ThessAnimals: Γερακίνα

Γνωρίστε το πιο πολυάριθμο αρπακτικό της Ευρώπης.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-γερακίνα-879702
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Γερακίνα (κοινή) Buteo buteo

Μήκος 48-56 εκ (με άνοιγμα φτερών 110-130 εκ.) Αρκετά κοινή, το πιο πολυάριθμο αρπακτικό της Ευρώπης. Αναπαράγεται σε δάση ή συστάδες δέντρων που γειτονεύουν με ανοιχτές περιοχές, καλλιέργειες κ.τ.λ. Το χειμώνα κοινή σε πεδιάδες, γύρω από υγροτόπους κ.τ.λ. Τροφή κυρίως ποντίκια, αλλά και πουλιά, ερπετά, κουνέλια, έντομα, γεωσκώληκες. Φωλιά σε δέντρα. Επιδημητική στην Ελλάδα αλλά επίσης κοινή το χειμώνα και περαστική στη μετανάστευση, οπότε επίσης απαντούν ή διέρχονται και πουλιά ενδιάμεσα, όπως η Στεπογερακίνα.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Μεσαίου μεγέθους, με φαρδιές φτερούγες, μάλλον συμπαγής, με κοντόχοντρο λαιμό και ουρά μεσαίου μήκους. Συχνά τη βλέπουμε καθισμένη σε στύλους και φράκτες καραδοκώντας λεία. Επίσης ανεμοπορεί (σε μέτριο ύψος) με την ουρά απλωμένη σαν βεντάλια και τις φτερούγες “πιεσμένες” προς τα εμπρός και σηκωμένες σε ρηχό V.Αερογλιστρά με πιο επίπεδες φτερούγες, γενικά με κάπως σηκωμένη την εσωτερική φτερούγα και ελαφρά κατεβασμένη την εξωτερική. Όπως τα περισσότερα Buteo έχει ουρά πιο κοντή από το πλάτος της φτερούγας. Το φτέρωμα ποικίλλει από πολύ σκούρο, έως πολύ ανοιχτό. Υπόλευκη ουρά με πυκνές γκρίζες ρίγες.

ΦΩΝΗ

Πολύ θορυβώδης για αρπακτικό, ιδιαίτερα την άνοιξη. Ένα δυνατό νιαούρισμα “πιιιγα”,που χαμηλώνει σε τόνο (το μιμείται τέλεια η Κίσσα!)κυρίως στην πτήση. Παρόμοιο και από τα νεαρά, όταν ζητούν τροφή, αλλά μακρόσυρτο και τρεμουλιαστό, πιο παραπονιάρικο.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα