Με την Chanel να δημιουργεί μπροστά σου το μικρό μαύρο φόρεμα
We wear culture: Ανακάλυψε γιατί φοράμε αυτό που φοράμε μέσω του Google Arts & Culture
Aν είχες την ευκαιρία να παρακολουθήσεις την Chanel να δημιουργεί το μικρό μαύρο φόρεμα και την Westwood να σφίγγει δυνατά τα σχοινάκια στο πιο αμφιλεγόμενο ρούχο όλων των εποχών για πρώτη φορά, μπροστά στα μάτια σου, θα έλεγες ξανά πως τα ρούχα είναι απλά υφάσματα; Κάθε κομμάτι ρουχισμού έχει μια εξαιρετικά απίθανη ιστορία να διηγηθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που η google ταξίδεψε σε περισσότερες από 40 χώρες, συνεργάστηκε με περισσότερους από 180 πολιτιστικούς φορείς και ινστιτούτα, τους διασημότερους εν ζωή ιστορικούς, αναλυτές και σχεδιαστές, συγκεντρώνοντας 3.000 χρόνια ρουχισμού στην έκθεση “We wear culture” στο Google Arts and Culture, συνθέτοντας μία απίστευτη χαρτογράφηση του σύμπαντος των ρούχων.
H θρυλική διευθύντρια της Vogue, Diana Vreeland, είχε πει πως “μπορείς ακόμη και να δεις την επικείμενη επανάσταση στα ρούχα. Μπορείς να δεις και να αισθανθείς τα πάντα στα ρούχα“. Αυτό συμβαίνει γιατί το ρούχο είναι ένα ζωντανό αφήγημα ιστοριών τις οποίες κουβαλάει για εκατοντάδες χρόνια.
‘Ετσι όταν φοράς το τζιν σου κάθε πρωί πριν φύγεις για την δουλειά, κουβαλάς την ιστορία ενός κομματιού απευθείας από το παρελθόν του. Μέσα από αυτό μπορείς να ανακαλύψεις δεκάδες στοιχεία και σημεία της ζωής, της κοινωνίας ακόμα και να χαρτογραφήσεις την εποχή στην οποία υπήρξε. Κανένα ρούχο δεν είναι απλά ένα ύφασμα και μια τιμή. Κάθε κομμάτι που φοράς σήμερα, από την γραβάτα μέχρι και τις εσπαντρίγιες σου, κουβαλάει πολιτισμό.
Αυτός είναι και ένας λόγος που η Google είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το “We wear culture”, μία νέα έκθεση στο Google Arts and Culture που φέρνει στο φως τις ιστορίες πίσω από τα ρούχα που φοράμε.
Πλέον μπορείς με ένα κλικ να συναντήσεις τις θρυλικές ιέρειες του στυλ, να μάθεις τα πάντα για την παραγωγή των αγαπημένων σου αξεσουάρ, να δεις πώς ξεκίνησαν όλα γύρω από τον κορσέ της Vivienne Westwood.
Περισσότερα από 180 μουσεία, ινστιτούτα μόδας, σχολές, αρχεία και άλλοι οργανισμοί του χώρου της μόδας από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο, το Σάο Πάολο και πολλά άλλα μέρη συνεργάζονται προκειμένου να φέρουν τρεις χιλιετίες της μόδας στα χέρια σας και μέσω του Google Arts and Culture. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση μεταξύ 30.000 ειδών μόδας, να βρείτε καπέλα κατηγοριοποιημένα ανά χρώμα ή παπούτσια ανά χρονολογία.
Σε ένα από τα παραπάνω από 450 οπτικά εκθέματα, μπορείτε να βρείτε ιστορίες από τον αρχαίο Δρόμο του μεταξιού μέχρι την ανατρεπτική μόδα της βρετανικής punk, να ακολουθήσετε την πορεία των τζιν στο χρόνο από τις φόρμες εργασίας των μεταλλωρύχων μέχρι street style εμφανίσεις ή να μάθετε πώς η διάσημη Βραζιλιάνα Carmen Miranda έκανε γνωστές τις πλατφόρμες τη δεκαετία του ‘30. Και αν αναρωτιέστε πώς οι φλοράλ γραβάτες ήρθαν στη μόδα, θα βρείτε την απάντηση σε ένα μαγαζί του Λονδίνου στην Carnaby Street 5.
Μπορείτε να συναντήσετε τις ιστορικές ιέρειες του στυλ
Μέσα από το “We wear culture” σας δίνεται η δυνατότητα να συναντήσετε τις ιέρειες του στυλ όπως Coco Chanel, Cristóbal Balenciaga, Yves Saint Laurent ή Vivienne Westwood. Οι ιστορίες τεσσάρων ειδώλων που διαμόρφωσαν την ιστορία της μόδας αναπλάθονται μέσα από ταινίες εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες σας επιτρέπουν να επισκεφτείτε τα μέρη όπου κατοικεί η ιστορία της μόδας. Μέσω του YouTube ή με ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ακόλουθα:
- Πώς το Μαύρο φόρεμα της Chanel καθιέρωσε για τις γυναίκες το μαύρο χρώμα σε κάθε περίσταση (Musée des Arts Décoratifs, Παρίσι, Γαλλία – 1925).
- Τα λαμπερά κόκκινα ψηλοτάκουνα της Marilyn Monroe που έγιναν συνώνυμα της γυναικείας χειραφέτησης, επιτυχίας και θυληκότητας (Museo alvatore Ferragamo από τη Φλωρεντία, Ιταλία – 1959).
- “Ντύσου όπως τα αγόρια”. Ο οίκος μόδας της Rei Kawakubo που έγινε κίνημα και μετέφερε την αισθητική και τη δεξιοτεχνία του Ιαπωνικού design στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. (Kyoto Costume Institute, Κιότο, Ιαπωνία – 1983).
- Ο κορσές της Vivienne Westwood, η ξεχωριστή απόπειρα της σχεδιάστριας σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ενδύματα στην ιστορία (Victoria and Albert Museum, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο -1990).
Στον κόσμο της μόδας τα μεγαλύτερα μυστικά και οι καλύτερες ιστορίες κρύβονται κάτω από το ύφασμα. Επαγγελματίες που δημιουργούν καπέλα, παπούτσια, στολές, πουκάμισα, κοσμήματα, δαντέλες, σχεδιάζουν γραβάτες, τσάντες, κατασκευάζουν κούκλες βιτρίνας, συνεχίζουν να δημιουργούν, να μετατρέπουν σχέδια και πατρόν σε ρούχα που μπορούν να φορεθούν, μεταφέροντας την τέχνη τους από γενιά σε γενιά. Μέσα από την Art Camera της Google, μπορείτε να κάνετε ζουμ σε εικόνες υπερ-υψηλής ανάλυσης και να δείτε το έργο τους με κάθε λεπτομέρεια, όπως το διάσημο παλτό της Elsa Schiaparelli, ένα σουρεάλ σχέδιο που μετατράπηκε σε ρούχο.
Ανακαλύψτε τον μηχανισμό που κινεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου και συναντήστε τις κοινότητες μόδας, όπως η κοινότητα Avani της Ινδίας. Αποκτήστε πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή ενδυμάτων παγκοσμίως, στο Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute Conservation Laboratory μέσα από ένα βίντεο 360 μοιρών και δείτε τι σημαίνει η διατήρηση αυτών των έργων στο χρόνο.
Για να ξεδιπλώσει τις ιστορίες της ντουλάπας σας, η Google συνεργάστηκε με τη YouTuber Ingrid Nilsen. Οπότε, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να αφήσετε την κουκούλα να σκιάσει το πρόσωπό σας ή να φορέσετε ένα σκισμένο τζιν, κάντε μία στάση από το κανάλι της Google Arts & Culture για να αποκρυπτογραφήσετε την εμφάνισή σας πριν βγείτε έξω.
Στην Ελλάδα, η Google συνεργάστηκε με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» που φιλοξενεί έκθεση με θέμα τις φυσικές υφαντικές ύλες στην Ελλάδα: την παραγωγή, την επεξεργασία και την εφαρμογή τους στα τοπικά ενδύματα και στην οικιακή χρήση. Βρείτε την συλλογή του Ιδρύματος στο Google Arts & Culture εδώ.
Η δωρεάν συλλογή ανοίγει στο g.co/wewearculture και είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture διαθέσιμη σε iOS σε Android. Κάνετε κλικ και θα συνειδητοποιήσετε ότι η μόδα είναι ραμμένη στο οικοδόμημα της κοινωνίας. Φοράμε την ιστορία, φοράμε τις τέχνες. We wear culture.