Τοp συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου τώρα που είναι στα πάνω του
Μυρωδιές στα εξοχικά, τις ταράτσες και τις αυλές.
Κάνεις μπάρμπεκιου για τους φίλους, βγάζεις ψησταριά για τα παιδιά σου, κατεβάζεις “φου – φου” στον κήπο και φωνάζεις την γειτονιά. Ψήνεις σουβλάκια για εσένα στη βεράντα έτσι γιατί τα λαχτάρησες; Δες εδώ κορυφαίες συμβουλές για το καλύτερο μπάρμπεκιου και απογείωσε την εμπειρία, τώρα καλοκαίρι, που έχει την τιμητική του στα εξοχικά, τις ταράτσες και τις αυλές. Πάντα με προσοχή!
Άναψε τα κάρβουνα πριν φτάσουν οι καλεσμένοι
Μην περιμένεις να φτάσουν για να ξεκινήσεις. Πρέπει κατά την άφιξή τους να μυρίσουν έστω λίγο από αυτό που θα γευτούν.
Να είσαι οργανωμένος γύρω από το μπάρμπεκιου
Φρόντισε να έχεις αρκετή επιφάνεια εργασίας τριγύρω. Ετοιμάστε ένα καθαρό τραπέζι, φέρτε όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να τον έχετε συγκεντρωμένο εκεί. Τα πιάτα για το ωμό κρέας, εκεί που θα τοποθετηθούν τα ψημένα. Χαρτί κουζίνας, λεμόνια, πιάστρες κλπ. Πρέπει να γλιτώσετε χρόνο από το πήγαινε – έλα στη κουζίνα για να το ευχαριστηθείτε.
Μείνε εκεί γύρω από το μπάρμπεκιού σου
Μείνετε για όσο διάστημα ψήνετε γύρω από τη ψησταριά για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και για λόγους ασφαλείας. Δε θα μείνετε μόνοι, οι σεφ δεν μένουν μόνοι ποτέ. Θα ΄χετε πάντα τριγύρω μια ομάδα ανθρώπων που θα σας πείσουν πως ξέρουν καλύτερα. Το μπάρμπεκιου είναι φιέστα. Ξεκάθαρα.
Βγάλτε τα υλικά εκτός ψυγείου
Αφήστε τουλάχιστον 20 λεπτά τα πρώτα κρεατικά που θα ψήσετε για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι ή ακόμα και το λαχανικό είναι πολύ κρύο στο κέντρο, το εξωτερικό μπορεί να αρπάξει πριν μαγειρευτεί στο κέντρο.
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ψησίματος είναι βασικός
Ελέγξτε την θερμοκρασία του φαγητού στα κάρβουνα. Εάν μπορείτε χρησιμοποιείστε θερμόμετρο. Εάν όχι γυρίστε τα κρεατικά σας και μετακινείστε τα ανάλογα με τις ανάγκες τους σε διαφορετικά σημεία πάνω στη σχάρα. Αν θέλει λίγο αργό ψήσιμο βάλτε το δίπλα από τα δυνατά κάρβουνα, αν θέλει χρώμα τοποθετήστε το ακριβώς εκεί που δίνει την μεγαλύτερη ένταση η φωτιά κλπ.
Κόψτε και δοκιμάστε
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε μέχρι το κόκαλο ή μέχρι βαθιά μέσα στο εσωτερικό του κρέατος για να δείτε αν πράγματι μαγειρεύεται και αν τρέχουν οι χυμοί του.
Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί
Η ξεκούραση των κρεάτων μετά από το μπάρμπεκιου είναι ουσιαστικής σημασίας μέρος της διαδικασίας της ψησταριάς. Αφήνοντας το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, επιτρέπεται στο κρέας να απορροφήσει τους χυμούς του.
Και τα μυστικά της καλής μαρινάδας
Μαρινάρετε το κρέας από την προηγούμενη μέρα και δείτε να απογειώνεται η γεύση των πιάτων σας την επόμενη στο μπάρμπεκιου. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιείτε σε μαρινάδες. Καίγεται και καπνίζει όταν έρχεται σε επαφή με το μπάρμπεκιου. Χρησιμοποιήστε ελαφρύ ελαιόλαδο. Η μαρινάδα είναι καλό να μην γίνεται σε σκεύη από γυαλί και τύπου ίνοξ.
Ιδανικά θα μπορούσατε να την βάλετε σε μία ειδική πλαστική σακούλα μαγειρέματος με αεροστεγές κλείσιμο. Αν υπάρχει πολύ μαρινάδα πάνω στο κρέας, πριν το ρίξετε στη σχάρα, φροντίστε να αφαιρέσετε λίγη από την ποσότητα για να αποφύγετε να καεί και να πικρίσει. Πολύ βασικό είναι να μην τοποθετήσετε πίσω στη μαρινάδα το ψημένο πλέον κρέας. Είναι απαγορευτικό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ