Life

Τρία χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα συμπληρώνονται σήμερα

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού.

Parallaxi
τρία-χρόνια-χωρίς-τον-μηνά-χατζησάββα-380758
Parallaxi

30 Νοεμβρίου, 2015: Έχουν περάσει μόλις 3 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα ηθοποιού και σεναριογράφου, Μηνά Χατζησάββα.

Τα πρώτα του βήματα

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου του 1948. Αρχικά, αποφοίτησε το 1969 από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίζοντας αργότερα τις σπουδές του στην υποκριτική στη σχολή «Le Cours Simon» στο Παρίσι.

Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το 1965. Εκεί, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τους θεατρικούς θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη, της Αντιγόνης Βαλάκου, των Γιάννη Φέρτη και της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Η πορεία του στον χώρο της υποκριτικής

Ο Μηνάς Χατζησάββας, είχε στενή σχέση με το αρχαίο δράμα, παίζοντας και κωμωδίες και τραγωδίες στην Επίδαυρο.

Έχει υποδυθεί ρόλους όπως ο Ιππόλυτος στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη, τον Βλέπυρο στις «Εκκλησιάζουσες», τον Ιεροκλή στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τον Διόνυσο στις πολυσυζητημένες «Βάκχες» του Ματίας Λάνγκχοφ, τον Αγαμέμνονα στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, τον Δαρείο στους «Πέρσες», ενώ συμμετείχε στις παραστάσεις «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη , «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Αγαμέμνων» του Αισχύλου.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη στην αισθηματική ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου, «Όμορφες μέρες» το 1970. Έπαιξε σε περισσότερες από 30 ταινίες γνωστών σκηνοθετών του σύγχρονου κινηματογράφου, σε σημαντικούς ρόλους.

Μάλιστα, τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στην Θεσσαλονίκη για την συμμετοχή του στις ταινίες «Lilly’s Story» και «Τα παιδιά του Κρόνου», ενώ τιμήθηκε μία φορά και με το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Κλειστή στροφή».

Αλλά και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις ήταν πολλές. Συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό για πρώτη φορά το 1993, δίπλα στη Μυρτώ Αλικάκη στο ερωτικό δράμα «Αναστασία», ενώ υποδύθηκε χαρακτηριστικούς ρόλους και στις σειρές «Νυχτερινό δελτίο», «Κόκκινος κύκλος», «10η εντολή» και «Άμυνα ζώνης».

Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο, ήταν στην ταινία «Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το 2015. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο, ήταν επίσης το  2015, στο έργο «Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο» του Μορίς Μαίτερλινκ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα διηγήματά του

Κάτι που ίσως πολλοί δεν γνωρίζου, είναι ότι έχει γράψει και εκδόσει τρεις συλλογές διηγημάτων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Πρόδρομος Μαυρίδης. Οι συλλογές αυτές ήταν το «Σπέρμα», «Η Χαμένη» και «Δύο Σταγόνες Βροχή».

Μάλιστα, με το ίδιο ψευδώνυμο, συνεργάστηκε σε σενάρια, και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου.

Ο θάνατός του

Ο Μηνάς Χατζησάββας πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 2015, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ήταν 67 ετών.

Είχε βεβαρημένο ιστορικό, με καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου από τις 23 Νοεμβρίου, έχοντας υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κηδεία του τελέστηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, στις 2 Δεκεμβρίου.

Η κηδεία του ήταν πολιτική και αντί ταφής ακολούθησε αποτέφρωση, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του ηθοποιού, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του, ήταν αντί στεφάνων να συγκεντρωθούν χρήματα για τους συλλόγους των μεταναστών.

Σε μία συνέντευξη του, το καλοκαίρι του 2015 στο περιοδικό «Αθηνόραμα», μπορεί κανείς να πει ότι μίλησε προφητικά για τη ζωή και το θάνατο: «Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα. Γι’ αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω. Αν δεν είχα τη δουλειά μου να με κρατάει, δεν ξέρω τι θα έκανα… Όσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι». 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα