Τι πάει λάθος με τους γονείς που κάνουν φάρσες στα παιδιά τους

Είναι δυνατόν να γελάς με έναν γονιό που σπάει ένα αυγό πάνω στο κεφάλι του ανυποψίαστου παιδιού του;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-πάει-λάθος-με-τους-γονείς-που-κάνουν-1050861
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ένα μικρό αγόρι φορώντας μια μπλούζα με δεινόσαυρους πάνω της, περιμένει υπομονετικά μπροστά σε έναν πάγκο με ένα άδειο μπολ.

Δίπλα του, μια γυναίκα, ίσως η μαμά του, ίσως η νταντά του, κρατάει ένα αυγό και πάει να το σπάσει.

Αντί όμως να το σπάσει στον πάγκο ή στο μπολ, το… τσουγκρίζει στο μέτωπο του παιδιού και αρχίζει να το τρίβει πάνω του λέγοντας: «Ουάου, αυτό πρέπει να πονάει».

Το σπάσιμο αυγών στα κεφάλια παιδιών -για κάποιον λόγο που προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω- αποτελεί τη νέα τάση στα social media.

Έως τις 30 Αυγούστου το #eggcrackchallenge είχε συγκεντρώσει σχεδόν 75 εκατομμύρια προβολές στο Tiktok.

Τα περισσότερα από τα παιδιά στα βίντεο φαίνεται να είναι μικρά, συχνά προσχολικής ηλικίας ή νήπια.

Οι αντιδράσεις των παιδιών ποικίλες. Κάποια λένε ότι πόνεσαν, άλλα δείχνουν έκπληκτα, μερικά ξεσπούν σε κλάματα.

Οι γονείς ξεκαρδίζονται, αλλά τα παιδιά δεν το βρίσκουν ωραίο.

Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν το χιούμορ που βασίζεται στη φάρσα που έχει ως «πρωταγωνιστή» ένα ανυποψίαστο θύμα.

Οι φάρσες δημοσιοποιούνται στα social media, συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές και όλα αυτά χωρίς τη συγκατάθεση των παιδιών.

Για να θεωρηθεί κάτι αστείο θα πρέπει το «θύμα» να αντιλαμβάνεται άμεσα το σκηνικό, να μην έχει υποστεί κάποια βλάβη, να γελάσει στο τέλος και αυτό, σημειώνουν οι ειδικοί.

Είναι δύσκολο να συμβεί το παραπάνω όταν τον χτυπάς στο κεφάλι.

Το παιδί άλλωστε δεν μπορεί να καταλάβει γρήγορα ότι αυτό το έκανες για «πλάκα».

Ακόμα και αν τα παιδιά από μικρή ηλικία μπορούν να κατανοήσουν το χιούμορ, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι 5χρονα ή 6χρονα μπορούν να κατανοήσουν για παράδειγμα τον σαρκασμό ή την ειρωνεία.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται πώς δεδομένου του γεγονός ότι μιλάμε για μια «σωματική παραβίαση», αλλά και των ενδείξεων ότι κάποια παιδιά έχουν ενοχληθεί απίστευτα, μπορεί ένα τέτοιο βίντεο να κάνει κάποιους να βάλουν τα γέλια.

Γι’ αυτό το λόγο και το προσεγγίζουν ως την «σκοτεινή πλευρά» της κουλτούρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το τι θεωρείται αστείο για τον καθένα δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Για τα παιδιά δηλαδή μπορεί να είναι αστείος ένας ελέφαντας που φοράει ένα καπέλο.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη «φάρσα» είναι ότι μιλάμε για κάτι τελείως ασυνήθιστο. Το παιδί πιστεύει ότι βρίσκεται σε μία χαριτωμένη κατάσταση και σκέφτεται: «είμαι με τη μαμά μου και θα τη βοηθήσω να μαγειρέψουμε». Και μετά από λίγο το παιδί δέχεται ένα αυγό στο κεφάλι του!

Άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι οι γονείς μπορεί να βρίσκουν αστείο το ότι το κεφάλι του παιδιού στην «φάρσα» αυτή αντιπροσωπεύει ένα μπολ. Ίσως και το γεγονός ότι ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, όμως το παιδί τους δεν έχει ιδέα.

Το παιδί δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι το κεφάλι του χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει ένα αντικείμενο. Δεν είναι σε θέση να καταλάβουν το αστείο και γι’ αυτό οι ειδικοί κάνουν λόγο για «παραβίαση της εμπιστοσύνης».

Ένα παιδί σε βλέπει ως ένα άτομο που δεν θα το βλάψεις ποτέ, που μπορεί να σε εμπιστευτεί.

Οι γονείς φτάνουν σε σημείο να βάζουν τα likes και τις προβολές πάνω από τον αντίκτυπο που θα έχει στο παιδί τους αυτή η «φάρσα».

Μπορεί σε πολλούς γονείς κάποιες φορές οι ανάγκες τους να μπαίνουν σε προτεραιότητα έναντι των παιδιών τους, αλλά δεν πρόκειται να βάλουν σε κίνδυνο τη σχέση εμπιστοσύνης τους με αυτά.

Δε σημαίνει ότι το να σπάσεις ένα αυγό στο κεφάλι του παιδιού σου θα το κάνει αυτόματα φοβικό, αλλά το παιδί μπορεί να αρχίσει κάλλιστα να αναρωτιέται «θα μου το κάνει ξανά;», γιατί πολύ απλά έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, λένε οι ειδικοί.

Ακόμα και μεταξύ των ενηλίκων οι φάρσες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις.

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση στους ειδικούς είναι ότι οι γονείς γελάνε ακόμα και όταν βλέπουν την αρνητική αντίδραση των παιδιών τους σε αυτό που μόλις τους συνέβη. Και αυτό είναι άκρως αντίθετο με τα όσα συμβουλεύουν όσον αφορά την παιδική ανάπτυξη.

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, ούτε πρέπει να είναι. Αλλά ακόμα και σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να βάζουμε στο επίκεντρο το πώς επηρεάστηκε το παιδί.

Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς που έχουν προκαλέσει μια τέτοια «φάρσα» να μιλήσουν ανοιχτά και όχι να κάνουν σα να μη συνέβη ποτέ.

«Τις προάλλες που μαγειρεύαμε πίστευα ότι θα ήταν αστείο να στο κάνω αυτό, γιατί το είδα και από άλλους να το κάνουν. Κατάλαβα ότι τελικά ήταν ανόητο και κάτι που σε πόνεσε. Δεν ήξερα γιατί το έκανα αυτό, λυπάμαι πολύ».

Δεν έχει σημασία ακόμα και αν το παιδί σου είναι 2 ετών. Πες του τα παραπάνω λόγια. Είναι καλό να του μάθετε ότι υπάρχουν κάποιες φορές πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε που τα κάναμε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα