Τι είναι η poetry slam που κερδίζει τους νέους;
Η πρώτη επαφή των Ελλήνων με την ποίηση σλαμ έγινε τον περασμένο Απρίλιο.
Δεν είναι ποιητικές βραδιές, αλλά ένας καινούργιος τρόπος ψυχαγωγίας, μια διαφορετική μορφή ποίησης. Πρόκειται για σύγχρονη προφορική ποίηση, την poetry slam. «Στην ουσία είναι ένα πρότζεκτ που προέρχεται από την αγάπη μου για την ποίηση και την εξέλιξή της» δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάκης Μούλος ο οποίος εδώ και έντεκα χρόνια ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη όπου κι εκεί διοργανώνει τουρνουά poetry slam στα αγγλικά.
«Η πρώτη επαφή των Ελλήνων με την ποίηση σλαμ έγινε τον περασμένο Απρίλιο όταν διοργανώθηκε η πρώτη εκδήλωσή μας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια με αποτέλεσμα κάθε φορά να πηγαίνουμε σε μεγαλύτερο μέρος, φτάνει να υπάρχει σκηνή» συμπληρώνει ο κ. Μούλος και συνεχίζει:
«Στην ποίηση σλαμ δεν υπάρχουν μονοπάτια. Δεν χωράνε λογοτεχνικά βιογραφικά και βραβεία. Σε 3 λεπτά, ο συμμετέχοντας σλάμερ πρέπει να συγκινήσει τους κριτές, οι οποίοι επιλέγονται τυχαία μέσα από το κοινό. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε οποιοδήποτε άτομο που γράφει “ποίηση”, να ανέβει στη σκηνή και να μας βάλει στο σύμπαν που έχει στο κεφάλι του».
«Ο ποιητής γίνεται ερμηνευτής, χωρίς να διαβάζει από χαρτί, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια το κοινό του. Δεν υπάρχουν χαρτιά, υπάρχει η μνήμη και τα μάτια, ενώ δεν επιτρέπονται κοστούμια-στολές. Ο σλάμερ μπορεί μόνο να χρησιμοποιήσει αξεσουάρ, όπως καπέλο, σκουφί, τιράντες, αλλά όχι κάποια στολή. Είναι ένα παιχνίδι με το οποίο φαίνεται να διασκεδάζουν πολύ οι νέοι άνθρωποι. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και επιλέγονται με κλήρωση μέχρι 10 άτομα κι οι ηλικίες που μπορούν να πάρουν μέρος είναι από 18 ετών μέχρι… 98 ετών. Στο τέλος, ο νικητής κερδίζει κάποια δώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μούλος, στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα ποιητικό σύμπαν όλοι μαζί, καθιερώνοντας την κουλτούρα σλαμ στην Ελλάδα. Έναν κόσμο στον οποίο θα περνάμε όλοι καλά, ανοίγοντας τους ορίζοντές μας μέσα από τις λέξεις και την αναπαράστασή τους. Επιδιώκω να μπορώ να διοργανώσω σε κάθε ελληνική πόλη διαγωνισμούς ποίησης σλαμ, ώστε ο νικητής της χρονιάς να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο ευρωπαϊκό τουρνουά που γίνεται κάθε χρόνο».
Το πρώτο βιβλίο σλαμ στην Ελλάδα
Ο Μάκης Μούλος, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης, ποιητής, Slammer, έχει κερδίσει την 3η θέση ως σλάμερ στον τελικό της περιόδου 2017-2018, στο τουρνουά ποίησης σλαμ στη Βαρκελώνη στα ισπανικά, ενώ είναι ο διοργανωτής του τουρνουά στα αγγλικά στη Βαρκελώνη, καθώς και εκδότης του περιοδικού Poetry Slam.
Ως συγγραφέας, έχει εκδώσει δύο προσωπικές ποιητικές συλλογές κι έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικά βιβλία διηγημάτων. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, έχει εκδώσει μόνος του το πρώτο βιβλίο ποίησης σλαμ στην Ελλάδα. «Είναι ένα βιβλίο σλαμ που μπορεί να διαβαστεί αλλά μπορεί και ανέβει και ως μονόλογος σε κάποιο θέατρο. Είναι 3λεπτά κείμενα, δεν είναι ποιήματα μικρά» εξηγεί ο κ. Μούλος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ