Τι είναι τα Maneki-neko που βοήθησαν το Ισραήλ να νικήσει τη Eurovision;

Τα Maneki-neko και η Eurovision.

Γιώργος Τσιτιρίδης
τι-είναι-τα-maneki-neko-που-βοήθησαν-το-ισραήλ-να-322381
Γιώργος Τσιτιρίδης

Λένε πως φέρνουν τύχη, ευημερία, xρήμα, γι’ αυτό κατά πολλούς η παρουσία τους ως φόντο στο τραγούδι του Ισραήλ βοήθησε ενεργειακά αυτό να τερματίσει πρώτο στον διαγωνισμό της Eurovision. Φήμες θέλουν την ζήτηση τους μετά το βράδυ του Σαββάτου να ανεβαίνει και να σημειώνουν τρελές πωλήσεις. Πάμε να γνωρίσουμε τις Ιαπωνικές γάτες Maneki-neko.

Με μια συνολική εμφάνιση που θύμιζε πολύ Ιαπωνικό anime στις κινήσεις, στα ρούχα, στα μαλλιά, αλλά και με ένα φόντο γεμάτο γατάκια Maneki να χαιρετάνε, η Netta Barzilai από το Ισραήλ κατάφερε να κερδίσει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι Toy.

Τι ακριβώς όμως είναι τα Maneki-neko;

Η κυριολεκτική μετάφραση από τα Ιαπωνικά είναι «η γάτα που προσελκύει» και πρόκειται για μια σειρά από πολύ γνωστά αγαλματάκια, τα οποία πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη στον ιδιοκτήτη τους. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από κεραμικό ή πλαστικό και τοποθετούνται στις εισόδους των καταστημάτων, των εστιατορίων, των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Σε ορισμένα από αυτά το ένα πόδι της γάτας κουνιέται σαν να χαιρετά. Τα Maneki-neko μπορεί κάποιος να τα βρει σε πολλά χρώματα και μεγέθη. Τα τελευταία χρόνια, τα συναντάμε σε μπρελόκ, διακοσμητικά αυτοκινήτου, κήπου και η αύξηση της δημοτικότητάς τους οφείλεται στους κινέζους εμπόρους που τα πουλάνε ανά τον κόσμο, αλλά και τα χρησιμοποιούν στα μαγαζιά και τα ιαπωνικά εστιατόρια κυρίως ως μασκότ, κάνοντάς τα ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά. Λόγω της δημοτικότητάς του και στις κινεζικές κοινότητες (πχ Chinatown), πολλοί πιστεύουν από λάθος ότι τα αξιολάτρευτα αγαλματίδια έχουν κινέζικη και όχι ιαπωνική προέλευση. Το Μaneki-neko κουνάει είτε το αριστερό, είτε το δεξί πόδι, ίσως κάποιες φορές και τα δύο μαζί. Η διαφορά είναι πως η κίνηση στο αριστερό πόδι βοηθάει το Φενγκ Σούι των καταστημάτων, και το δεξί του σπιτιού. Κάποια αγάλματα τροφοδοτούνται από μπαταρίες ή ρεύμα και η κίνηση του ποδιού δεν σταματάει ποτέ. Παλαιότερα, το υλικό κατασκευής τους ήταν το ξύλο, η πέτρα και η πορσελάνη. Σήμερα είναι διαθέσιμη σε όλα τα υλικά. Το πρώτο αγαλματίδιο χρονολογείται στα 1852 περίπου, ενώ μετά το 1902 αρχίζουν και γίνονται ολοένα και πιο γνωστά. Για το πώς προέκυψε ο μύθος δεν είναι κανείς απολύτως βέβαιος, μιας και κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι, λέγεται όμως πως ο χαιρετισμός μπορεί να είναι απλά η κίνηση που κάνει η γάτα για να πλένει-τρίψει το πρόσωπό της. Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που λέει πως αν μια γάτα πλένει το πρόσωπό της σημαίνει ότι ένας επισκέπτης σύντομα θα φτάσει. Αυτό με την σειρά του θα σημαίνει ότι θα έρθουν πελάτες, καλά νέα και χαρές στην επιχείρηση, στην οικογένεια, στο σπίτι.

Το Maneki-neko το συναντάμε σε πολλά παραμύθια, ακόμα και στα Πόκεμον, μιας και το Πόκεμον Meowth είναι μια γάτα Maneki. Τα χρώματα των αγαλμάτων έχουν και αυτά την σημασία τους. Τα λευκά φέρνουν ευτυχία. Τα μαύρα απομακρύνουν το κακό. Τα πράσινα δίνουν υγεία. Τα κόκκινα φέρνουν επιτυχία και αγάπη και τα χρυσά πλούτο και ευημερία. Αυτά της Eurovision ήταν χρυσά με κόκκινο κολάρο και κόκκινα αυτιά. Τυχαίο; Κάποια από αυτά δεν χαιρετάνε απλά, αλλά κρατάνε και κάποιο αντικείμενο στο χέρι τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σφυρί, ένα ψάρι ή ένας πολύτιμος λίθος, όλα σύμβολα προσέλκυσης πλούτου και επιτυχίας. To Maneki-neko δεν είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Οι γνώστες του Φενγκ Σούι γνωρίζουν τον τρόπο χρήσης του, ενώ πολλοί είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν ως διακοσμητικό αγνοώντας τον βαθύτερο συμβολισμό του. Η γιαπωνέζικη παράδοση πιστεύει πολύ στις γάτες, γι’ αυτό είτε ζωντανές, είτε σε αγάλματα, τρέφει γι’ αυτές μια εκτίμηση και τις φροντίζει. Ένα θετικό φιλοζωικό μήνυμα που, ποιος ξέρει, μπορεί τελικά να φέρει και τύχη και χρήμα σε αυτόν που έχει λίγη παραπάνω πίστη.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα