και την επόμενη δεκαετία.

Υγεία:
Σταματώντας την επόμενη πανδημία

Η πανδημία COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι σήμερα, πιθανότατα προήλθε από επαφή ανθρώπου-άγριου ζώου. Και με περίπου 850.000 περισσότερους ιούς που μεταφέρονται από πουλιά και θηλαστικά στον άνθρωπο, οι πιθανότητές μας να αντιμετωπίσουμε μια άλλη πανδημία είναι υψηλές εάν δεν βρούμε τρόπους να περιορίσουμε αυτήν την επαφή στο μέλλον. Η προστασία της φύσης είναι το μοναδικό καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την καλύτερη προστασία των άγριων ζώων, την καταστολή του παράνομου εμπορίου αυτών και την πραγματοποίηση αλλαγών στην πολιτική χρήσης γης για τον περαιτέρω περιορισμό της επαφής μεταξύ ανθρώπων, ζώων και άγριων ζώων. Τέτοια μέτρα κοστίζουν χρήματα σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν τα διαθέτουν – αλλά δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 μέχρι στιγμής είναι 100 φορές το εκτιμώμενο κόστος πρόληψης, τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την επένδυση.

Τεχνολογία:
Θα μπορούσε η αλλαγή του κλίματος να αλλάξει το Διαδίκτυο;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο η υποδομή του Διαδικτύου παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατη. Όμως, αυτή η υποδομή είναι πραγματική και απειλείται από την κλιματική αλλαγή, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να καταστρέψει κρίσιμα σημεία σύνδεσης κατά μήκος των ακτών του κόσμου. Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από το κλίμα απειλούν ακόμη μια θεμελιώδη τεχνολογία – την ηλεκτρική ενέργεια. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ αντιμετώπισαν προβλήματα το περασμένο φθινόπωρο όταν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισαν τις γραμμές μεταφοράς στην Καλιφόρνια προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση των πυρκαγιών.

Η αλλαγή του κλίματος είναι ήδη εδώ, αλλά αν δράσουμε γρήγορα για να περιορίσουμε τις αυξήσεις της θερμοκρασίας, μπορούμε να μειώσουμε μερικές από τις επιπτώσεις. Οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλες μεγάλες εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο εδώ, αξιοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη για να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τοποθετούνται με τρόπους που δεν παραποιούν τους φυσικούς οικοτόπους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την αλλαγή του κλίματος εντός ασφαλών ορίων χωρίς περισσότερη επένδυση στη φύση – η προστασία, η αποκατάσταση και η διαχείριση των φυσικών τοπίων και των υγροτόπων θα μπορούσε να επιφέρει έως και το ένα τρίτο των μειώσεων εκπομπών αερίων που χρειαζόμαστε την επόμενη δεκαετία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυσικές κλιματικές λύσεις, αλλά μερικές κρίσιμες είναι η αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών, η εφαρμογή εξυπνότερων γεωργικών πρακτικών και η υποστήριξη των αυτοχθόνων κοινοτήτων που διαχειρίζονται ορισμένα από τα περισσότερα τοπία πλούσια σε άνθρακα και βιοποικιλότητα στον κόσμο.

Τροφή:
Οι καταναλωτές θέλουν πιο πράσινα συστήματα τροφίμων – ο τομέας των τροφίμων μπορεί να τους θέλει ακόμη περισσότερο

Ο COVID-19 ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών σε όλο τον κόσμο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι ο τομέας γνωρίζει και επενδύει στον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει το σύστημα διατροφής μας: την περιβαλλοντική υγεία. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε αυτούς τους τομείς βλέπουν όλο και περισσότερο τους περιβαλλοντικούς κινδύνους ως άμεσες επιχειρησιακές απειλές και επενδύουν αναλόγως. Στην πραγματικότητα, παγκοσμίως, οι εταιρείες τροφίμων επενδύουν περισσότερο στη βιωσιμότητα. Από τους αγρότες που αναπτύσσουν καλλιεργητικές πρακτικές που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους έως τους μεγάλους εξαγωγείς που επενδύουν σε προϊόντα χωρίς αποψίλωση δασών, βλέπουμε τη βιομηχανία να διπλασιάζει την παραγωγή τροφίμων με θετικό αντίκτυπο στη φύση – αν και απαιτείται ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αλλαγή στους τομείς των τροφίμων και των ποτών.

Οι επιλογές για τρόφιμα είναι πολύπλοκες και οι αλυσίδες αξίας των τροφίμων είναι ακόμη περισσότερο, αλλά οι καταναλωτές και οι ηγέτες της βιομηχανίας συμφωνούν επίσης στην ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο προς ένα θετικό στη φύση σύστημα τροφίμων. Η πανδημία έχει εντείνει την πίεση στον κλάδο για να επιδιώξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα. Αυτή η ευθυγράμμιση μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να μετατραπεί η παραγωγή τροφίμων από την πρώτη απειλή στη φύση, σε σημαντικό μοχλό για μια θετική αλλαγή.

Τουρισμός:
Η φύση χρειάζεται τουρίστες;

Όταν τα παγκόσμια ταξίδια μειώθηκαν πέρυσι, έφεραν μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων. Αλλά έφεραν επίσης μείωση της χρηματοδότησης για τον τομέα της φύσης, που σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα έσοδα του τουρισμού, και κατέστρεψαν γειτονικές κοινότητες που επίσης βασίζονται στους τουρίστες. Ο οικοτουρισμός πιθανότατα θα παραμείνει μια σημαντική βιομηχανία σε ορισμένες περιοχές, αλλά χρειαζόμαστε άλλες ροές χρηματοδότησης και η φύση μπορεί να συμβάλει στην επίτευξή τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η φύση παράγει αξία και διατηρεί τις τοπικές κοινότητες. Τα Blue Bonds για τη θαλάσσια προστασία προσφέρουν μια λύση. Η TNC πρωτοστάτησε σε αυτήν τη στρατηγική στις Σεϋχέλλες, αξιοποιώντας τις δημόσιες επιχορηγήσεις και το εμπορικό κεφάλαιο για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της χώρας και επενδύοντας ένα μέρος της εξοικονόμησης σε νέες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και ένα ευρύ φάσμα θετικών για τη φύση οικονομικών ευκαιριών. Ένα τμήμα του μεσοαμερικανικού υφάλου στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού προσφέρει ένα άλλο παράδειγμα. Ένα παραμετρικό συμβόλαιο αποφέρει έσοδα όταν ο ύφαλος έχει υποστεί ζημιές από βαριές καταιγίδες, διασφαλίζοντας ότι το οικοσύστημα υφάλων διατηρείται και συνεχίζει να προστατεύει την τοπική κοινότητα – και την τουριστική βιομηχανία εκεί, που εξαρτάται από τον ύφαλο. Η επέκταση στρατηγικών όπως αυτές που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και υποστηρίζουν τη διαβίωση των τοπικών κοινοτήτων, είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική πρόοδο.

Οικονομία:
Διάσωση του τραπεζικού συστήματος από εξαφάνιση

Περισσότερα από 44 τρισεκατομμύρια δολάρια της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτώνται από τη φύση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε υγιείς οικονομίες χωρίς να επενδύσουμε ουσιαστικά στον πλανήτη μας. Δυστυχώς, ενώ εδώ και πολύ καιρό έχουμε επενδύσει στη φύση, παγκοσμίως, χρειαζόμαστε άλλα 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση της προστασίας και της αποκατάστασης της φύσης.

Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός – αλλά ο COVID-19 έχει επιταχύνει πραγματικά την τάση προς βιώσιμες επενδύσεις, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων PwC, η οποία προβλέπει ότι το 77% των θεσμικών επενδυτών θα σταματήσουν να αγοράζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τα κεφάλαια ESG (Environmental, Social, Governance) έως το 2022. Αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη δράση από κυβερνητικούς ηγέτες για αύξηση της χρηματοδότησης στη φύση και δημιουργία περισσότερων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις. Η ανακατεύθυνση της δημόσιας χρηματοδότησης μόνο για θετικές στη φύση επιδοτήσεις θα μπορούσε να προσφέρει έως και το 40% της χρηματοδότησης που απαιτείται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης σε αυτή.

Πληροφορίες: nature.org

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα