Life

Tips από Google και Apple για να μην ξοδεύεις τόσο χρόνο στο κινητό σου!

Περιόρισε τον χρόνο που περνάς στο κινητό σου με τις εξής λύσεις.

Parallaxi
tips-από-google-και-apple-για-να-μην-ξοδεύεις-τόσο-χρό-427746
Parallaxi
Photo by Courtney Clayton

Πιθανότατα ξοδεύετε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό σας. Η Apple και η Google φαίνεται να συμφωνούν, γι ‘αυτό και οι δύο εταιρείες έχουν προσθέσει εργαλεία στα τηλέφωνά τους για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε και να ελέγχετε τον εθισμό σας.

Το χαρακτηριστικό της Apple, που ονομάζεται Time Screen, εισήχθη στο iOS 12. Η οθόνη Screen Time σας επιτρέπει να παρακολουθείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε χρησιμοποιώντας τη συσκευή σας και τι κάνετε με αυτήν. Το Google διαθέτει μια παρόμοια λειτουργία για τις συσκευές Android που ονομάζεται Digital Wellbeing.

Πώς ξοδεύετε τον χρόνο στο κινητό σας

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δείχνει ότι δεν είναι μόνο το πόσες ώρες  περνάτε στο κινητό σας τηλέφωνο, που έχει σημασία, αλλά αυτό που κάνετε με το κινητό σας, δηλαδή πώς το αξιοποιείτε. Εάν ο χρόνος που ξοδεύετε στο τηλέφωνό σας έχει νόημα, τότε δεν είναι χρονοβόρος. Με άλλα λόγια, η κουβέντα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή η ανάγνωση ενός βιβλίου στο τηλέφωνό σας θα σας έκανε φυσικά πιο ευτυχισμένους από ό,τι να τσεκάρετε το Facebook ή να διαβάζετε νέα που σας κάνουν να εκνευρίζεστε.

Στις ρυθμίσεις της συσκευής σας μπορείτε να βρείτε ένα γράφημα που θα σας δείξει πότε χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας περισσότερο, πόσες φορές σηκώνετε τη συσκευή σας και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε περισσότερο. Επίσης, σας δείχνει πόσες ειδοποιήσεις λαμβάνετε από κάθε εφαρμογή, ώστε να μπορείτε να μάθετε ποιες εφαρμογές σας διακόπτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερο. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε διαγράμματα που δείχνουν την ώρα της ημέρας που ξοδεύετε σε εφαρμογές, πόσες ειδοποιήσεις λαμβάνετε και πότε τους φτάνετε και πόσο χρόνο ξοδεύετε σε κάθε εφαρμογή κάθε μέρα.

Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν έναν κύριο σκοπό: να σας δείξουν ακριβώς πώς θα περάσετε το χρόνο σας στο τηλέφωνό σας.

ΤΙPS

Μόλις ανακαλύψετε τις εφαρμογές που ξοδεύετε περισσότερο χρόνο, ίσως θελήσετε να ορίσετε κάποια όρια για τον εαυτό σας. Η Apple και η Google σας δίνουν και περισσότερα εργαλεία για να το κάνετε αυτό, ωστόσο, είναι καλύτερο να τα ερμηνεύσετε ως χρήσιμα βοηθήματα, αντί σκληρά μπλοκ.

Photo by Courtney Clayton

Όταν ορίζετε ένα χρονικό όριο σε μια εφαρμογή την ώρα οθόνης, το iPhone ή το iPad σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή χωρίς διακοπή, μέχρι να περάσετε αυτό το όριο. Στη συνέχεια, ανεξάρτητα από το τι κάνετε στην εφαρμογή, θα χτυπήσετε με προειδοποίηση πλήρους οθόνης ότι έχετε εξαντλήσει το χρόνο σας. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε να δώσετε στον εαυτό σας άλλα δεκαπέντε λεπτά, ή ακόμα και να αγνοήσετε το όριο συνολικά.

Η Google, από την άλλη πλευρά, υιοθετεί μια πιο σκληρή προσέγγιση. Όταν ορίζετε έναν χρονομετρητή εφαρμογής, αυτό συμβαίνει όλη την ώρα. Εάν δώσετε στον εαυτό σας μία ώρα την ημέρα για να χρησιμοποιήσετε το Twitter, μόλις πατήσετε το 61ο λεπτό σας, η εφαρμογή θα κλειδώσει. Το εικονίδιο στην αρχική σας οθόνη θα είναι γκρίζο και αν προσπαθήσετε να το ανοίξετε, το τηλέφωνό σας θα σας πει ότι δεν μπορείτε. Εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ούτως ή άλλως, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το χρονόμετρο συνολικά.

Η λειτουργία Downtime της Apple σας επιτρέπει να ορίσετε μερικές εφαρμογές που μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν, όπως το τηλέφωνο ή η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου, αλλά να αποκλείσετε όλα τα υπόλοιπα. Όταν σχεδόν κάθε εφαρμογή είναι γκρίζα και σας παρακινεί να βγάλετε το τηλέφωνό σας όταν προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε, ίσως είναι καιρός να είστε έτοιμοι για κρεβάτι. 

Η λειτουργία Wind Down της Google είναι ακόμα πιο έξυπνη. Αρχικά, θα θέσει το τηλέφωνό σας στη λειτουργία ”Μην ενοχλείτε”, την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε ξεχωριστά για να αποκλείσετε όλες τις κλήσεις και τα μηνύματα εκτός από τις πιο σημαντικές. Δυστυχώς, η Google δεν σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε τις περισσότερες εφαρμογές σας όπως το iOS, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να σταματήσετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις. Το πιο σημαντικό, το Wind Down περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Grayscale. Σε αυτή τη λειτουργία, όλο το χρώμα αποβάλλεται από την οθόνη του τηλεφώνου σας. Αυτό είναι το ξεχωριστό, ”Νυχτερινό Φως’‘, το οποίο προσαρμόζει τη θερμοκρασία χρώματος του τηλεφώνου σας σε ένα θερμότερο πορτοκαλί φως έτσι είναι λιγότερο “σκληρή”. Το Grayscale, από την άλλη πλευρά, μετατρέπει το τηλέφωνό σας σε ασπρόμαυρη τηλεοπτική εκπομπή. 

Η χρήση του τηλεφώνου σας στο κρεβάτι ή αργά τη νύχτα μπορεί να διαταράξει το πρόγραμμα του ύπνου σας ή να οδηγήσει σε ανήσυχο ύπνο που σας ακολουθεί την επόμενη μέρα. Αυτή η ατελείωτη ροή κύλισης μπορεί να είναι εθιστική, αλλά δεν αξίζει να χάσετε τον ύπνο.

Πηγή: New York Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα