Τι ισχύει πια για τα drones στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέοι κανόνες από την Ε.Ε για την ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των drones

Parallaxi
τι-ισχύει-πια-για-τα-drones-στην-ευρωπαϊκή-έν-325552
Parallaxi

Στις 11 Ιουνίου 2019 θεσπίστηκαν κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες σχετικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ( Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945 & Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947). Οι κανόνες θα συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της ΕΕ, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ελεύθερη κυκλοφορία αεροσκαφών και ισότιμο ανταγωνισμό, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα έχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των αεροσκαφών τόσο για εμπορικές όσο και για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι κοινοί κανόνες θα βοηθήσουν στην προώθηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της ανάπτυξης σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα », δήλωσε ο Patrick Ky, Εκτελεστικός Διευθυντής του EASA.

Οι κοινοί κανόνες θα βοηθήσουν τους χειριστές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), να κατανοήσουν σαφώς τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Παράλληλα, τους επιτρέπει να λειτουργούν διασυνοριακά: Αφού οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών έχουν λάβει άδεια στην κατάσταση εγγραφής, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται τα drones τους απρόσκοπτα όταν ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ΕΕ ή όταν αναπτύσσουν μια επιχείρηση που περιλαμβάνει drones γύρω από την Ευρώπη.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις για τα drones. Από τη μια πλευρά ορίζουν τις δυνατότητες που πρέπει να έχει για να πετάξει με ασφάλεια. Για παράδειγμα, τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να είναι ατομικά αναγνωρίσιμα, επιτρέποντας στις αρχές να ανιχνεύσουν ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη πρόληψη γεγονότων παρόμοιων με εκείνα που συνέβησαν το 2018 στα αεροδρόμια Gatwick και Heathrow.

Από την άλλη πλευρά, οι κανόνες καλύπτουν κάθε τύπο εκμετάλλευσης, από εκείνους που δεν κατέχουν πιστοποιημένα αεροσκάφη και αυτούς που έχουν drones με άδεια. Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρόλο που ο κανονισμός της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες 20 ημέρες, θα εφαρμοστεί  σε ένα χρόνο από τώρα, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη και στους φορείς εκμετάλλευσης χρόνος για την προετοιμασία και την εφαρμογή τους. Από τον Ιούνιο του 2020 οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών θα πρέπει να εγγραφούν στο κράτος μέλος στο οποίο έχουν την κατοικία τους ή την κύρια έδρα τους.

Η δυνατότητα εφαρμογής θα είναι βαθμιαία σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που μπορεί να συμβουλευτεί ο οποιοσδήποτε στη σελίδα του EASA (EASA drone page.).

Τι έπεται?

Ο EASA σύντομα θα δημοσιεύσει υλικό καθοδήγησης και πρότασης για δύο «τυποποιημένα σενάρια» για να υποστηρίξει τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών ώστε να συμμορφωθούν με τους εκδοθέντες κανόνες. Προς το τέλος του έτους, ο EASA θα υποβάλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύθμιση της υπηρεσίας διαστήματος U-Space, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή πολύπλοκων λειτουργιών με χρήση αυτοκινητοδρόμων.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τα αεροσκάφη Drones 2019, ο EASA θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσει σε βάθος τους νέους κανόνες και την επικείμενη κανονιστική πρόταση.

Τέλος, διοργανώνεται ετήσιο συνέδριο από τον EASA και λαμβάνει χώρα από τις 5 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Drone του Άμστερνταμ. Η εκδήλωση με θέμα το “Scaling operations with drone” θα φέρει σε επαφή ρυθμιστικούς φορείς και εμπειρογνώμονες του κλάδου από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς για τα αεροσκάφη.

*Με πληροφορίες του EASA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα