Life

The New York Times: Η ελληνική υποκρισία στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για την περίπτωση του Greek Freak, που επί χρόνια ήταν απλά ένας ακόμη ξένος.

Parallaxi
the-new-york-times-η-ελληνική-υποκρισία-στην-περίπτω-0
Parallaxi
Εικόνα Instagram

«Είναι γνωστός ως Greek Freak, όμως μεγαλώνοντας στην Ελλάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θεωρούταν ξένος. Ως γιος Αφρικανών μεταναστών, ήταν διαρκώς εκτεθειμένος σε ρατσιστικές επιθέσεις και σε απειλές για απέλαση στη Νιγηρία, μια χώρα που ποτέ στη ζωή του δεν είχε επισκεφθεί». 

Κάπως έτσι συνοψίζει το αφιέρωμα των The New York Times την περίπτωση του Giannis, μέσα από ένα φίλτρο που αφήνει για λίγο στην άκρη τη λάμψη των παρκέ του NBA και επιστρέφει στις ρίζες του μεγάλου μπασκετμπολίστα, αλλά και στη ρίζα του ελληνικού προβλήματος.

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα των The New York Times στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Στο εκτενές ρεπορτάζ του Peter S. Goodman μιλούν εκπρόσωποι του Generation 2.0, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής που συνεργάζονται για να προωθήσουν την ισότιμη συμμετοχή σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, καθώς και παλιοί του φίλοι από τα Σεπόλια.

Μέσα από αφηγήσεις παιδιών ξένων μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, στηλιτεύεται ο πυρήνας της ελληνικής υποκρισίας: ενώ οι Έλληνες θεωρούν πια τον Αντετοκούνμπο ως έναν από αυτούς και πανηγυρίζουν για τη διεθνή πορεία του, εξακολουθούν να φέρονται ρατσιστικά στους ανώνυμους μετανάστες που δεν έχουν τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητα του Γιάννη. 

Παράλληλα, μιλούν οι άνθρωποι που τον έζησαν στα ανοιχτά αθηναϊκά γήπεδα, τότε που ήταν αρκετά αδύνατος και υποσιτισμένος, αλλά πεισμωμένος για το όνειρό του, έκανε τα πρώτα του βήματα.

Εικόνα: Instagram

Πηγή: The New York Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα