Ο σύλλογος από την Ελλάδα που κατάφερε να κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου!
Τα μέλη του έφτασαν πολύ ψηλά κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Τα μέλη του έχουν κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες αναβάσεις σε βουνά της πατρίδας μας και του εξωτερικού με άρτια οργανωμένες εκδρομές. Ο λόγος για τον Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας νομού Τρικάλων, (ΣΟΧΤ) που όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσει τα αθλήματα: Ορειβασία, Ορειβατικό Σκι Χιονοδρομία, Αναρρίχηση και Κανόε-Καγιάκ. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του πρωτοστάτησε με εκδηλώσεις και δράσεις για την προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου αλλά και στον τομέα του εθελοντισμού μέσα από την Εθελοντική Ομάδα Ορεινής Διάσωσης.
Σε βουνά του εξωτερικού πάνω από τα 3000μ. από το 1993 έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου, αναβάσεις από μέλη του συλλόγου όπως EVEREST (8848μ), STOK KANGRI (6123μ), MENTOK1 (6282μ), MENTOK2 (6248μ), MENTOK3 (6153μ), WEISSHORN(4506μ), WEISSMIES(4016μ), LANGGIHORN (4010μ), TOUBKAL(4167μ), KILIMANJARO (5895μ), ELBRUS (5642μ). ΜΟΝΤ ΒLANK (4807), ΜΟΝΤΕ ROSA (4554μ)MONT BLANK du Tacul(4248μ) MATTERHON (4478μ), AIGKUILLE DU MIDI (3842μ).
Επιπλέον, ο σύλλογος συνέβαλε στη σηματοδότηση και ανάδειξη πλήθους μονοπατιών όπως του τμήματος του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε4 που περνάει από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το μονοπάτι του Κόζιακα (Πιαλεία – Διάβα), καθώς και σημαντικού αριθμού διαδρομών για τις ψηλότερες κορυφές, σε εκδόσεις βιβλίων, χαρτών κ.α..
Στον τομέα της αναρρίχησης έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέλη του ΣΟΧΤ έχουν ανοίξει και σκαρφαλώσει εκατοντάδες διαδρομές, αρχικά στα Μετέωρα που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό αναρριχητικό πεδίο της περιοχής. Κατόπιν η ανησυχία για καινούργιες διαδρομές οδήγησε στη δημιουργία πεδίων σε Θεόπετρα , Ελάτη, Πύλη και Μουζάκι.
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτής Γιώργος Μαργαρίτης, ο ΣΟΧΤ έχει σαν προτεραιότητα την καλλιέργεια των αθλημάτων βουνού ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Ο στόχος για αθλητική εξέλιξη όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τη βασική φιλοσοφία που βασίζεται στο τρίπτυχο Φύση- Υγεία – Περιπέτεια. Οι δράσεις του συλλόγου έχουν σαν στόχο να φέρουν το ευρύτερο κοινό σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον αλλά και να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για όσους το επιθυμούν να βελτιώσουν τις ορειβατικές τους δεξιότητες και να εξελιχθούν αθλητικά και αγωνιστικά.
Η ένταξη της αγωνιστικής αναρρίχησης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε νέα ώθηση και προοπτική στην ανάπτυξη του αθλήματος. Ο ΣΟΧΤ, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα κορυφαία σωματεία της χώρας με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα και η Αθλητική Ακαδημία Αναρρίχησης που λειτουργεί στην κλειστή πίστα στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στο Μύλο Ματσόπουλο εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη. Εκατοντάδες παιδιά έρχονται σε επαφή με το άθλημα της αναρρίχησης τόσο με στόχο την αθλητική-αγωνιστική εξέλιξη αλλά και την εκμάθηση τεχνικών για αναρρίχηση σε φυσικό βράχο.
Στον τομέα της Χιονοδρομίας ο ΣΟΧΤ έχει σημαντική παρουσία σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Από την ιδιαίτερα μαζική Αθλητική Ακαδημία Χιονοδρομίας του ΣΟΧΤ έχουν αναδειχθεί αθλητές που διακρίθηκαν στα αγωνίσματα των καταβάσεων αλλά και του Ορειβατικού Σκι με αρκετές συμμετοχές σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Στον τομέα του Κανόε – Καγιάκ γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα και κάθε χρόνο νέα παιδιά δοκιμάζουν τη δραστηριότητα στα νερά του Ληθαίου αλλά και σε κοντινές περιοχές.
Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του συλλόγου αλλά και ένδειξη της αναγνώρισής του σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι η διοργάνωση της 59ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης το 1999 στην Τριγγία όπου οι συμμετοχές ξεπέρασαν τα 2000 άτομα αλλά και το 2018 όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή του διοργάνωσε για δεύτερη φορά την Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση αυτή το φορά στον Κόζιακα. Παράλληλα έχει διοργανώσει μια σειρά επίσημων αγώνων Χιονοδρομίας Καταβάσεων, Σκι Αντοχής, Ρόλερ Σκι και Ορειβατικού Σκι καθώς και άλλες εκδηλώσεις με επίκεντρο το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.
Οι ρίζες της οργανωμένης ορειβασίας στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, βρίσκονται πίσω στο 1937 όταν και υπάρχουν αναφορές για την ίδρυση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρικάλων (Ε.Ο.Σ Τρικάλων). Όπως ήταν φυσικό ο πόλεμος διέκοψε τη δραστηριότητα του συλλόγου. Ωστόσο, κατά την μεταπολεμική περίοδο και μέχρι τη δεκαετία του ’60 υπάρχουν αναφορές για οργανωμένες εξορμήσεις στα βουνά της περιοχής μας. Ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Ν. Τρικάλων ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1978 σαν φυσική συνέχεια εκείνων των προσπαθειών.
*Οι εικόνες παραχωρήθηκαν από τον Αποστόλη Ζώη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ