Τρόφιμα που περιέχουν έντομα: Τάση ή αναγκαιότητα για το μέλλον της διατροφής;

Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών για τα έντομα που έχουν εγκριθεί προς κατανάλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Parallaxi
τρόφιμα-που-περιέχουν-έντομα-τάση-ή-αν-762880
Parallaxi

Τα τρόφιμα που περιέχουν έντομα αποτελούν μία από τις νέες διατροφικές τάσεις που κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει τη χρήση ορισμένων ειδών εντόμων ως τρόφιμα, η συζήτηση γύρω από τη διατροφική τους αξία, την ασφάλεια και την αποδοχή τους από το κοινό γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη.

Με αφορμή τα παραπάνω, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, με βασικές εξηγήσεις και πληροφορίες για την κατανάλωση εντόμων:

Ποια έντομα έχουν εγκριθεί για κατανάλωση στην Ε.Ε.;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει εγκρίνει τέσσερα είδη εντόμων ως νέα τρόφιμα:

  • Κίτρινα αλευροσκουλήκια (Tenebrio molitor)
  • Γρύλοι (Acheta domesticus)
  • Ακρίδες (Locusta migratoria)
  • Μερικώς απολιπωμένες προνύμφες αλευροσκούληκων

Τα έντομα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα διατροφής, όπως μπάρες πρωτεΐνης, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και φυτικά μπέργκερ.

Γιατί προωθείται η κατανάλωση εντόμων;

Η εντομοπρωτεΐνη προωθείται ως εναλλακτική λύση για τη βιώσιμη διατροφή λόγω των εξής λόγων:

  • Υψηλή διατροφική αξία: Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12, Ω3 λιπαρά και μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.
  • Περιβαλλοντικά οφέλη: Η εκτροφή εντόμων απαιτεί λιγότερους φυσικούς πόρους και παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Εναλλακτική λύση στο κρέας: Αποτελούν πηγή πρωτεΐνης με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ανησυχίες και ρυθμιστικό πλαίσιο

Παρότι η εντομοπρωτεΐνη κερδίζει έδαφος, υπάρχουν ανησυχίες:

  • Αλλεργίες: Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα θαλασσινά μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Ψυχολογικοί φραγμοί: Πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται να αποδεχτούν την κατανάλωση εντόμων λόγω πολιτισμικών παραδόσεων.\
  • Ασφάλεια τροφίμων: Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων αυτών.

Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών

Στην Ελλάδα, η αποδοχή των τροφίμων με έντομα παραμένει περιορισμένη. Οι βασικοί λόγοι είναι:

  • Πολιτισμικές προκαταλήψεις που συνδέουν τα έντομα με κάτι μη βρώσιμο.
  • Έλλειψη ενημέρωσης για την ύπαρξη και τα οφέλη αυτών των τροφίμων.
  • Δυσπιστία σχετικά με την ασφάλεια και τη διατροφική αξία τους. Ωστόσο, οι νεότερες γενιές δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να δοκιμάσουν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, ειδικά στο πλαίσιο της βιώσιμης διατροφής.

Διαθεσιμότητα προϊόντων στην ελληνική αγορά

Παρότι τα τρόφιμα με έντομα δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, υπάρχουν επιλογές μέσω διαδικτυακών καταστημάτων και εξειδικευμένων καταστημάτων διατροφής. Προϊόντα όπως μπάρες πρωτεΐνης, ζυμαρικά και σνακ με γρύλους έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Προοπτικές και μέλλον της εντομοπρωτεΐνης

Αν και η αποδοχή των τροφίμων με έντομα είναι ακόμη περιορισμένη, η διεθνής τάση δείχνει ότι μπορεί να γίνουν πιο διαδεδομένα στο μέλλον. Παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξάπλωσή τους περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της γεύσης και ενσωμάτωσή τους σε γνώριμα προϊόντα.
  • Προώθηση από τη βιομηχανία τροφίμων και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
  • Ενημέρωση του κοινού για τα διατροφικά και περιβαλλοντικά οφέλη τους.

Η εντομοπρωτεΐνη αποτελεί μια καινοτόμο και βιώσιμη λύση για το μέλλον της διατροφής. Ωστόσο, η ευρεία αποδοχή της στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ενημέρωση, τη διαθεσιμότητα και τη διάθεση των καταναλωτών να δοκιμάσουν κάτι νέο. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι μια σταδιακή διαδικασία, αλλά η παγκόσμια τάση δείχνει ότι τα τρόφιμα με έντομα ήρθαν για να μείνουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα