Το σπίτι της σκιάς

Ο χώρος που από στόμα σε στόμα έγινε πόλος έλξης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
το-σπίτι-της-σκιάς-817352
Γιώργος Τσιτιρίδης

Το σπίτι της σκιάς δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις μουσείο, ούτε γκαλερί. Αποτελεί μια εμπειρία των αισθήσεων, είναι μια κατηγορία από μόνο του και τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και έναν ακόμα λόγο για τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς την πόλη της Ξάνθης.

Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και αφού διασχίσει κανείς τα γραφικά σοκάκια με τα υπέροχα κτήρια της παλιάς πόλης στην οδό Ορφέως 33 θα βρεθεί έξω από το “Σπίτι της σκιάς” που τα τελευταία χρόνια χάρη στις κριτικές στο διαδίκτυο και από στόμα σε στόμα έγινε πόλος έλξης των τουριστών που επιλέγουν την πόλη της Ξάνθης για τις διακοπές τους.

Το σπίτι της σκιάς είναι το έργο ζωής του γλύπτη Τριαντάφυλλου Βαΐτση ο οποίος είναι ίσως και ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα που ταυτίστηκε με την Trash και Shadow Art.

Σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ξάνθη. Ασχολήθηκε με το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος από το 2003 μέχρι και το 2013, όπου και στράφηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη. Από τη παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια).

Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art). Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς.

Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και 6 εκθέσεις διεθνώς (Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Κύπρο και Ταϊβάν). Έργα του ανήκουν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει κάνει διάφορες συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης έχει φτιάξει περισσότερα από 110 γλυπτά σκιάς ενώ το “Σπίτι της Σκιάς” μετρά περισσότερους από 30.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα φιλόξενος από την πρώτη στιγμή ο Τριαντάφυλλος μεταδίδει το πάθος και την αγάπη του για την τέχνη στους επισκέπτες.

Καθώς μπαίνει κανείς στο χώρο δεν μπορεί να φανταστεί αυτό που θα αντικρίσει. Όταν ανάψουν τα φώτα, τα γλυπτά από σκουπίδια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης αποκτούν ζωή μιας και η σκιά από κάθε ένα από αυτά έχει να διηγηθεί μια μικρή ιστορία. Περισσότερο θυμίζει τα παραμύθια που μας λέγανε όταν ήμασταν μικρά παιδιά στα οποία όταν τα φώτα ενός δωματίου έσβηναν τα αντικείμενα και οι σκιές ζωντάνευαν. Μια διαλογική σχέση της σκιάς με τον επισκέπτη που πέρα από το ευφάνταστο της ιδέας και της εκτέλεσης της περνάει ξεκάθαρα μηνύματα και συναισθήματα στον θεατή. Ο Τριαντάφυλλος Βαίτσης χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τα ποιήματα του δίνοντας τα ζωή μέσα από κάποια έργα του.

Για όσους δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ξάνθη το ΝΟΗΣΙΣ παρουσιάζει μια έκθεση του καλλιτέχνη με γλυπτά τα οποία ακολουθούν χρονικά τη δημιουργία και εξέλιξη της γης, καθώς και την πορεία του ανθρώπου πάνω σε αυτή. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμα και ακολουθούν κατά σειρά τις χρονικές περιόδους της ιστορίας, από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. Η έκθεση πήρε παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2022!

Η γενικότερη φιλοσοφία της Τέχνης της Σκιάς αφορά στο ότι μπορούμε να δούμε-εξετάσουμε μία κατάσταση, ένα γεγονός, ένα αντικείμενο από πολλές πλευρές και να βγάλουμε διαφορετικά κάθε φορά συμπεράσματα (έως και αντίθετα) ή να δούμε διαφορετικές εικόνες, η σύγκριση των οποίων μπορεί να καθορίσει την τελική μας άποψη.

Περισσότερα για τον Τριαντάφυλλο Βαίτση

https://vaitsisblog.wordpress.com/

Για το σπίτι της σκιάς

https://vaitsis.com/

Περισσότερα για την έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ

https://www.noesis.edu.gr/genesis/

Σποτ έκθεσης

Η έκθεση πήρε παράταση μέχρι και τον Ιούλιο του 2022

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα