Βαλεαρίδες Νήσοι: Πώς ο παράδεισος της Ισπανίας έγινε εφιάλτης για τους ντόπιους

Όσα συμβαίνουν τελευταία σε νησιά και ωθούν τους κατοίκους σε δύσκολες επιλογές.

Parallaxi
βαλεαρίδες-νήσοι-πώς-ο-παράδεισος-της-991031
Parallaxi

Εικόνες: Pixabay 

Σε εφιάλτη φαίνεται να έχει μετατραπεί για τους ντόπιους η ζωή στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας. Το γεγονός οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων και τάσεων που παρατηρούνται τελευταία.

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό κείμενο των Ainhoa Goyeneche and Macarena Muñoz όπου εξηγείται μεταξύ άλλων πώς οι ντόπιοι έχουν καταλήξει να γίνονται κατασκηνωτές ή να ζουν σε φορτηγά προκειμένου να επιβιώνουν:

Η Rona Pineda διατηρεί ένα εστιατόριο ακριβώς έξω από το λιμάνι στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Εκεί μαγειρεύει παέγια και ασιατικά πιάτα για τους τουρίστες που πηγαίνουν στο νησί της Μεσογείου. Όμως αυτό δεν αρκεί για να αντεπεξέλθει οικονομικά και να ζήσει εκεί.

Λόγω της αναβάθμισης του τουριστικού τομέα και όχι μόνο, η άνοδος των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών στη Μαγιόρκα και το γειτονικό νησί Ίμπιζα ωθεί κατοίκους όπως η Pineda σε δύσκολες επιλογές. Κάποιοι αναγκάζονται να ζουν σε φορτηγά.

«Οι άνθρωποι τώρα κοιτάζουν πώς να επιβιώσουν», λέει η 32χρονη, που μοιράζεται ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων μαζί με άλλο ζευγάρι από το τέλος της πανδημίας. «Αν παίρνεις κανονικό μισθό, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα μέρος για να ζήσεις στις μέρες μας».

Ο πληθυσμός των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας — που περιλαμβάνει επίσης τη Μινόρκα και τη Φορμεντέρα — έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό από το 1996, κυρίως λόγω της αύξησης των νεοεισερχόμενων που προσελκύονται από τις παραλίες και τον ηλιόλουστο καιρό. Αυτό είναι πιο έντονο τελευταία χρόνια καθώς η πανδημία αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων εξ αποστάσεως στα νησιά.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερη αστυνόμευση, γιατρούς και καθαρίστριες, που χρειάζονται στέγαση. Οι συνθήκες που ανεβάζουν τις τιμές σε όλο τον κόσμο είναι ακόμη πιο έντονες στα νησιά, και στη Μαγιόρκα, ο περιορισμός είναι χειρότερος από τις κυβερνητικές πολιτικές που περιορίζουν τις κατασκευές για διατήρηση της γης. Ο αυξημένος πληθωρισμός το περασμένο έτος ήρθε να κάνει εντονότερη την πίεση.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται κατασκηνωτές, εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία, ωστόσο πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση που δεν είχαμε δει πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Matias Vidal, διευθυντής τοπικού κτηματομεσιτικού γραφείου που πουλάει σπίτια στη Μαγιόρκα επί δεκαετίες. «Οι ξένοι έχουν συνήθως περισσότερα χρήματα διαθέσιμα και δεν ψάχνουν τόσο για παζάρια με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη».

Άνθρωποι εκτός Ισπανίας αγόρασαν περίπου το 36 τοις εκατό των ακινήτων που πωλήθηκαν στη Μαγιόρκα και τα γειτονικά της νησιά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με στοιχεία από το Colegio de Registradores. Οι μεσίτες λένε ότι αγοραστές είναι από Γερμανοί και Βρετανοί συνταξιούχοι μέχρι επενδυτές από Λατινική Αμερική και Ρωσία.

Η ζήτηση είναι τέτοια ώστε οι τιμές των κατοικιών στις Βαλεαρίδες Νήσους να είναι στις υψηλότερες όλων των περιοχών της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται κατά 30% περισσότερο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στελέχωσης Adecco Group AG.

Η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα προσπαθούν επίσης να απομακρυνθούν από την εικόνα του νησιού με τα πάρτι στρέφοντας το βλέμμα τους περισσότερο προς τον τουρισμό πολυτελείας. Η Μαγιόρκα έχει προσθέσει 10 νέα ξενοδοχεία πέντε αστέρων από το 2018, ενώ ο μικρότερος γείτονάς της έχει διπλασιάσει τον αριθμό των πολυτελών θέρετρων από το 2016.

Η στροφή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της στέγασης, επειδή οι πολυτελείς εγκαταστάσεις απαιτούν περισσότερο προσωπικό. Η εποχιακή ζήτηση για προσωπικό δημιουργεί μια άνοδο στις τιμές των ενοικίων έως και 46 τοις εκατό στην Ίμπιζα.

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου για την οποία έγινε λόγος στην αρχή του κειμένου λέει ότι τα ενοίκια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που ήρθε στη Μαγιόρκα πριν από 13 χρόνια. Καθώς η ίδια ελπίζει ότι μια μέρα θα αγοράσει ένα σπίτι και θα κάνει οικογένεια, προτεραιότητά της είναι να μειώσει το κόστος ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Εργαζόμαστε όλη μέρα, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε οικονομία και να μοιραζόμαστε το σπίτι», είπε. «Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και το πράγμα λειτουργεί καλά».

Πηγή: Ainhoa Goyeneche and Macarena Muñoz/ Βloomberg 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα