Βασίλης Τσιτσάνης: Ο μεγάλος συνθέτης που «έφυγε» την ημέρα των γενεθλίων του

Ο μεγάλος συνθέτης, πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του.

Parallaxi
βασίλης-τσιτσάνης-ο-μεγάλος-συνθέτης-182953
Parallaxi

Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα, γεννήθηκε και πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του.

Πρόκειται για τον αγαπημένο Βασίλη Τσιτσάνη. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1915 στα Τρίκαλα και πέθανε ακριβώς 69 χρόνια μετά, στο Λονδίνο. Ο Τσιτσάνης, είναι μία από σημαντικότερες μορφές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού της χώρας μας.

Τα πρώτα χρόνια και τα πρώτα βήματα 

Από μικρή ηλικία, έδειξε το ενδιαφέρον του και την κλίση του στην μουσική. Πέρα από μπουζούκι, έπαιζε μαντολίνο, αλλά και βιολί.

Μπορεί να ήρθε στην Αθήνα το 1936, με στόχο να σπουδάσει Νομική, αλλά τα βήματά του, σύντομα τον έβαλαν στο μουσικό μονοπάτι. Με πρώτες του επιρροές τα τραγούδια και τις μουσικές του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βαγγέλη Παπάζογλου, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο μαγαζί «Μπιζέλια».

Εικόνα: Στιγμιότυπο Youtube

Η καριέρα του και η ζωή του

Έντυσε μουσικά πολλές επιτυχίες την περίοδο του ’37 έως και το ’40. Έγραψε τραγούδια για τον Περδικόπουλου, αλλά και για άλλους καλλιτέχνες της εποχής, όπως τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Στελλάκη Περπινιάδη. Μάλιστα, σε πολλές ηχογραφήσεις, ο Τσιτσάνης συμμετείχε σαν δεύτερη φωνή.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο Βασίλης Τσιτσάνης έμεινε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί,  για τέσσερα χρόνια, από το 1942 έως και το 1946, είχε το δικό του μαγαζί, το περίφημο  «Ουζερί ο Τσιτσάνης» στην οδό Παύλου Μελά 22. Εκεί, έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου, όπως την «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Το 1942, παντρεύεται την Ζωή Σαμαρά και αποκτούν δυο παιδιά: την κόρη τους, Βικτώρια και τον γιο τους, Κώστα. Μετά από 4 χρόνια, επιστρέφει στην πρωτεύουσα και ξεκινάει και πάλι τις ηχογραφήσεις τραγουδιών του. Ευρέως γνωστές, έγιναν μέσα από τα τραγούδια του σπουδαίες φωνές, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Μαρίκα Νίνου, αλλά και ο τραγουδιστής, Πρόδρομος Τσαουσάκης.

Στα επόμενα χρόνια, έγινε ευρέως γνωστός και αγαπητός. Μετά την πτώση της Χούντας, ξεκίνησε συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, κάτι πρωτόγνωρο για την λαϊκή μουσική τότε. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση σε ανοιχτό χώρο, ήταν σε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Νίκαιας, σε συνεργασία του δημάρχου Στέλιου Λογοθέτη με τον Μίκη Θεοδωράκη, για τη διοργάνωση του πρώτου πολιτιστικού καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου του 1984, από καρκίνο στο Λονδίνο και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη: Ο Χάρτης της πόλης: Το σπίτι του Τσιτσάνη 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα