Έφυγε σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια ο Γεώργιος Παπανικολάου
Ο "πατέρας" του τεστ παπ.
19/2/1962:Γεώργιος Παπανικολάου. Έφυγε ο γιατρός που έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών!!!!!!!!! pic.twitter.com/u0BWLDJHM8
— Εφη (@mpefy) February 19, 2022
Eξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Γεώργιου Παπανικολάου.
Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση των έξι δεκαετιών από τη μεγάλη απώλεια, ας θυμηθούμε μερικά πράγματα για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου επιστήμονα:
Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία και στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή ως Τεστ Παπ χαρίζοντας ζωή στις γυναίκες παγκοσμίως, όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου».
Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες, προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 1928, έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό, καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη, για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή, επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.
Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη του 1962 έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου ο μεγάλος επιστήμονας που “χάρισε” στην ανθρωπότητα το περίφημο και εξαιρετικά αποτελεσματικό “τεστ ΠΑΠ” χωρίς να εκμεταλλευθεί οικονομικά την πατέντα όπως κάνουν σήμερα οι πολυεθνικές με τα εμβόλια. pic.twitter.com/Xlhr2iX2aX
— Πλιάκης Στέλιος (@stelpliakis) February 19, 2022
Οι έρευνες του Παπανικολάου επεκτάθηκαν στη συνέχεια στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου, των οποίων τα πορίσματα δημοσίευσε το 1943 από κοινού μετά του καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ σε ειδική μονογραφία υπό τον τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων» (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear). Η δημοσίευση της εργασίας αυτής ήταν επόμενο να κεντρίσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.
Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού. Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο.
Σαν σήμερα 1962: Πέθανε ο Γεώργιος Παπανικολάου γιατρός, ερευνητής & δημιουργός του τεστ παπ. Σήμερα το τεστ χρησιμοποιείται παγκοσμίως για διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας & άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος pic.twitter.com/sR4vKXdAgX
— Christos Mystiliadis (@enlefko) February 19, 2022
Κατά την 136η επέτειο από την γέννηση του επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου, η google είχε ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο doodle.