Θεσσαλονίκη: to tinder or not?

Τί συμβαίνει με το tinder στην πόλη;

Έλενα Ταξίδου
θεσσαλονίκη-to-tinder-or-not-174697
Έλενα Ταξίδου

Η ρομαντική πλευρά του έρωτα δεν περίμενε το swipe του tinder για να εξαφανιστεί. Ούτε και το tinder βέβαια περίμενε να γίνει πολιτικά ορθό το «tindering» με το καλημέρα. Κοινό σημείο όλων το σεξ. To oποίο στην πραγματικότητα της νέας χιλιετίας τα ρομαντικά παιδιά αυτής γαλουχούνται στην ιδεολογία του δεν εκτίθεμαι – δεν δεσμεύομαι – περνάω καλά, με αποτέλεσμα: win win και win. Πόσο εύκολα να αντισταθεί κανείς σε αυτό;

εφαρμογη

Η παγκόσμια αγορά των dating apps είναι ήδη κορεσμένη. Στην Ελλάδα βέβαια δεν προλάβαμε να ζήσουμε ούτε κορεσμό ούτε και κάθε μία από αυτές στο απόγειό της. Δεν ξέρουμε να τις χειριζόμαστε αυτές τις εφαρμογές παρά το γεγονός πως κυριολεκτικά τις παίζουμε στα δάχτυλα. Είτε εξαιτίας της κρυφοντροπής είτε απλά της ανοικειότητας.

Η αγορά των dating apps είναι κορεσμένη ακριβώς εξαιτίας της τρομακτικής της απήχησης. Εφαρμογές όπως το tinder, καλλιεργούν μία νέα κουλτούρα στην σύναψη σχέσεων. Προσοχή, όχι δεσμών. Σχέσεων. Ένα μοτίβο σχέσης το οποίο χτίζεται κοινωνικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό, του ευκολότερου -και όχι εύκολου- ασφαλούς σεξ χωρίς δεσμεύσεις και πρωτίστως χωρίς «τσαλάκωμα» της υπερηφάνειας στην υπόνοια της απόρριψης, για κανέναν από τους εμπλεκόμενους.

Το tinder υπήρξε και η πρώτη εφαρμογή «ζευγαρώματος» με τρομακτική απήχηση –όχι η πρώτη γενικά, ούτε καν η πληρέστερη- που πέρασε τα σύνορά μας  κάνοντας την έναρξη των ερωτικών διαδικτυακών νεοτερισμών, επίσημη.

Τι συμβαίνει όμως με αυτό σήμερα στην Θεσσαλονίκη; Πόσα swipe κάνει ο μέσος Σαλονικιός; Γκομενίζει, σπάει πλάκα ή το χρησιμοποιεί κυριολεκτικά; Παίζεται τίμια το παιχνίδι του tinder ή γίνεται  δύσκολο το μόνο πράγμα που ο σύγχρονος κόσμος περηφανεύεται για την ευκολία του, το σεξ;

Κοινώς, συνέβη ποτέ σεξ στην Θεσσαλονίκη μέσω tinder ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε; Βάση της έρευνας συνέβη αλλά πάμε να τα πιάσουμε από την αρχή. 

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι «κακό» που δεν είμαστε εκπαιδευμένοι στην διαδικασία εύρεσης σεξ μέσω εφαρμογής. Κάτι τέτοιο θα φανέρωνε πως εδώ κρατιέται ακόμα η παράδοση του «in person».

Από την στιγμή όμως που μεταξύ μας είναι κοινό μυστικό πως η προσέγγιση «από κοντά» έχει τελειώσει, ή φθίνει τέλος πάντων και παρουσιάζεται η δυνατότητα του tinder, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που τελικά το προσέγγισαν και το αξιοποιούν  τα single παιδιά της μεγάλης φτωχομάνας. Αν το χρησιμοποίησαν ποτέ και κυρίως το πώς.

Η έρευνα ξεκίνησε σε ένα café του κέντρου.

Δεν βγήκαμε με τα μαγνητόφωνα στους δρόμους να ρωτάμε τον κόσμο για την ερωτική του ζωή (αυτή τη φορά). Απλά καθίσαμε σε ένα café και ανοίξαμε την εφαρμογή για να δούμε αρχικά πόσοι χρήστες του tinder ήταν διαθέσιμοι γύρω μας. Το ίδιο επαναλήφθηκε σε άλλα δύο σημεία στην πόλη. Το αποτέλεσμα θέλει συνολικά και με απλούς υπολογισμούς τουλάχιστον το κέντρο της πόλης «συμμέτοχο».

Κάθε νέος χρήστης που θέλει να κάνει λογαριασμό στο tinder οφείλει να γνωρίζει τους πολύ απλούς κανόνες του.

Η εφαρμογή ζητάει από τους χρήστες να κάνουν εγγραφή μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού στο Facebook. Στο tinder προφίλ τους θα εμφανίζονται τα στοιχεία που επιλέγουν οι ίδιοι μέσα από το λογαριασμό τους στο facebook.

Φωτογραφίες (επιλέγουν οι ίδιοι ποιες), το μικρό τους όνομα, οι κοινοί φίλοι, η ηλικία, τα κοινά ενδιαφέροντα και φυσικά η χιλιομετρική απόστασή τους από όλους όσοι κοιτάνε το προφίλ τους (στο tinder).

Όταν μπαίνεις πλέον επίσημα στην εφαρμογή και ξεκινάει στην πράξη η διάδραση, το app εντοπίζει τους πιο κοντινούς υποψήφιους σε σένα και τους παρουσιάζει βάσει χιλιομετρικής απόστασης, των κοινών σας ενδιαφερόντων αλλά και των κοινών σας γνωστών.

Αυτό που κάνει ο εκάστοτε χρήστης είναι το πολύ απλό: «εγκρίνει» ή όχι τον υποψήφιο. Όλη η μαγεία κρύβεται στο γεγονός πως όποιον χρήστη και αν εγκρίνεις εκείνος θα το μάθει μόνο αν πατήσει και αυτός από την πλευρά του «like» στο δικό σου προφίλ.

Έτσι έρχονται σε επαφή μόνο δύο χρήστες στους οποίους υπήρξε ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές.

Η διαδικασία είναι τόσο απλή και τόσο κυνική που το «swipe» γίνεται στα χέρια των χρηστών μια μαγική εξουσία.

«Από τον Οκτώβριο του 2014 υπολογίζεται πως η εφαρμογή δέχεται 1 δισεκατομμύριο swipes κάθε μέρα και δημιουργεί περίπου 12 εκατομμύρια «ταιριάσματα» καθημερινά.»

tinder 1

Σέρνεις δεξιά την οθόνη αν σου αρέσει και αριστερά αν δεν σου αρέσει. Ταχύτατα, απλά και εθιστικά το swipe right if you Like ή swipe left if you Dislike, η καρδούλα ή το απογοητευτικό «x».

Αν υπάρξει ανταπόκριση από τα πρόσωπα που σας άρεσαν τότε «It’s a match». Το chat της εφαρμογής ξεκλειδώνει και όλο το παιχνίδι είναι στα χέρια σας.

Από εκεί και έπειτα ξεκινά και η ανθρωπογεωγραφία για τους Έλληνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση Θεσσαλονικείς χρήστες της εφαρμογής. Τα σχόλιά μας για τον τρόπο που κινούνται, για όσα γράφουν και για το γενικότερο προφίλ τους.

Η έρευνα συνεχίστηκε σε σπίτι του κέντρου, όπου για δύο περίπου ημέρες μία γυναίκα και ένας άντρας ταυτόχρονα, ηλικίες 25-35 -έτσι ώστε να ανακτηθεί μία γενική εικόνα και για τα δύο φύλλα- μούδιαζαν τα ακροδάχτυλά τους στον εθισμό του δεξιά-αριστερά.

Οι δύο χρήστες μέτρησαν 7 ταιριάσματα με άντρες (η γυναίκα) και 9 ταιριάσματα με γυναίκες (ο άντρας). Συνολικά περισσότερα από 113 swipe -από ένα σημείο και μετά χάθηκε το μέτρημα- και ένα πραγματικό ραντεβού τελικά για τον άντρα.

Ο απολογισμός μέσα από τις συνομιλίες που ξεκλειδώθηκαν μετά από τα ταιριάσματα κατέληξε σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Παίζει έντονα το tinder στην πόλη και βρήκαμε ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν σταθεροί αν όχι φανατικοί.

Κάποιοι αναφέρθηκαν μάλιστα και σε συγκεκριμένες περιόδους. Τον Μάιο γιατί το tinder γεμίζει τουρίστες/ριες όπως μας είπαν και τον Αύγουστο γιατί όσοι παραμένουν στην πόλη μακριά από τις διακοπές αναπτύσσουν μεταξύ τους “ένα δικό τους σύμπαν επιβίωσης”.

Το οποίο παίζεται όπως μας λένε με τους σωστούς κανόνες καθώς στην εφαρμογή, το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη, μπαίνουν εκείνοι που πραγματικά θέλουν να κάνουν παιχνίδι και να νικήσουν.

Στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που έχει την δική της αντίδραση στα dating apps -κατάφερε να “ανεβάσει” το Badoo από το πουθενά όταν εκείνο ξεψυχούσε- το tinder χαίρει κανονικής αντιμετώπισης. 

Υπάρχουν χρήστες οι οποίοι ώριμα και συνειδητοποιημένα χρησιμοποιούν την εφαρμογή κανονικά, χωρίς περιστροφές και ταυτόχρονα χωρίς αγένεια. Κάποιες φορές μάλιστα, με την εικόνα και τους τρόπους συμπεριφοράς των χρηστών να ανταποκρίνονται αρκετά στην λίστα των σύγχρονων ερωτικών στάνταρτς βρεθήκαμε πολύ κοντά στο να “υποκλιθούμε” της διαδικασίας. Οι ηλικίες που παίζουν είναι κυρίως τα άκρα. Κοινώς η πιτσιρικαρία 17+ και η ωριμότητα 38+.

Η χαρά δεν κράτησε αιώνια γιατί ο κανόνας της βλακείας επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά. Οι περισσότεροι από τους χρήστες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μοιράζονται συγκεκριμένες αστείες (sic) συμπεριφορές, μαγαρίζοντας την “εξαίρεση” που λέγαμε παραπάνω.

Το ραντεβού που κλείστηκε πάντως, μάθαμε πως πήγε “πολύ καλά” και μάλιστα ανανεώθηκε. Ύστερα και από αυτό και έχοντας πλέον ολοκληρωμένη εικόνα μπορούμε να πούμε πως αυτά είναι όσα συμπεράναμε ως νεο-εθισμένοι στο swipe του σαλονικιώτικου ερωτικού διαδικτυακού χάρτη:

#1 Λίγη σημασία έχουν οι πληροφορίες σου. Αυτό που κάνει σχεδόν όλους να σέρνουν την οθόνη δεξιά είναι η εξωτερική εμφάνιση. Δεν είναι κατακριτέο γιατί καλώς ή κακώς η πρώτη εικόνα που έχει οποιοσδήποτε άγνωστος είναι η εξωτερική.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πεδίο που έχει να κάνει εξαρχής με αυτό. Δεν μπορεί να προκύψει τίποτα αν δεν σου αρέσει η εικόνα του άλλου. Η όποια εικόνα όμως γιατί είναι καθαρά υποκειμενικό.

#2 Πρόκειται για αρκετά εύκολη διαδικασία επιλογής, όπως ακριβώς και σε ένα μπαρ απλά χωρίς το μπαρ. Καμιά φορά συμπίπτει τόσο η διαδικασία γιατί αρκετοί «χαζεύουν» στο tinder παρέα με τους κολλητούς τους ή τις κολλητές, πίνοντας ή αράζοντας σε κάποιο σπίτι. Άρα τελικά μερικές φορές λείπει μόνο το μπαρ κυριολεκτικά.

#3 «Χαζεύουν» λέξη κλειδί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δημιουργούν προφίλ απλά για να «χαζέψουν». Δείχνει είτε δισταγμό είτε ότι είμαστε ακόμα ένα μεγάλο χωριό (=χαζεύω να δω ποιος χρησιμοποιεί το tinder, να πετύχω γνωστό, να βγάλω βρώμα). Υπάρχει και το τίμιο χαζεύω. Αυτό του “χαζεύω να δω τι παίζει στην πόλη”. Μάντεψε τί δεν παίζει!

#4 «Σπάω πλάκα» άλλη λέξη κλειδί, που δεν παραμένει λέξη αλλά αποτελεί γεγονός. Γιατί να μπεις στην διαδικασία να σπάσεις πλάκα με κάτι που υποθετικά πρώτον δεν θέλεις να συμμετέχεις «σοβαρά», έπειτα δείχνεις να ακυρώνεις και τέλος γεμίζεις ένα Μέσο με την περιττή για την καλή λειτουργία του, παρουσία σου.

#5 «Κρυφοντροπή». Πρώτη φορά. Η αίσθηση της ντροπής που πηγάζει από το κατεστημένο το οποίο ήθελε τους χρήστες που συμμετέχουν ενεργά σε dating apps ή προγενέστερα chats να έχουν το προφίλ του “περιθωριοποιημένου, απόκληρου, τερατόμορφου, αποτυχημένου ή αδικημένου από την ζωή, σαλιάρη και πάει λέγοντας”.

#6 Φόβος της έκθεσης. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες όπως του tinder που φαινομενικά έχει χτιστεί ολόκληρη η εφαρμογή πάνω στην προστασία του ηθικού όλων των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η φράση μιας κοπέλας.

Στο ψηστήρι του αρσενικού για τον τόπο συνάντησης -ήταν δημόσιος, αρκετά κλασικό σημείο στην πόλη- μετά από πολλή ώρα απάντησε πως φοβάται μην τυχόν πάει η ίδια της και εκείνος είναι στημένος με τους φίλους του και σπάνε πλάκα βλέποντάς την να περιμένει. Αυτό με περισσότερα “νιαουρίσματα” ήταν το point της.

Το tinder δεν είναι τίποτα από αυτά και είναι ταυτόχρονα και όλα αυτά μαζί. Τα έχει όλα, θα τα βρεις πραγματικά όλα και μέχρι να βαρεθούν οι “σπάω πλάκα” και να αποχωρίσουν για το νέο τους παιχνίδι, οι υπόλοιποι ακομπλεξάριστα και χωρίς περιστροφές, συνεχίζουν ακάθεκτοι το win – win – win τους. 

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα