Life

Το μέλλον είναι εδώ! Νέες, καινοτόμες ιδέες αλλάζουν τη ζωή

Εν έτει 2022, χάρη στην καινοτομία, που πάει χέρι-χέρι με την τεχνολογία, αποκαλύπτονται μπροστά μας εκατοντάδες νέες επιλογές, που προδιαγράφουν ένα μέλλον εντυπωσιακό.

Σόνια Ταλαντινού
το-μέλλον-είναι-εδώ-νέες-καινοτόμες-ι-929787
Σόνια Ταλαντινού

Ο Steve Jobs είχε πει: «Είναι δύσκολο να σχεδιάζεις προϊόντα από συγκεκριμένες κατηγορίες. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις». 

Εν έτει 2022, χάρη στην καινοτομία, που πάει χέρι-χέρι με την τεχνολογία, αποκαλύπτονται μπροστά μας εκατοντάδες νέες επιλογές, που προδιαγράφουν ένα μέλλον εντυπωσιακό.

Διαγνωστικό τεστ εκπνοής για τον Covid-19, ανθρωποειδή ρομπότ, αναδιπλούμενες τεχνικές συσκευές, διαγνωστικοί σαρωτές σώματος, ιπτάμενα οχήματα… 

Λένε πώς οι καινοτομίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από όσο προβλέπουμε και τελικά, παρουσιάζονται νωρίτερα από όσο είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές. 

Γιατί αυτή η αντίφαση; 

Επειδή πρέπει να τις αξιοποιούμε με τη μορφή προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να βρίσκουμε τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές και για να προβλέπουμε πώς θα ανταποκριθούν οι χρήστες. Οι τεχνολογίες αποδεικνύονται συνήθως πιο κατανοητές από το αν οι χρήστες τις υιοθετούν. Κι αυτό γιατί το βασικό ερώτημα είναι αν η πρόοδος της τεχνολογίας σημαίνει μια καλύτερη ζωή κι αν ναι, με ποιον τρόπο; Από τη μία, πολλές νέες τεχνολογίες αναδύονται και αναπτύσσονται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική και η νανοτεχνολογία. Από την άλλη, καθώς οι τεχνολογίες αυτές προχωρούν, οι χρήσεις τους πολλαπλασιάζονται.

Οι αριθμοί μιλάνε…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας (Global Innovation Index) για το 2021, στην ετήσια κατάταξη των οικονομιών του κόσμου ως προς την ικανότητα καινοτομίας και την παραγωγή, μόνο λίγες, κυρίως υψηλού εισοδήματος, κυριαρχούν σταθερά. Ωστόσο, επιλεγμένες οικονομίες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα, η Τουρκία, το Βιετνάμ, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, πλησιάζουν και αλλάζουν το τοπίο. Η Ελβετία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ηγούνται της κατάταξης, καταλαμβάνοντας τις 4 πρώτες θέσεις, τα τελευταία τρία χρόνια. Η Δημοκρατία της Κορέας εντάσσεται στις κορυφαίες 5 του GII για πρώτη φορά το 2021, ενώ τέσσερις άλλες ασιατικές οικονομίες εμφανίζονται στις πρώτες 15: Σιγκαπούρη (8), Κίνα (12), Ιαπωνία (13) και Χονγκ Κονγκ και Κίνα (14). Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να ηγούνται. Οι επιδόσεις της ΝΑ Ασίας, της αν. Ασίας και της Ωκεανίας ήταν οι πιο δυναμικές, την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η μόνη οικονομία μεσαίου εισοδήματος που βρίσκεται στην πρώτη 30άδα, ενώ Βουλγαρία (35), Μαλαισία (36), Τουρκία (41), Ταϊλάνδη (43), Βιετνάμ (44), Ρωσική Ομοσπονδία (45), Ινδία (46), Ουκρανία (49) και Μαυροβούνιο (50) φιγουράρουν στο top 50. Ωστόσο, μόνο η Τουρκία, το Βιετνάμ, η Ινδία και οι Φιλιππίνες μπορούν να κρατούν τον ρυθμό ψηλά. Πέρα από την Κίνα, οι μεγαλύτερες αυτές οικονομίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν καθοριστικά το παγκόσμιο τοπίο της καινοτομίας. «Το GII δείχνει ότι αν και οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκουν ως πρόκληση το να βελτιώνουν σταθερά τα συστήματα καινοτομίας τους, μερικές οικονομίες μεσαίου εισοδήματος έχουν καταφέρει να φτάσουν στην καινοτομία, συναγωνιζόμενες τους πιο ανεπτυγμένους ανταγωνιστές τους», επισημαίνει ο πρώην Κοσμήτορας και Καθηγητής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Cornell, Soumitra Dutta.

Σε βαθύτερο επίπεδο, πρέπει να κατανοήσουμε πώς η τεχνολογία προσφέρει στον χρήστη ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα ​​από την ίδια την τεχνολογία και τον τρόπο λειτουργίας της και να καταλάβουμε πώς ο χρήστης θα διαχειριστεί την ανατρεπτική αλλαγή που αυτή επιφέρει. Επιπλέον, πώς πρέπει να προσαρμοστεί, αποτιμώντας τα οφέλη. Οι καινοτομίες οφείλουν να εμπνέουν τους ανθρώπους να αλλάζουν τις συνήθειές τους και να δείχνουν το πλεονέκτημα των νέων τρόπων πλοήγησης στη σύγχρονη ζωή. Η τεχνολογία είναι έτοιμη να παρέχει την εργαλειοθήκη για τη δημιουργία ενός νέου μέλλοντος.

pexels-fauxels-3183143.jpg

Η βιομηχανία της υγείας

Όσο η πανδημία πρωταγωνιστεί στις ζωές μας, περιμένουμε νέες μεθόδους διάγνωσης, όπως το νέο, ακόμα πιο γρήγορο κι έγκυρο, τεστ μέσω εκπνοής. Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna εργάζονται σε νέα εμβόλια mRNA. Μπορεί, επίσης, να δούμε την ανάπτυξη εμβολίων mRNA που δε θα σχετίζονται με τον Covid-19. Ταυτόχρονα, τα εμβόλια DNA μπορεί να γίνουν μια καλή εναλλακτική για ορισμένες χώρες. Το πρώτο έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδία. Καθώς οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα και άνοια, γίνονται πιο κοινές, οι ερευνητές αρχίζουν να θεωρούν τη γήρανση ασθένεια. Οι καινοτομίες κατά της γήρανσης με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής έχουν γίνει ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς. Αν και δε θα δούμε το γήρας να αντιστρέφεται (ακόμα), θα έχουμε, όμως, έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Highlights: Το πρώτο εμβόλιο DNA για ανθρώπους έχει εγκριθεί από τον FDA, ένα τεχνητό πάγκρεας είναι διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του NHS, ενώ η εταιρία επενδύσεων μακροζωίας Juvenescence εισέρχεται στο χρηματιστήριο

Το «πράσινο» είναι το επιθυμητό χρώμα

Ο ενεργειακός τομέας συνεχίζει να προσαρμόζεται σε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση. Η ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στα ενεργειακά συστήματα θα ενισχυθεί από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τα ηλεκτρονικά οχήματα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών CO2. Η αειφόρος τεχνολογία θα υιοθετηθεί σε όλες τις βιομηχανίες. Ένα πακέτο βοήθειας περίπου 1,3 έως 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εγκριθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022, στην Ευρώπη. Στη βιομηχανία του lifestyle, για παράδειγμα, υπάρχει στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το άνοιγμα του μεγαλύτερου εικονικού γυμναστηρίου στον κόσμο. Επιπλέον, η Pandora, ο μεγαλύτερος έμπορος κοσμημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι στρέφεται από τα εξορυσσόμενα διαμάντια στα βιώσιμα, που κατασκευάζονται σε εργαστήριο. Highlights: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υπεράκτια μονάδα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο και η γεωθερμική ενέργεια παράγεται και πωλείται πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έξυπνο σπίτι

Η βιομηχανία των έξυπνων κατοικιών μεταβαίνει προς την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση. Πολλοί ιδιοκτήτες ενσωματώνουν, επίσης, τη ρομποτική στην καθημερινότητά τους. Τα αυτοματοποιημένα σπίτια διαθέτουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα συνδεδεμένων συσκευών, που στοχεύουν να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία παράλληλα με ασφάλεια. Έξυπνα ηχεία, βιντεοκουδούνια, έξυπνες κλειδαριές, φωτισμός και συστήματα ασφαλείας, έξυπνοι θερμοστάτες, ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, έξυπνες τηλεοράσεις, ανιχνευτές διαρροής νερού κ.ά. Το επόμενο στάδιο είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους. Το 2023, θα είναι η χρονιά της διαλειτουργικότητας.

Εναλλακτική τροφή

Το 2020, το κρέας κοτόπουλου κυτταρικής καλλιέργειας διατέθηκε στο εμπόριο. Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να φέρουν στην αγορά αντίστοιχα γαρίδες, αστακό, φουά γκρα, λίπος και ανθρώπινο γάλα. Ένας άλλος ενεργός «παίκτης» στον τομέα της εναλλακτικής πρωτεΐνης είναι αυτή από έντομα, που παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ως μελλοντική τροφή, λόγω της υψηλής απόδοσης και βιωσιμότητάς της. Το 2021, το κίτρινο αλευροσκουλήκι έγινε η πρώτη τροφή εντόμων που εγκρίθηκε για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ε.Ε. Highlights: Ανοίγει η μεγαλύτερη φάρμα εντόμων στον κόσμο με δυναμικότητα 100.000 τόνων προϊόντων εντόμων ετησίως.

Μεταφορές

Startups και scaleups αναπτύσσουν αυτόνομα οχήματα αυξημένης χωρητικότητας. Τα -φιλικά προς το περιβάλλον- πλοία τροφοδοτούνται από μπαταρία, άνεμο, ηλιακή ενέργεια ή χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων. Το αεροπλάνο με υδρογόνο -έργο 15 εκατομμυρίων λιρών- στο Ηνωμένο Βασίλειο, Fly Zero, θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει 279 επιβάτες στα μισά του κόσμου, χωρίς να σταματάει. Επιπλέον, τα αυτόνομα σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων για ανεξάρτητη πλοήγηση. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) στις μεταφορές διασφαλίζει την ασφάλεια του οδηγού και βελτιστοποιεί το φορτίο. Το Blockchain είναι μια τάση που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων, την ασφάλεια πληρωμών και την καταγραφή συναλλαγών.

Γη καλεί διάστημα

Μια ιδιαίτερα ενεργή βιομηχανία είναι η εξερεύνηση του διαστήματος. Το 2022, η Ευρώπη μπορεί να προσγειώσει το πρώτο rover στον Άρη μέσω μιας ρωσο-ευρωπαϊκής αποστολής (ExoMars), ένα διαστημικό σκάφος της NASA έχει προγραμματιστεί να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή σε μια δοκιμαστική αποστολή και ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας, Tiangong, θα ολοκληρωθεί. Εκτός από την αποστολή της NASA στο φεγγάρι, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα έχουν ανακοινώσει τις δικές τους αποστολές στο φεγγάρι.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή έκρηξης της καινοτομίας. Σχεδόν κάθε τομέας επωφελείται από την τεχνολογία και δημιουργεί νέα προϊόντα, αγορές κι επιχειρηματικά μοντέλα. Οι ανελκυστήρες ταξιδεύουν σε ύψος 1 χλμ., η υπεραπεικόνιση και η τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν στους ανθρώπους όραση με ακτίνες Χ, το πρώτο επαυξημένο χαρτί (augmented) μπαίνει σε κυκλοφορία, η Κίνα λανσάρει ένα -ελεγχόμενο από το κράτος- ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain, όλα τα προϊόντα μόδας μπορούν να προβληθούν σε επαυξημένη πραγματικότητα. Από τα αυτοματοποιημένα ταμεία στα σούπερ μάρκετ μέχρι τα αυτόνομα οχήματα στους δρόμους και τις συσκευές που ενεργοποιούνται με φωνή στα σπίτια μας, οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, ταξιδεύουμε και χαλαρώνουμε, πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας και πώς σκεφτόμαστε. Τέλος, θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους «ψηφιακούς ιθαγενείς», αυτούς, δηλαδή, που μεγάλωσαν στην ψηφιακή εποχή και είναι σε θέση να συνδυάζουν τις ψηφιακές δεξιότητες με τη δημιουργικότητα και τις νέες ιδέες.

Τop of the tops

Υπάρχουν καινοτομίες που δημιουργούνται αυτήν τη στιγμή και προέρχονται κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ας δούμε μερικές μόνο από αυτές…

Ξενομεταμόσχευση: Μεταμόσχευση, εφαρμογή ή έγχυση σε άνθρωπο με κύτταρα, ιστούς ή όργανα από ζωική πηγή. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί εισαγωγή καρδιάς ενός χοίρου σε άνθρωπο.

Ρομπότ ανάγνωσης εγκεφάλου: Ένα μέσο για τους τετραπληγικούς ασθενείς να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.

3D εκτυπωμένα οστά: Η εταιρία Ossiform δημιουργεί αντικαταστάσεις οστών από φωσφορικό ασβέστιο.

Ρεαλιστικά ολογράμματα: Τα holobricks αναπτύχθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και την Έρευνα της Ντίσνεϋ, και συνδυάζουν πολλαπλά ολογράμματα για να παράγουν μια μεγάλη τρισδιάστατη εικόνα.

Ρούχα που ακούν: Ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα ύφασμα που ανιχνεύει καρδιακούς παλμούς, χειροκροτήματα και χαμηλούς ήχους. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τυφλούς, για να ανιχνεύει ρωγμές σε κτίρια ή να υφανθεί σε δίχτυα για να ανιχνεύει τον ήχο των ψαριών.

Πράσινες κηδείες: Στην Ουάσιγκτον, θα μπορούσατε να κομποστοποιηθείτε! Μέσα σε 30 ημέρες, το σώμα μετατρέπεται σε χώμα που επιστρέφει στον κήπο ή το δάσος. Η εταιρία Recompose ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί το 1/8 του CO2 μιας αποτέφρωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα