Featured

Τι είναι ο Zero Waste τρόπος ζωής και γιατί μας αφορά

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα στρέφεται όλο και περισσότερο σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

Εύα Καβάζη
τι-είναι-ο-zero-waste-τρόπος-ζωής-και-γιατί-μας-α-721201
Εύα Καβάζη

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα στρέφεται όλο και περισσότερο σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Η ανακύκλωση πλέον έχει γίνει μία συνήθεια που εφαρμόζεται ως επί το πλείστον. Είναι όμως μόνο η ανακύκλωση αρκετή για να προστατέψουμε το περιβάλλον;

Σε μία πρόσφατη έρευνα του διεθνούς WWF και του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ  στην Αυστραλία τα ευρήματα ανέδειξαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε ποσότητα πλαστικού που αντιστοιχεί σε μία πιστωτική κάρτα κάθε εβδομάδα, ένα ορθογώνιο τουβλάκι lego τον μήνα και ένα κράνος πυροσβέστη τον χρόνο. Τα ευρήματα της έρευνας είναι σοκαριστικά, η ανθρωπότητα έχει παράγει τόσο πλαστικό που εντέλει καταλήγει στο περιβάλλον. Εδώ έρχεται και το Zero Waste ένας διαφορετικό τρόπος ζωής με σκοπό να μην επιβαρυνθεί -παραπάνω- το περιβάλλον.

Τι είναι το Zero Waste;

Zero Waste ή μηδενική παραγωγή απορριμμάτων σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων, είναι «η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθοὐν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών.

Η εφαρμογή του Zero Waste (Μη παραγωγή Απορριμμάτων) θα εξαλείψει όλα τα απορρίματα στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία (ευημερία) του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.»

Οι πέντε πρακτικές που το καθορίζουν:

  • Refuse: για τα προϊόντα που μας δίνονται δωρεάν από διαφημιστικές καμπάνιες, όπως στιλό ή μπρελόκ, που καταλήγουν πάντα σχεδόν άμεσα στα σκουπίδια.
  • Reduce: για τα προϊόντα που αγοράζουμε χωρίς στην πραγματικότητα να χρειαζόμαστε λόγω υπερκατανάλωσης.
  • Reuse: για τα προϊόντα που μπορούμε να δώσουμε μια νέα χρησιμότητα.
  • Repair: για τα προϊόντα που μπορούν να επιδιορθωθούν αντί να αντικατασταθούν με καινούρια.
  • Recycle: για τα προϊόντα που μπορούν να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ζωής.

Μικρά βήματα προς το Zero Waste

#1 Thrifting

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει σταθερό κοινό. Ίσως στην επιτυχία τους να συμβάλει το trend με τα vintage αντικείμενα ή ο κύκλος που κάνει η μόδα. Με αντικείμενα που είχαμε καταχωνιάσει στην ντουλάπα μας να επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο.

Με τον όρο Thrift shop εννοούμε τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών ή αλλιώς αντικείμενα δεύτερου χεριού. Τα συγκεκριμένα έγιναν trend με την κρίση, η οικονομική δυσκολία οδήγησε τους ανθρώπους σε οικονομικά ρούχα όπως αυτά του δεύτερου χεριού. Το λεγόμενο Thrift shop δεν είναι μόνο οικονομικό για τον καθένα μας αλλά και μέσω αυτού ζούμε και μία βιώσιμη ζωή.

#2 Σακούλα πολλαπλών χρήσεων

Όταν πηγαίνεις για τις αγορές του νοικοκυριού, θυμήσου να πάρεις μαζί σου επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ή μια σακούλα που έχεις ήδη. Δεν χρειάζεται κάθε φορά που πας για τα τσιγάρα σου να παίρνεις σακούλα, βάλτα στην τσάντα σου ή κράτα τα στο χέρι.

#3 Αποφεύγω τις πλαστικές συσκευασίες, πλαστικά προϊόντα και καλαμάκια.

Όταν αγοράζεις λαχανικά και φρούτα ψάξε για τα προϊόντα που δεν είναι σε πλαστικά περιτυλίγματα ή δεν είναι συσκευασμένα. Όσον αφορά τα πλαστικά καλαμάκια ήξερες ότι δεν ανακυκλώνονται και ότι αποτελούν τεράστια σπατάλη χρημάτων και πλαστικού; Κάθε καλαμάκι χρησιμοποιείται για λίγα λεπτά. Την επόμενη φορά που θα πιεις έξω τον καφέ σου χρησιμοποίησε το δικό σου μεταλλικό καλαμάκι.

#4 Προτιμώ το σπιτικό φαγητό

Σίγουρα μετά από μία κουραστική μέρα στο γραφείο ή μάλλον στην τραπεζαρία του σπιτιού σου το τελευταίο που θες είναι να μαγειρέψεις. Ωστόσο αναλογίσου πώς μαζί με το φαγητό που θα σου φέρουν θα έρθουν μαζί και περιττά απορρίμματα. Επίσης αν εστιάσεις στο σπιτικό φαγητό θα εξοικονομήσεις και χρήματα.

#5 Μεταλλικό μπουκάλι ή θερμός

Αντί κάθε φορά που αγοράζεις έναν καφέ ή ρόφημα της επιλογής σου να παίρνεις και ένα ποτηράκι, μπορείς να έχεις μαζί σου ένα θερμός ή κούπα και να τους λες να σου το γεμίζουν εκεί. Σε ορισμένα καταστήματα πλέον κάνουν και εκπτώσεις σε αυτή την περίπτωση!

#6 Στροφή στις οδοντόβουρτσες από μπαμπού

Οι κλασικές πλαστικές οδοντόβουρτσες λόγω του υλικού που παράγονται , αποσυντίθεται πολύ δύσκολα. Αντιθέτως οι οδοντόβουρτσές από μπαμπού είναι βιοδιασπώμενες.

#7 Σκουπίδια σε ένα βάζο

Ίσως αφορά τους πιο προχωρημένους αλλά θα μπορούσες να το δοκιμάσεις για αν καταλάβεις την ποσότητα απορριμμάτων που παράγεις.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα