Featured

Το σινεμά σπουδαία φωτίζει την υπογονιμότητα

Η ομάδα Επιστημόνων της Embryolab είδε και προτείνει ταινίες για την ιδιαίτερη πραγματικότητα της υπογονιμότητας

Parallaxi
το-σινεμά-σπουδαία-φωτίζει-την-υπογον-846731
Parallaxi

Σε μια εποχή που το ζήτημα της υπογονιμότητας, για πολλούς λόγους που αφορούν τον τρόπο ζωής απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια, ο κινηματογράφος απαντά με μια σειρά σπουδαίες δημιουργίες, fiction και ντοκιμαντέρ σε ζητήματα και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία των ανθρώπων που μπαίνουν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.

Βασανιστικά ερωτήματα, απογοητεύσεις και ελπίδες, η ματιά των γυναικών, αλλά και των ανδρών, κάμερες που κοιτάζουν στα μάτια ανθρώπους που δοκιμάζονται και τελικά νικούν, ιστορίες της διπλανής πόρτας γίνονται υλικό ταινιών που αξίζει να μελετήσουμε.

Παρέα με την Embryolab, την πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004 και τους κορυφαίους της επιστήμονες, είδαμε έξι ταινίες και τους ζητήσαμε να τις σχολιάσουν.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας (1-7/11) και το αγαπημένο μας Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF) 4-14/11 αποφασίσαμε να κάνουμε ένα δικό μας αφιέρωμα με θέμα τη γονιμότητα και την υπογονιμότητα, αυτό που ζούμε κάθε μέρα, και είναι η δική μας πραγματικότητα, η δική μας έμπνευση, η δική μας αλήθεια.

Το Embryolab είναι Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Εξωσωματικής όπως λέμε απλά, κι εμείς είμαστε μια Ομάδα Επιστημόνων που έχουμε αφιερώσει τη δουλειά αλλά και τη ζωή μας σ’ αυτό.

Ζούμε μαζί με τα ζευγάρια, τους άνδρες και τις γυναίκες, αυτή την ιδιαίτερη πραγματικότητα της υπογονιμότητας, βήμα βήμα με χαρές, με επιτυχίες, με απογοητεύσεις, με προσπάθεια ώσπου να φτάσουμε στη γονιμοποίηση κι ακόμη παραπέρα σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο η δική μας πραγματικότητα, είναι η ζωή 25.000.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, από κάθε φύλλο και φυλή, σε κάθε ηλικία. Έχουν γεννηθεί περισσότερα από 8.000.000 παιδιά. Για αυτό και είναι πια θέμα έμπνευσης σε πολλές μορφές τέχνης και στον κινηματογράφο.

Είδαμε πολλές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, αυτοβιογραφικές, ιστορίες σκηνοθετών που θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό, ντοκιμαντέρ. Διαλέξαμε κάποιες που σχολιάζουμε και σας προτείνουμε.

Με μια προτροπή «Ας μιλήσουμε ανοιχτά, ας ξεκινήσουμε νωρίς, δε χρειάζεται να καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα για να αρχίσεις να το ψάχνεις, δεν είσαι η μόνη ή ο μόνος, ας μοιραστούμε τις ιστορίες μας και στη δυσκολία και στην επιτυχία».

Θα χαρούμε να λάβουμε και τα δικά σας σχόλια κι ας μιλήσουμε για τη γονιμότητα…

*Oι ειδικοί της γονιμότητας είναι στη διάθεσή σας στο 2310474747 και στο info@embryolab.eu

  1. Private Life (Netflix)

Το σπουδαίο φιλμ της Ταμάρα Τζέκνινς για μια συγγραφέα που υποβάλλεται σε πολλαπλές θεραπείες γονιμότητας ώστε να μείνει έγκυος, θέτοντας τη σχέση με τον σύζυγό της στα άκρα.

Νίκος Χριστοφορίδης MD, MSc, FRCOG,

Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy

Μαρίνα Δημητράκη MD, MSc, MHA, PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of Reproductive Medicine ESHRE/EBCOG, Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια Embryolab

Ρεαλιστική και με αρκετή δόση χιούμορ απόδοση στην κινηματογραφική οθόνη των διαδικασιών, στις οποίες υποβάλλεται ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια του αγώνα του να αποκτήσει παιδιά, των συναισθηματικών μεταπτώσεων που βιώνουν και της διαχείρισης τόσο των προσωπικών συναισθημάτων όσο και της μεταξύ τους σχέσης. Το ζευγάρι στην ηλικία των 40+ ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ των ζευγαριών που κάνουν συχνότερα χρήση των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης και έρχεται αντιμέτωπο με τα δύο πιο συχνά, σήμερα, αίτια υπογονιμότητας, τον ανδρικό παράγοντα και την ηλικία της γυναίκας.

Στον αγώνα τους να διεκδικήσουν τη μητρότητα και την πατρότητα προσπαθούν, ελπίζουν, προσδοκούν, απογοητεύονται αλλά συνεχίζουν να διεκδικούν λύσεις για να κατακτήσουν τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους, αυτόν της μητέρας και του πατέρα. Ενδόμυχα κερδίζουν τον θαυμασμό μας, καθώς παραμένουν αισιόδοξοι όταν όλα τα μονοπάτια που έχουν πάρει οδήγησαν στην απογοήτευση. Αυτό όμως που κυρίως μας εντυπωσιάζει είναι η σχέση του ζευγαριού. Είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο ακόμη και τότε που έχουν εξαντληθεί τα λόγια παρηγοριάς και η εύρεση λύσεων. Και ενώ όλες οι διαδικασίες του μικρόκοσμου των κύκλων διέγερσης επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ζευγαριού, κάθε τους σκέψη, κάθε τους πλάνο, κάθε τους αντίδραση, αυτοί επιμένουν να προσπαθούν, να πέφτουν,να σηκώνονται και να ελπίζουν μαζί, χωρίς να κατηγορεί ο ένας τον άλλο, δείχνοντάς μας πως ο βασικός πυρήνας της οικογένειας είναι πρωτίστως το ζευγάρι, πως μια όμορφη και ουσιαστική σχέση των δύο μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερο και δυναμικότερο τον αγώνα για την απόκτηση παιδιού. Μια όμορφη και ουσιαστική σχέση των δυο, κάνει ομορφότερη τη ζωή!

 2. What we wanted (Netflix)

Η Αυστριακή Ulrike Kofler, μπαίνει στα βαθιά της ζωής ενός ζευγαριού της Alice και τον Niklas, που δε μπορεί να συλλάβει παιδί παρά τις πολλές προσπάθειές τους. Με μότο το εμβληματικό “αξίζουμε κι εμείς μια καλή ζωή” ένα ταξίδι στο ιταλικό φως κόντρα στα εσωτερικά σκοτάδια της απογοήτευσης και της εναλλαγής συναισθημάτων, όπου η ελπίδα διαδέχεται την απογοήτευση και η τελική δικαίωση αποτελεί τη λύτρωση ενός επίπονου δρόμου.

Μιχάλης Κυριακίδης, MD, MSc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής

«Η ταινία αποτελεί  μια παραστατική κινηματογραφική απεικόνιση του ψυχολογικού φορτίου που κουβαλάνε τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες γονιμότητας. Οι δημιουργοί προσπαθούν να αναδείξουν τη συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση που βιώνουν τα υπογόνιμα ζευγάρια. Μας αποδεικνύει όμως ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν όταν το ζευγάρι παραμένει αφοσιωμένο στο στόχο της απόκτησης παιδιού και με απόλυτη αλληλοϋποστήριξη. Η αγάπη και η συντροφικότητα είναι απαραίτητες αποσκευές των ζευγαριών στο ταξίδι της εξωσωματικής και σημαντικό συστατικό για μια πετυχημένη προσπάθεια. Η ταινία είναι καλογυρισμένη και ενδιαφέρουσα, χωρίς ανατροπές. Εστιάζει στην ψυχολογική διάσταση.»

  1. Don’t Talk About the Baby (Vimeo)

Η εξερεύνηση των πολιτισμικών στιγμάτων που περικυκλώνουν τα ταμπού γύρω από την αδυναμία της γονιμότητας και τις αποτυχημένες εγκυμοσύνες, σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ όπου η σιωπή υποχωρεί θεαματικά προς όφελος της ελπίδας.

Εύη Καλουτά, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Ένα βίντεο που δίνει χώρο σε κάτι που στη ζωή μας είναι δύσκολο να βρει θέση: στην απώλεια. Την απώλεια της γονιμότητας και του ονείρου για την απόκτηση παιδιού. Μέσα από τις φωνές κάθε πλευράς – της γυναίκας, του άντρα, της επιστήμης – εστιάζει στο τώρα της υπογονιμότητας, της αποβολής, του πένθους και του θανάτου μέσα στην πορεία της ζωής. Καθένας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με αυτό το τώρα, μα κανένας δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό.

Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν, μα δεν ξέρουν τι να πουν, ή άλλες φορές επιλέγουν να δώσουν συμβουλές όπως η εναλλακτική της υιοθεσίας. Και τι γίνεται με την πληγή του τώρα;

Γυναίκες διαφορετικές, γυναίκες μοναδικές, περιγράφουν με έναν αληθινό και θαρραλέο τρόπο τις δικές τους πληγές, εκφράζοντας τόσο απλά και τόσο βαθιά το νόημα του “μαζί”. Και δίπλα τους, οι συμπρωταγωνιστές σύντροφοι που βιώνουν την απώλεια μέσα από το ρόλο του προστάτη.

Τα μηνύματα από τη μεριά της ιατρικής και της επιστήμης επίσης ηχηρά, στο νόημα της ενσυναίσθησης, της ολιστικής προσέγγισης αλλά και της κάθε λέξης που θα ειπωθεί μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Η τραυματική εμπειρία είναι σημαντικό να εκφράζεται, να μοιράζεται, να εκτονώνεται. Με τους ειδικούς, με τους δικούς μας ανθρώπους, μέσα σε ομάδες στήριξης, με κάθε πιθανό τρόπο η παρουσία, η αντοχή και ανοχή μας στη δυσκολία αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ. Και όχι μόνο για την πρωταγωνίστρια γυναίκα. Αλλά και για κάθε συμπρωταγωνιστή σύντροφο που βιώνει την απώλεια μέσα από το ρόλο του προστάτη.

“Η υπογονιμότητα είναι μια απώλεια. Είναι η απώλεια ενός ονείρου. Ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που φαντάστηκες. Θα υπάρχουν δάκρυα και θλίψη μέχρι ο ήλιος να λάμψει ξανά.” Ανώνυμη

  1. The easy bit (Vimeo)

Έξι άνδρες κοιτούν κατά πρόσωπο μια κάμερα εξομολογούμενοι συναισθήματα βαθιά στην πορεία προς την εξωσωματική γονιμοποίηση μέσα από την ευαίσθητη ματιά του Tom Webb που γύρισε το ντοκιμαντέρ μετά τη δική του δοκιμασία.

Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας,

Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab

Μια συγκλονιστική ταινία -ντοκιμαντέρ για το οδοιπορικό 6 ανδρών σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κοιτώντας απευθείας  στην κάμερα οι άντρες αυτοί μας χαρίζουν τη δική τους ματιά και μας εμπιστεύονται τα δικά τους συναισθήματα.

Όλοι τους με θέματα γονιμότητας, μας περιγράφουν τη δυσκολία που είχαν να αποδεχθούν το πρόβλημα αλλά και πόσο απροετοίμαστοι ήταν για αυτό που ακολούθησε.

Κοινό τους γνώρισμα το αίσθημα του παραγκωνισμού, μια και όλη η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης απευθύνεται και προσανατολίζεται κυρίως στη γυναίκα αλλά και το αίσθημα του θυμού για την αδυναμία τους να προστατεύσουν και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τη σύντροφό τους. Οι 3 από τους 6 πρωταγωνιστές κατάφεραν να γίνουν γονείς και όλοι τους αναγνώρισαν ότι η διαδικασία όσο δύσκολη και αν ήταν άξιζε την προσπάθεια και κάθε κόπο.

Η ταινία θυμίζει και σε εμάς που υπηρετούμε το χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του άνδρα σε αυτό οδοιπορικό και πόσο σημαντικό είναι να τον «εντάξουμε» σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της εξωσωματικής, δίνοντας του περισσότερο  χώρο και  χρόνο για να εκφράσει τα συναισθήματα του τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του.

Ο δρόμος για την πατρότητα είναι το ίδιο σημαντικός όπως και ο δρόμος για την μητρότητα!

https://www.youtube.com/watch?v=hYLON8tfVt8

  1. Modern Baby (Hulu / YouTube)

Ένα ασανσέρ συναισθημάτων αυτό το καθηλωτικό ντοκιμαντέρ για τις συναισθηματικές, οικονομικές και σωματικές βλάβες που συνοδεύουν την υπογονιμότητα.

Αχιλλέας Παπαθεοδώρου, PhD, M.Med.Sc., Senior Kλινικός Eμβρυολόγος (πιστοποίηση ESHRE), Διευθυντής Εργαστηρίων Embryolab

Το ντοκιμαντέρ  Μodern Βaby με κράτησε καθηλωμένο πάνω σε ένα αναπαυτικό «πουφ» του δωματίου «Έμπνευση», του χώρου πυροδότησης ιδεών της Ομάδας του Embryolab, όπου και έγινε η προβολή του. Παρόλο που υπηρετώ το χώρο της «Εξωσωματικής Γονιμοποίησης» σχεδόν 20 χρόνια, το Modern Baby  με εντυπωσίασε με το τρόπο που πρόβαλε καθημερινές ιστορίες ζευγαριών, με δυσκολία να τεκνοποιήσουν.

Αντικρύζοντας το τίτλο της ταινίας κατάλαβα πως έχουμε να κάνουμε με έξυπνους συντελεστές. Χρησιμοποίησαν μια ιδιότυπη περιγραφή  για να διαχωρίσουν τα παιδιά που γεννιούνται με διαφορετικό τρόπο (η αναφορά τους έχει θετικό πρόσημο) και ταυτόχρονα υποδηλώνουν  το μέσο, τη χρήση νέας τεχνολογίας όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στα εργαστήριά μας.  Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 8.000.000 «μοντέρνα» παιδιά. Στη Δανία, σε μια τάξη 20 παιδιών τα 3 έχουν γεννηθεί με in vitro διαδικασία. Τους άξιζε αυτός ο τίτλος.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, δεν έχει μια απλή αφήγηση. Δεν πρόκειται για μια αποστασιοποιημένη παρατήρηση. Η πλοκή του είναι πιο σύνθετη.  Οι σκηνοθέτες της ταινίας ακολουθούν 4 ζευγάρια στο IVF (In Vitro Fertilization) ταξίδι τους.

Το 1ο ζευγάρι, η Kerri και ο Chriss, προσπαθούν 2,5 χρόνια να κάνουν παιδί  αλλά, λόγω χαμηλού ωοθηκικού αποθέματος της Kerri, δε τα καταφέρνουν μόνοι τους. Στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες IVF είναι ακριβές και το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει μια φορά.

Το 2ο ζευγάρι, η Latynya και ο James, είχαν μια εγκυμοσύνη από αυτόματη σύλληψη αλλά δυστυχώς το έμβρυο δεν αναπτυσσόταν φυσιολογικά και έπρεπε να διακόψουν τη κύηση στον 6ο μήνα. Η Latanya ουσιαστικά το γέννησε αυτό το έμβρυο, αλλά νεκρό. Έκτοτε προσπαθούν 6 χρόνια να τεκνοποιήσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν μόνοι τους.

Το 3ο ζευγάρι , η Aviva και ο Adam, έχει ήδη ένα παιδί αλλά προσπαθούν για δεύτερο με υποβοήθηση.  O Adam είχε καρκίνο, έδωσε τη μάχη του και βγήκε νικητής. Η σπερματογένεσή του όμως επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα. Ευτυχώς κάποιοι ειδικοί της υπογονιμότητας τον συμβούλεψαν να κρυοσυντηρήσει ένα δείγμα σπέρματος πριν τη χημειοθεραπεία του ώστε να διατηρήσει τη γονιμότητά του. Τώρα  έχουν τη δυνατότατά να τεκνοποιήσουν χρησιμοποιώντας αυτό το δείγμα.

Το 4ο ζευγάρι, η Sarah και η Yessie, αποφάσισαν να κάνουν παιδί και απευθυνθήκαν σε μια μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου η Yessie, ως μεγαλύτερη και πιο ώριμη,  άρχισε θεραπείες ενδομήτριας  σπερματέγχυσής (IUI) με σπέρμα δότη. H Yessie έμεινε έγκυος αλλά απέβαλε σύντομα. Οι αποβολές είναι πιο συχνές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αφού προσπάθησαν 2 χρόνια χωρίς επιτυχία, τώρα ετοιμάζεται η Sarah για θεραπεία IUI με σπέρμα δότη.

Τα ζευγάρια αυτά ξεκινούν την ίδια χρονική περίοδο τις θεραπείες τους. Η κάμερα τους ακολουθεί τόσο στο σπίτι όσο και στις κλινικές και τους αποθανατίζει κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους. Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πως είναι διαμορφωμένα τα ιατρεία και τα εργαστήρια σε μια Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Το ντοκιμαντέρ αναλύει και μερικές από τις εργαστηριακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακούμε επαγγελματίες του χώρου να εξομολογούνται γιατί επέλεξαν αυτό το επάγγελμα. Είναι τόσο ελπιδοφόρο και όμορφο όταν λένε πως το κάνουν γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν στη δημιουργία μιας νέας ζωής.

Η σημαντικότερη πτυχή αυτού του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη των συναισθημάτων των υπογόνιμων ζευγαριών. Το άγχος και το στρες έρχονται και χτυπούν παρορμητικά τον ψυχισμό τους, ειδικά όταν ακούν πως το IVF είναι η τελευταία ελπίδα τους να κάνουν παιδί. Η απογοήτευση μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια είναι έκδηλη και παίρνει χρόνο για να ξεπεραστεί. Κάποιοι νιώθουν ντροπή για την υπογονιμότητα τους. Το ζευγάρι περνά μια δοκιμασία η οποία μπορεί να το διαλύσει αλλά μπορεί να το φέρει και πιο κοντά. Όπως συμβαίνει με τους ήρωες της ταινίας, οι οποίοι στηρίζουν τους συντρόφους τους με θαυμαστό τρόπο.

Η πλοκή του κινηματογραφικού αφηγήματος έχει ανατροπές. Εκεί που περιμένεις ένα ζευγάρι να γεννήσει, μια νέα δυσκολία αλλάζει τα δεδομένα και τελικά  το περιστατικό με τη χαμηλότερη πρόβλεψη για τεκνοποίηση τα καταφέρνει πιο γρήγορα. Σαν θεατής αγωνιάς για το κλινικό αποτέλεσμα. Θα τα καταφέρουν όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί; Η συγκίνηση είναι μεγάλη σε πολλά σημεία του έργου. Και πως να μην είναι; Αφού μπορούμε να ταυτιστούμε με τους πρωταγωνιστές. Στην Ελλάδα, 1 στα 5 ζευγάρια θα  αντιμετωπίσει κάποια στιγμή πρόβλημα υπογονιμότητας. Επομένως, όλοι μας είμαστε ή γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Προσωπικά, γνωρίζω χιλιάδες.

Το Modern Baby είναι μια ωραία ταινία. Όμως, πρέπει να παραδεχτώ πως έκανα ένα λάθος αναλύοντάς τη. Τελικά, το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια απλή και αποστασιοποιημένη καταγραφή των IVF περιπετειών  τεσσάρων ζευγαριών. Η σύνθετη πλοκή , η αγωνία , οι ανατροπές αλλά και τα έντονα συναισθηματα που βιώνεις ως θεατής δεν είναι σκηνοθετικά τρικ. Έτσι είναι η φύση μιας προσπάθειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η χαρά, η λύπη, η απογοήτευση και το αναπάντεχο είναι χαρακτηριστικά ενός IVF ταξιδιού. Δυστυχώς αυτό δε το γνωρίζουμε. Το υπογόνιμο ζευγάρι δύσκολα θα μιλήσει για αυτό. Πολλές φορές νιώθει άσχημα που βιώνει αυτή την κατάσταση. Έτσι δημιουργείται ένα έντονο «σιωπηλό πρόβλημα». Εμείς οι άνθρωποι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Φανταστείτε να είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε μέσα από μια δράση με πιο έντονη εξωστρέφεια. Φανταστείτε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει αφιέρωμα στην υπογονιμότητα και προβάλει ταινίες  σχετικές με το θέμα αυτό. Φανταστείτε λοιπόν ένα φεστιβάλ κινηματογράφου με μια γόνιμη εξωστρέφεια. (Πάντως στο Embryolab το κάναμε!).

Ποιο θα τα καταφερει πρώτο;

  1. One more shot (Vimeo)

Η υπογονιμότητα σε πρώτο πρόσωπο, μια ακλόνητη ματιά στην ελπίδα, την απώλεια και το χιούμορ και η διαρκής προσπάθεια για την απόκτηση ενός παιδιού με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ηρώ Σφακιανάκη BSc, MSc, Μαία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,

Διευθύντρια Μαιευτικού Τμήματος

«Science and needles can make things possible…»

Σε αυτήν ακριβώς την ατάκα, την ειπωμένη σχετικά στην αρχή του ντοκιμαντέρ “One more shot”, αναγνώρισα λίγη από την ουσία της επιστήμης που υπηρετώ την τελευταία δεκαετία της ζωής μου.

Παρακολουθώντας και ακολουθώντας τους Noah και Maya, αλλά και τις παράλληλες αφηγήσεις  άλλων ζευγαριών, μέσα σε αυτή την μιάμιση περίπου ώρα που διήρκησε η προβολή, αισθάνθηκα σαν να κρυφοκοιτώ και να γίνομαι μάρτυρας των πιο ιδιωτικών και των πιο ευαίσθητων στιγμών του κάθε ζευγαριού που φρόντισα προσωπικά τα τελευταία χρόνια.

Το “One more shot” είναι ένας τρόπος να δεις, πέρα και έξω από την επιστήμη, το πως η υπογονιμότητα και κατ’ επέκταση οι θεραπείες υποβοήθησης επηρεάζουν την ανθρώπινη φύση.

Εισάγει το θεατή σύντομα και σε ικανοποιητικό για τη διάρκειά του βαθμό, σε βασικές έννοιες αλλά και στην «τεχνική» πλευρά της εξωσωματικής, μέσω της χρήσης χαλαρών και ελαφρά χιουμοριστικών κινουμένων σχεδίων, τα οποία προσωπικά απόλαυσα.

Μέσα από τη διαδρομή του κεντρικού ζευγαριού αλλά και μέσα από την πορεία και εξέλιξη των παράλληλων αφηγήσεων, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με τις οικονομικές, ηθικές και συναισθηματικές προεκτάσεις που έχει η προσπάθεια απόκτησης παιδιού στα υπογόνιμα ζευγάρια και παρά το ότι το “One more shot”  πραγματεύεται αποκλειστικά την Αμερικανική πραγματικότητα, πραγματικότητα πολύ μακρινή για τα Ελληνικά δεδομένα, φτάνει καταληκτικά να δώσει το μήνυμα της ομορφιάς που κρύβει η απόκτηση ενός παιδιού, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο.

Τo “One more shot” μας εισάγει σε έννοιες ευαίσθητες, όπως αυτές της Υιοθεσίας και της Δωρεάς και καταφέρνει να αναδείξει, με τρόπο σχεδόν λυτρωτικό στο τέλος, τη σπουδαιότητα της Υιοθεσίας αλλά και της Δωρεάς για τα ζευγάρια εκείνα που έρχονται αντιμέτωπα με την αδυναμία απόκτησης βιολογικού παιδιού. Το “One more shot” υπογραμμίζει κατά τη γνώμη μου και στις δύο αυτές εναλλακτικές το μεγαλείο της προσφοράς, μεγαλείο ως επί τω πλείστων αναγνωρίσιμο και αποδεκτό, ανεξάρτητα από το νομοθετικό περιβάλλον που επιλέγει η κάθε χώρα για να το πλαισιώσει και να το προστατεύει.

Μαριέττα Γκουβέρου, BSc, Μαία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Διαπίστευση ESHRE

Αποτελεί μοναδική καταγραφή της πραγματικότητας ενός ζευγαριού που ποθεί την κορύφωση του έρωτα με τη δημιουργία και απόκτηση παιδιού.

Η έναρξη της επιθυμίας σηματοδοτείται από την αγάπη που αμοιβαία μοιράζονται μεταξύ τους και έτσι αποφασίζουν από κοινού ότι θέλουν ένα παιδί.

Αρχικά πρωτόγνωρη και άγνωστη, έπειτα αναγκαία και τραυματική η εμπειρία θεραπείας IVF με φαρμακευτικά πρωτόκολλα και θεραπείες, επεμβάσεις να τους στιγματίζουν. Καταφέρνουν όμως πάντα να διατηρούν τη φλόγα της αγάπης και της ελπίδας.

Μια ταινία – roller coaster συναισθημάτων όπου οι σκέψεις και οι δισταγμοί αντικρούονται με την ανάγκη επιτυχίας και ολοκλήρωσης για το θετικό αποτέλεσμα. Τρομακτική η πορεία μα λυτρωτική συνάμα.

Περισσότερα για την ταινία στο link www.onemoreshotfilm.com

*Οι ειδικοί της γονιμότητας είναι στη διάθεση σας στο info@embryolab.eu και στο 2310 474747 

logo

ΜΟΝΑΔΑ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175 551 34 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τ. 2310 474747, F. 2310 475718 info@embryolab.eu

www.facebook.com/Embryolab

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα