Τρια προϊόντα από τον ελληνικό βορρά που ταξιδεύουν στον κόσμο
Αξίζει να γνωρίσετε αυτές τις προσπάθειες που ξεπέρασαν τα σύνορα με τεράστια επιτυχία.
Αξίζει να γνωρίσετε αυτές τις προσπάθειες που ξεπέρασαν τα σύνορα με τεράστια επιτυχία.
Το κατσικίσιο γάλα από την Δράμα που κερδίζει φανατικούς οπαδούς
Μέσα στο 2019 αναμένεται να «πατήσει πόδι» στην αγορά της Αττικής ο αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Μενοίκιο» με το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του, ενώ εξελίσσονται πολύ θετικά οι συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους για εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Ντουμπάι.
«Το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του έχουν βγει από την αφάνεια και κερδίζουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, κυρίως εκείνους που είναι εκπαιδευμένοι και ψηφίζουν ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία» επισήμανε ο Γιώργος Μελενεκλής, ένας εκ των τεσσάρων γιων του ιδρυτή και προέδρου του, Βασίλη, τονίζοντας ότι «ήδη γίνονται εξαγωγές, αν και σε μικρές ποσότητες, σε Γερμανία, Ολλανδία και Βουλγαρία».
Οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται είναι ιδιοπαραγόμενες, με αποτέλεσμα να είναι πλήρως ελεγχόμενες, αφού είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι που φροντίζουν για τη σωστή διατροφή και διαβίωση των ζώων που δίνουν το γάλα.
Παράγονται επίσης μια σειρά λευκών τυριών (φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί, παραδοσιακής συνταγής Μενοίκιο, μυζήθρα, ανθότυρο) και ένα ημίσκληρο τυρί σχάρας με δυόσμο (τύπου σαγανάκι), αλλά και γραβιέρα, κεφαλοτύρι και το κατσικίσιο κεφίρ. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μελενεκλής, «το προϊόν που έχει συστήσει το Μενοίκιο στη μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, είναι το Φρέσκο Κατσικίσιο Γάλα, συμβατικό και βιολογικό, έξι ημερών».
Διαβάστε όλη την ιστορία ΕΔΩ.
Το ούζο από τη Θράκη που κατακλύζει την αγορά του Ιράκ
Χρόνια πριν, ο πόλεμος στο Ιράκ έσβησε από τον χάρτη την πλειονότητα των εργοστασίων που παρήγαν το δημοφιλές στους Ιρακινούς “αράκ”, το αντίστοιχο της ελληνικής ρακής και του ούζου.
Ήταν στη συγκυρία εκείνη, που η “Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης”, με έδρα την Κομοτηνή, ξεκίνησε την αποστολή του ούζου της στην ιρακινή αγορά, πετυχαίνοντας έτσι να καταλαμβάνει σήμερα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς, της τάξης του 85%, στη συγκεκριμένη χώρα.
Η “Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης”, βασιζόμενη στις εξαγωγές της, όχι μόνο κατάφερε να μην έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία. Οι εξαγωγές της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 87,6% του όγκου παραγωγής της και έχει παρουσία σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρωσία, Εσθονία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Κύπρο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ και Ιράκ.
Διαβάστε όλη την ιστορία ΕΔΩ.
Το κρασί από τη Θράκη που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη Γερμανία
Το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό οίνου «Berliner Wein Trophy» στη Γερμανία κέρδισε μια αποκλειστικά γηγενής θρακιώτικη ποικιλία του Κτήματος Βουρβουκέλη, τα κρασιά του οποίου κατέκτησαν άλλα δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το Παμίδι Ροζέ (2017) και ο Άβδηρος Ερυθρός (2015) κέρδισαν από ένα χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Άβδηρος Λευκός (2017) πήρε το ασημένιο.
«Ιδιαίτερης σπουδαιότητας είναι το χρυσό για το “Παμίδι Ροζέ”, καθώς οι κριτές αποφάσισαν -χωρίς ασφαλώς να γνωρίζουν- ότι μια αποκλειστικά γηγενής θρακιώτικη ποικιλία αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο ενός διεθνούς διαγωνισμού. Η βράβευση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της έρευνας που έκαναν οι άνθρωποι του Κτήματος Βουρβουκέλη για να αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που αναγεννάται στα αμπέλια της οικογένειας Βουρβουκέλη» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κτήματος.
Ο “Άβδηρος Ερυθρός” (2015) αποτελεί ένα ιδιαίτερο blend δύο ελληνικών (η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, το Λημνιό, συναντάει το σπάνιο Παμίδι) και μιας ξενικής ποικιλίας (το Syrah από τη Γαλλία), ενώ ο “Άβδηρος Λευκός” (2017) έχει απαλό λεμονί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, εξωτικών φρούτων και ανθών λεμονιάς.
Διαβάστε όλη την ιστορία ΕΔΩ.