To be an introvert – 9 σημάδια για να καταλάβεις αν είσαι εσωστρεφής
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εξωστρεφών και εσωστρεφών ατόμων;
Συχνά μπερδεύουμε τον εσωστρεφή με τον ντροπαλό ή με τον ήσυχο της παρέας. Όμως, αυτό είναι λάθος διότι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Οι εσωστρεφείς δεν είναι ντροπαλοί, απλώς έχουν περισσότερη ενέργεια όταν βρίσκονται μόνοι τους ή με έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων που αυτοί έχουν διαλέξει πολύ επιλεκτικά. Σε καμία περίπτωση δεν τους ενοχλεί να μένουν σπίτι, αντιθέτως αυτό τους δίνει ζωή και τους ευχαριστεί.
Οι εξωστρεφείς και οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι δύο αντίθετοι πόλοι. Με τους πρώτους να επιζητούν άτομα να συνομιλήσουν και κοινωνικές συγκεντρώσεις για να παρευρεθούν και με τους δεύτερους συχνά να εξαντλούνται με τις κοινωνικές επαφές.
Ο ψυχολόγος Carl Jung ήταν το πρώτο άτομο που περιέγραψε αυτά τα δύο άκρα τη δεκαετία του 1960. Έγραψε ότι οι introvert και οι extravert μπορούν να διαχωριστούν με βάση τον τρόπο που ανακτούν ενέργεια. Ωστόσο, με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν υπάρχουν απόλυτα χαρακτηριστικά στη προσωπικότητα των μεν και των δε.
Και οι εσωστρεφείς μπορούν να έχουν στοιχεία εξωστρέφειας. Αλλά και οι extravert μπορεί να θέλουν να μείνουν για λίγο καιρό μόνοι τους.
Αυτά είναι μερικά κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας των εσωστρεφών ανθρώπων:
- Προτιμούν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους
Η ιδέα να είσαι μόνος στο σπίτι είναι συναρπαστική για τα άτομα αυτά. Αυτές οι περίοδοι μοναξιάς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευτυχία ενός εσωστρεφούς ανθρώπου. Η μοναξιά είναι μία ευχάριστη ανακούφιση είτε ξοδεύει χρόνο για ξεκούραση είτε για δραστηριότητα. Μερικές ασχολίες που απολαμβάνουν είναι η ανάγνωση, η κηπουρική, η χειροτεχνία, η γραφή, το παιχνίδι, να βλέπουν ταινίες ή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μόνοι τους.
- Εξαντλούνται από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Ενώ οι εξωστρεφείς δεν θα περνούσε από το μυαλό τους να χάσουν την Παρασκευή το βράδυ με τους φίλους, οι εσωστρεφείς γνωρίζουν πότε έχουν εξαντλήσει και πρέπει να ανεφοδιάσουν τις μπαταρίες τους. Αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι οι ξενέρωτοι του πάρτι – μπορούν να το απολαύσουν όσο και εξωστρεφείς – αλλά στο τέλος μιας μακράς νύχτας, θα πρέπει να «επαναφορτίσουν».
- Προτιμούν να εργάζονται μόνοι τους
Εάν μία εργασία χρειάζεται ομαδική δουλειά και σας απωθεί, μπορεί να είστε εσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς συχνά λειτουργούν καλύτερα όταν εργάζονται μόνοι τους. Η απομόνωση τους επιτρέπει να εστιάζουν και να παράγουν εργασία υψηλής ποιότητας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να συνεργαστούν με άλλους. Απλώς προτιμούν να επικεντρωθούν στην εργασία, αντί να αναλωθούν στην κοινωνική πτυχή της εργασίας σε ένα ομαδικό περιβάλλον.
- Έχουν κλειστό κύκλο φίλων
Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε τον μικρό κύκλο φίλων ενός εσωστρεφούς ατόμου ως ένδειξη πως δεν μπορούν να κάνουν παρέες ή δεν θέλουν να κοινωνικοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, τους αρέσει να μιλάνε και να γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Προτιμούν, όμως, να έχουν πολύ λίγους συγκεκριμένους φίλους. Σύμφωνα με μελέτη, οι σχέσεις υψηλής ποιότητας είναι το κλειδί για την ευτυχία των introvert.
- Προτιμούν να γράφουν παρά να μιλούν
Αισθάνονται πιο άνετα με το να γράφουν τις σκέψεις τους, παρά να μιλάνε για αυτές, ειδικά όταν δεν είναι προετοιμασμένοι. Μπορεί να συνεχίσουν μία συζήτηση, αλλά εάν χρειαστεί να πάρουν κάποια απόφαση, ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο να σταθμίσουν τις επιλογές τους και να σκεφτούν, έτσι ώστε να αισθάνονται σίγουροι για την επιλογή τους.
- Είναι καλοί ακροατές
Με λίγα λόγια μπορεί να μιλάνε λιγότερο αλλά ακούνε περισσότερο. Η προσεχτική ακρόαση χωρίς να διακόπτεις τον συνομιλητή σου είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια μίας αποτελεσματικής επικοινωνίας που οδηγεί σε πιο δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις γιατί εμπεριέχει μεγαλύτερη βαθμό κατανόησης.
- «Νιώθουν» περισσότερα
Μια μελέτη δείχνει ότι οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να είναι, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, επειδή δεν αισθάνονται ευχαριστημένοι τόσο συχνά όσο οι εξωστρεφείς. Δεν είναι σαφές γιατί δεν πετυχαίνουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, αλλά μπορεί να έχει να κάνει με το πώς αναγνωρίζουν την ευτυχία. Προτιμούν μια υψηλότερη ποιότητα φιλίας και συναισθηματικής κάλυψης. Όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτυγχάνεται συνεχώς αυτό το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης.
- Τους αρέσει… να μην κάνουν τίποτα!
Οι εξωστρεφείς θέλουν να βρίσκονται έξω με ανθρώπους και να αλλάζουν παραστάσεις, ενώ οι εσωστρεφείς εκτιμούν περισσότερο μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι.
- Κάνουν παρέα με εξωστρεφείς ανθρώπους
Αν είστε εσωστρεφείς είναι πολύ πιθανό να κάνετε παρέα με εξωστρεφείς ανθρώπους ώστε να υπάρχει μια ισορροπία.
Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς: Μιλάνε την «ίδια» γλώσσα;
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η γλώσσα των εξωστρεφών διαφέρει από εκείνη των εσωστρεφών, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και μορφολογικά. Πιο συγκεκριμένα, οι εξωστρεφείς τείνουν να μιλούν γρηγορότερα και χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό λέξεων (και δη «θετικών»). Επιπλέον, οι περιγραφές τους είναι συνήθως περισσότερο γενικές και αφαιρετικές.
Οι εσωστρεφείς, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται συχνά εξαιρετικοί σε δραστηριότητες που απαιτούν ανάλυση, διεξοδική μελέτη και αναστοχασμό. Στην απόπειρά τους να είναι ακριβείς και μεστοί ενδέχεται, βέβαια, να μιλούν με έναν περισσότερο συγκρατημένο τρόπο, κάνοντας συχνά παράλληλες αναφορές σε παραπομπές και στατιστικά στοιχεία, και χρησιμοποιώντας λέξεις που εκφράζουν επιφύλαξη (π.χ. «ίσως», κ.α.). Παρά ταύτα, φαίνεται να είναι δεινότεροι «ακροατές».
Σε επίπεδο διαλόγου, τέλος, έχει παρατηρηθεί πως η συζήτηση μεταξύ δύο εσωστρεφών ατόμων τείνει να είναι σοβαρότερη και περισσότερο «κάθετη» (υπό την έννοια επιλογής ενός συγκεκριμένου θέματος, προς εμβάθυνση). Αντίθετα, ο διάλογος των εξωστρεφών τείνει να είναι πιο διευρυμένος αλλά πιθανόν «ρηχός» (πολλά θέματα, μικρή επί μέρους ανάλυση).
Μπορεί κάποιος introvert να γίνει extravert; Ή το αντίθετο;
Εάν είσαι εσωστρεφής, μπορεί μερικές φορές να εύχεσαι να ήσουν κι εσύ πιο κοινωνικός, ειδικά στην περίπτωση που μπορεί να έχεις κάτι χρόνια να βγεις από το σπίτι ή να μιλήσεις με έναν άνθρωπο. Όμως για πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η επιθυμία;
Το κατά πόσον ο κρύσταλλος των χαρακτηριστικών εκείνων, που απαρτίζουν την προσωπικότητα αλλάζει, παραμένει έως και σήμερα ένα από τα πλέον φλέγοντα ερευνητικά ερωτήματα. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, το εξατομικευμένο αυτό «αποτύπωμα» έχει ισχυρή βιολογική (και, ενδεχομένως, κληρονομική) βάση και αναμένεται να παραμένει σταθερό.
Παρά τη φερόμενη αυτή σταθερότητα, μελέτες υποδεικνύουν πως η ανθρώπινη προσωπικότητα αλληλεπιδρά και επηρεάζεται, σε έναν βαθμό, από τη φυσική πορεία του χρόνου και το περιβάλλον∙ τα γεγονότα ζωής, τις πολιτισμικές καταβολές, τη διάδραση και τους κοινωνικούς ρόλους.
Σύμφωνα με έρευνα φάνηκε μεταξύ των 30 και 60 ετών, να αυξάνεται η αυτοπεποίθηση. Αντίστροφα, η «ενεργητικότητα» και ο «ενθουσιασμός» φάνηκαν να ακολουθούν μία σχετικά φθίνουσα πορεία στις μεγαλύτερες ηλικίες, συγκριτικά με την εφηβεία και την πρώτη νεότητα.
Πληροφορίες: kathimerini.gr / healthtime.gr / citydoctors.gr / thriveglobal.gr