Life

Το άγνωστο σπήλαιο που πρέπει να ανακαλύψεις!

Το σπήλαιο με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Parallaxi
το-άγνωστο-σπήλαιο-που-πρέπει-να-ανακα-540727
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό σπήλαιο το οποίο έχει προκαλέσει κατά καιρούς τη φαντασία σε αρκετούς περιηγητές και ερευνητές βρίσκεται κοντά στη περιοχή Σπηλιά στον Κίσσαβο του δήμου Τεμπών. Το συγκεκριμένο σπήλαιο έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, φαίνεται πως αποτελούσε ιερό λατρείας Νυμφών κατά την Ελληνιστική περίοδο. Σύμφωνα με όσα αποτυπώνουν στο απόσπασμα του βιβλίου τους οι R. S. WAGMAN – A. G. NICHOLS, το 1908, οι Βρετανοί αρχαιολόγοι Wace και Thompson ανέφεραν την ανακάλυψη ενός αρχαίου ιερού των Νυμφών σε ένα σπήλαιο στο βόρειο μέρος του Κισσάβου, στο βουνό το οποίο κάποτε ήταν γνωστό ως Όρος της Ομόλης.

Σύμφωνα με τους Wace και Tompson, η περιοχή αυτή απείχε περίπου μία ώρα δρόμο από τον οικισμό Σπηλιά. Οι προαναφερόμενοι δεν βρήκαν αναθήματα, αλλά μπόρεσαν να ανακτήσουν 6 επιγραφές οι οποίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας τοπικής λατρείας Νυμφών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ενώ τα επόμενα χρόνια είχε κοπάσει η έρευνα, κάποιοι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σε συνεργασία με το Βρετανικό Κολέγιο των Αθηνών, ερεύνησαν πολύ αργότερα την περιοχή που είχαν υποδείξει οι Άγγλοι ερευνητές. Με τη βοήθεια ενός βοσκού, επισκέφτηκαν μία σπηλιά, γνωστή ως Ζαρ Τρύπα, στη νότια πλαγιά της κορυφής, στη θέση Ψηλά Δέντρα, η οποία φαίνεται να ταιριάζει στην περιγραφή των Wace και Tompson.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους συγγραφείς το σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. και είναι μερικώς αθέατη εξαιτίας μιας μικρής συστάδας πεύκων. Η είσοδος στη σπηλιά είναι κάτω από έναν χαμηλό και απότομο βράχο.

Επίσης, σημειώνεται ότι «το εσωτερικό της σπηλιάς αποτελείται από έναν κεντρικό χώρο 16Χ12 μ. ο οποίος ενώνεται με μία δεύτερη αίθουσα προς το δυτικό άκρο. Το πάτωμα του κυρίως χώρου έχει ένα κυρτό σκαλοπάτι προς τα μέσα και είναι κατάμεστο από συντρίμμια. Στη βάση αυτού τού χώρου υπάρχουν μερικοί σταλαγμίτες. Η ανατολική πλευρά της αίθουσας είναι πια απροσπέλαστη από την κατάρρευση της οροφής».

Πρέπει να τονισθεί πως οι γνώσεις γύρω από την λατρεία των Νυμφών στη Θεσσαλία είναι αρκετά περιορισμένες και ως τώρα βασίζεται μόνο στο κοντινό ιερό της σπηλιάς των Φαρσάλων.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Γιώργος Τουφεξής, η τοποθεσία του σπηλαίου στον Κίσσαβο είναι σε ένα αρκετά δύσβατο σημείο. Ο κ. Τουφεξής είπε ότι τα στοιχεία που δίνουν οι δύο Άγγλοι ερευνητές Wace και Tompson είναι αξιόπιστα και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ιερού λατρείας Νυμφών στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης σημείωσε πως στη σπηλιά αυτή υπάρχει ένα βάθρο, άλλα δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποιες επιγραφές. «Πραγματοποιούμε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο. Η περιοχή είναι αρκετά δύσβατη. Δυνατότητα να επισκεφτεί κάποιος το σπήλαιο υπάρχει, αλλά έχει δυσκολίες» σημείωσε ο κ. Τουφεξής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι κάτοικοι της περιοχής της Σπηλιάς αρέσκονται να αποδίδουν το όνομα του οικισμού στις σπηλιές που τον περιβάλλουν. Άλλωστε μια από τις τέσσερις εκκλησίες του οικισμού, της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι μέσα σε βράχο στο βόρειο τμήμα του χωριού, στο βόρειο άκρο του οικισμού. Αποδείξεις θρησκευτικής συνέχειας εντοπίζονται και στο συγκεκριμένο σπήλαιο των Νυμφών, όπου οι βοσκοί της περιοχής αλλά και άλλοι περιηγητές ανάβουν ορισμένες φορές ένα κεράκι στη γωνία της σπηλιάς αναδεικνύοντας την ιερότητα του χώρου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα