Θεσσαλονικιός γεωλόγος νικητής σε παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό

Η φωτογραφία μέσα από το σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη που κέρδισε τις ψήφους του κοινού

Parallaxi
θεσσαλονικιός-γεωλόγος-νικητής-σε-πα-680430
Parallaxi

Ο Χρήστος Πέννος σπούδασε γεωλογία στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ. Το 2009 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το ίδιο τμήμα όπου και συνέχισε το 2010 με τις διδακτορικές του σπουδές.

Το 2014 ορκίστηκε διδάκτορας από το ΑΠΘ. Η διδακτορική του έρευνα αφορά την μελέτη των σπηλαίων του Μενοικίου όρους (στις Σέρρες) και την εξέλιξη τους μέσα στον γεωλογικό χρόνο. Το 2014 μετακόμισε στη Νορβηγία όπου ξεκινά την έρευνα του για το σπήλαιο του πηγών Αγγίτη (Μααρα) στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν καθώς και την έρευνα σε σπήλαια του Αρκτικού κύκλου.

Η ερευνά του επικεντρώνεται στις αλλαγές του γήινου ανάγλυφου καθώς επίσης και στις παλαιοκλιματικές μεταβολές μέσα από την μελέτη των σπηλαίων και των αποθέσεων τους.

Συμμετέχει σε ερευνητικά project με συνεργάτες από όλο τον κόσμο. Σημαντική είναι η τελευταία τους εργασία σχετικά με το λιώσιμο των υπόγειων παγετώνων (παγοαποθέσεων σε σπήλαια) η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες και δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο λιώσιμο των πάγων στην ΝΑ Ευρώπη (https://tc.copernicus.org/preprints/tc-2020-287/).

Η φωτογραφία που βραβεύτηκε συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό σπηλαιοφωτογραφίας  https://speleofotografia.sss.sk/2020en/ που οργανώνεται από: Slovak Museum of Nature Protection and Speleology,  Slovak Speleological Society, Slovak Caves Administration και τον δήμο Liptovský Mikuláš της Σλοβακίας. Βγήκε πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού όπως ψηφίστηκε μέσα από τα κανάλια του διαγωνισμού.

Το σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο στην Ελλάδα (~10 χλμ). Το σπήλαιο διατρέχετε σε όλο το μήκος από τον ποταμό Αγγίτη ο οποίος μετά την έξοδο του από το σπήλαιο διατρέχει την κοιλάδα της Δράμας και μέσα από το φαράγγι των στενών της πέτρας (περιοχή Αλιστράτης) ενώνεται με τον ποταμό Αγγίτη. Τα πρώτα 750 μ του σπηλαίου είναι ανοιχτά για τον επισκέπτη. Το σπήλαιο λειτουργεί όλο τον χρόνο (για πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο : http://www.caveaggitis.gr/gr/).

Η φωτογραφία μέσα στα σπήλαια είναι μία ομαδική δουλειά που τραβήχτηκε έπειτα από συνεργασία των σπηλαιοεξερευνητών: Γιώργου Σωτηριάδη, Σταύρου Ζαχαριάδη και Αργύρη Μανώλα.

Ο Γ. Σωτηριάδης και ο Αργύρης Μανώλας είναι μέλη του σπηλαιολογικού συλλόγου Πρωτέας Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα