Tι συμβαίνει με τη θνητότητα από καρδιαγγειακά προβλήματα;

Τι αναφέρουν πρόσφατα στοιχεία καθώς και ο γγ της ΕΚΕ Γ. Κανακάκης.

Parallaxi
tι-συμβαίνει-με-τη-θνητότητα-από-καρδια-364254
Parallaxi

Αν και τα καρδιαγγειακά αποτελούν πάντα την πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς, πρόσφατη μελέτη από την Global Burden of Cardiovascular Diseases Collaboration (σσ ομάδα που εξέτασε τη συνολική επίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ 1990-2016) που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (JAMA), αναφέρει ότι παρατηρείται μία βελτίωση της θνητότητας και της νοσηρότητας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Διπλάσιος ο κίνδυνος για τους άνδρες

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά είναι διπλάσιος στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες, αλλά η ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας είναι πιο εμφανείς στους άνδρες. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, και διευθυντής του επεμβατικού τμήματος Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», Γιάννης Κανακάκης.

Ειδική Ομάδα Εργασίας Εγκεφαλικών Επεισοδίων δημιουργεί η ΕΚΕ

Παράλληλα αναγγέλλει την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Εργασίας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, στην ΕΚΕ. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κανακάκη, σε συνεργασία και με άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως πχ νευρολόγους, θα φτιάξει όλο το πλαίσιο (πρόληψη-θεραπεία-αποκατάσταση) και θα προτείνει στην Πολιτεία, σχέδιο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών. Μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να γίνει η έναρξη των εργασιών της ομάδας εργασίας, στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό συνέδριο, που θα γίνει 18-20 Οκτωβρίου στην Αθήνα. «Έχουμε ακόμα να κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά στην Ελλάδα για το θέμα των εγκεφαλικών επεισοδίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κανακάκης, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή στο δημόσιο σύστημα υπάρχουν πάρα πολύ λίγες μονάδες, και συνήθως αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε παθολογικές και νευρολογικές κλινικές».

«Η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών θα πρέπει να οργανωθεί στο ίδιο πλαίσιο με τα εμφράγματα»

Είναι ανάγκη να κάνουμε πολλά πράγματα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όπου η επίπτωση τους είναι πολύ μεγάλη, ενίοτε και μεγαλύτερη από των εμφραγμάτων, και μάλιστα εκτός από τη θνητότητα προκαλούν και αναπηρία στον πληθυσμό, υπογραμμίζει ο γγ της ΕΚΕ. «Τώρα ξεκινάει ένα πρόγραμμα για να δημιουργηθούν μονάδες εγκεφαλικών. Δεν είναι όμως μόνο οι μονάδες που πρέπει να γίνουν, αλλά και το σύστημα αντιμετώπισης, που πρέπει να διαμορφωθεί, καθότι ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως ακριβώς και στο έμφραγμα. Έτσι λοιπόν η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών θα πρέπει να οργανωθεί στα ίδιο πλαίσιο με αυτό του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου: Γρήγορη μεταφορά, γρήγορη επαναιμάτωση κλπ».

Έλλειψη συμμόρφωσης στα φάρμακα στα χρόνια της κρίσης

Στην Ελλάδα σημειώνονται 25.000 οξέα στεφανιαία σύνδρομα ετησίως, που είναι η πιο σημαντική μορφή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ανάμεσα σε αυτά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου. «Στη διάρκεια της κρίσης οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα μας, έχουν επιπτώσεις κυρίως στους παράγοντες κινδύνου, γεγονός που στη συνέχεια μεταφράζεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό που έχουμε δει αυτά τα χρόνια είναι ότι τα εμφράγματα του μυοκαρδίου παραμένουν σταθερά ως προς την επίπτωση. Δεν έχουν ελαττωθεί. Όμως υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης στη λήψη των φαρμάκων. Επίσης το κάπνισμα δεν έχει ελαττωθεί σημαντικά», λέει ο κ. Κανακάκης.

Πιο ύπουλα τα συμπτώματα για έμφραγμα στις γυναίκες

Ποια είναι όμως τα ύποπτα συμπτώματα για έμφραγμα που πρέπει να μας ανησυχήσουν για να αποταθούμε αμέσως στο γιατρό; «Οπισθοστερνικός πόνος με αντανάκλαση στο εσωτερικό μέρος του αριστερού άνω χεριού, πόνος στον τράχηλο, στην ωμοπλάτη και πολλές φορές στο στομάχι συνοδεία ιδρώτα, αδυναμία, κούραση, τάση για έμετο, και πολλές φορές ένα αίσθημα παλμών. Καμιά φορά αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια ιδιαίτερα στις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους διαβητικούς. Ειδικά στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστούν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Με μία μεγάλη κακουχία, εύκολη κούραση, αδυναμία και ιδρώτα», τονίζει ο γγ της ΕΚΕ.

Κρίσιμη η καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τους εμφραγματίες

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον έχει μειωθεί η θνητότητα στο έμφραγμα, αν σκεφτείτε ότι πριν από δύο, τρείς δεκαετίες η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν από 25-30% και σήμερα είναι μόνο 5%, υπογραμμίζει ο κ. Κανακάκης και εξηγεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ιδιαίτερα με την πρωτογενή αγγειοπλαστική, όπου οι γιατροί ανοίγουν γρήγορα την υπεύθυνη αρτηρία κι έτσι γλυτώνουν και ζωές και εξασφαλίζουν στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής, μετά το έμφραγμα. «Ο χρόνος είναι ζωή και πραγματικά θα πρέπει γρήγορα να κινητοποιείται ο ασθενής. Στην Ελλάδα καθυστερούν λίγο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια οι ασθενείς με έμφραγμα, και πάνω σε αυτό το θέμα θα κάνουμε καμπάνια ως ΕΚΕ».

Η πρόληψη ακουμπά στη μείωση των προδιαθεσικών παραγόντων

Σύμφωνα με το γγ της ΕΚΕ η προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώνοντας τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες, που είναι κατά σειρά, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, η καθιστική ζωή και το στρες. Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριο βάδισμα πέντε φορές τη βδομάδα είναι αρκετό για να υπάρχουν οφέλη στον οργανισμό από την άσκηση, που είναι και η πρόληψη για έμφραγμα, θρόμβωση, διαβήτη.

Η κατάθλιψη προκαλεί καρδιολογικό πρόβλημα ή το καρδιολογικό πρόβλημα την κατάθλιψη;

Και το ερώτημα που είναι πάντα «πάνω στο τραπέζι» είναι αν η κατάθλιψη προκαλεί ένα καρδιολογικό πρόβλημα ή το ίδιο το πρόβλημα προκαλεί κατάθλιψη. Είναι αμφίδρομα απαντά ο κ. Κανακάκης: «Δηλαδή το στρες και η κατάθλιψη είναι ένας από τους πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Και από την άλλη μεριά πολλές φορές μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα σε νέα άτομα παρουσιάζεται μία περίοδος που παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά, που όμως με την καλή καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, μπορεί να ξεπεραστεί».

«Πρόληψη, γνώση των συμπτωμάτων και γρήγορη κινητοποίηση, καθώς επίσης και αναζήτηση βοήθειας, το τρίπτυχο για την καρδιά μας», τονίζει κλείνοντας ο γγ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πότε είναι πιθανότερο να νοσήσεις από κατάθλιψη 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα