Featured

Το σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού — Όσα ανακοινώθηκαν

Όσα παρουσίασε η Λίνα Μενδώνη για την στήριξη καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Parallaxi
το-σχέδιο-στήριξης-του-πολιτισμού-όσ-565587
Parallaxi

Τις δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού που συζητήθηκαν χθες το πρωί της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς και αποφασίστηκαν ανακοίνωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη πριν από λίγη ώρα στην επίσημη ενημέρωση των συντακτών. 

Όσα ανακοινώθηκαν συνοπτικά:

-Απο τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

-Δικαιούχοι αναδρομικά είναι όσων οι συμβάσεις έληξαν απο 1/3 έως 20/3

– Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε απο 15/2 έως 29/2 μετά απο δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

– Εντάσονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε πάνω από έναν εργοδότη απο 15/3 έως 20/4 και είχαν κατα μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Αυτοί θα λάβουν τα 800 ευρώ το διήμερο 14 και 15 Μαϊου.

– Τα 800 ευρώ θα λάβουν επίσης όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά.

– Εντάσσονται οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

– Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

– Από 13/5 θα αρχίσει να λειτοργεί πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο με στόχο τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Για το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών:

Η υπουργός εξήγγειλε τη λειτουργία από τις 13/05 ειδικής πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξή του σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του Πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Η κ. Μενδώνη δεν απέκλεισε μάλιστα αν χρειαστεί να υπάρξει και νέο αναπτυξιακό πακέτο για τον χώρο του Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο.

– Άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας

Η υπουργός τόνισε πως μέχρι σήμερα, τόνισε, η πανδημία ανέδειξε το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας που ταλαιπωρεί δημιουργούς και καλλιτέχνες και μίλησε για αχαρτογράφητο τοπίο. Ανακοίνωσε επίσης αναπτυξιακά μέτρα για τα ΔΗΠΕΘΕ και μέτρα του υπουργείου Εργασίας για κοινωνική απασχόληση ανθρώπων του πολιτισμού ύψους 13 εκ ευρώ. Ανακοίνωσε και προγράμματα για τους μακροχρόνια άνεργους.

-18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και 1η Ιουνίου τα θερινά σινεμά.

-15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία και ένα μήνα μετά τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και προστασίας.

Aναλυτικότερα για τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα θερινά σινεμά

Τα θερινά σινεμά θα λειτουργήσουν με όριο πληρότητας στο 40% για να τηρούνται οι αποστάσεις. Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου με την τήρηση βέβαια αυστηρών μέτρων, ενώ μέχρι τότε θα έχουν εκδοθεί, όπως είπε η κ. Μενδώνη, όλες οι σχετικές εγκύκλιοι. Τα κινηματογραφικά γυρίσματα θα αρχίσουν επίσης στις 18 Μαΐου.

Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων, ΔΗΠΕΘΕ, Επιχορηγούμενο Θέατρο και Χορός, κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών, κοινωνική απασχόληση, άνεργοι

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού, αφορούν την προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών με την άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking). «Αυτό σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών. Ενισχύει τους δημιουργούς όλων των κλάδων, ιδιαίτερα όμως της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης», τόνισε η υπουργός. Επίσης, ως προς τα ΔΗΠΕΘΕ, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής τους, χωρίς προϋποθέσεις. «Επιπλέον δώσαμε επιχορήγηση στο κάθε ένα 20.000 ευρώ προκειμένου να απασχολήσουν πολιτιστικές δυνάμεις των περιφερειών τους και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Ως προς τα αναπτυξιακά μέτρα στο Επιχορηγούμενο Θέατρο (ΑΜΚΕ), αποφασίστηκε:

* Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020

* Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2019-2020 ως 31.05.21

* Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21

* Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις

Αντίστοιχα, στον Επιχορηγούμενο Χορό (ΑΜΚΕ), θα υπάρξει:

* Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020

* Επέκταση της περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21

* Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21

* Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις

Ένα καινούργιο μέτρο είναι το κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών. Όπως ενημέρωσε η υπουργός, θα υπάρξει κουπόνι με 18μηνη ισχύ, που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν. Ένα «ξεχωριστό μέτρο, το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση του πολιτισμού», είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για 10.000 ανθρώπους του Πολιτισμού, ύψους 13.000.000 ευρώ, με κοινωνικά και λοιπά κριτήρια, μετά από μοριοδότησή τους. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας 1.000 ευρώ με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο 3 μηνών (15.6.2020 έως 15.9.2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Ως προς τα προγράμματα για ανέργους, θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν:

* Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών

* Πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους

* Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα