Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ: το στέμμα μιας ολόκληρης ζωής
Αυτή η γυναίκα δεν γεννήθηκε για να είναι βασίλισσα. Όμως παρενέβη η μοίρα...
Αυτή η γυναίκα δεν γεννήθηκε για να είναι βασίλισσα. Στην πραγματικότητα η Ελισάβετ ξεκίνησε την ζωή της προοριζόμενη ως μία μικρή, σχετικά περιορισμένων αρμοδιοτήτων, πριγκίπισσα. Και τότε ακριβώς παρενέβη η μοίρα…
“I declare before you all, that my whole life whether it be long or short, shall be devoted to your service and the service of our great imperial family to which we all belong.“* —Queen Elizabeth II
Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία ήταν μόλις 10 ετών, όταν η ζωή της άλλαξε δραματικά προοπτική. Ο θείος της και βασιλιάς της Αγγλίας Edward VIII, ανακοινώνει εν μέσω σκανδάλου την παραίτησή του από τον θρόνο, προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα -και διαζευγμένη- Γουόλις Σίμπσον. Ο αδελφός του Μπέρτι -πατέρας της Ελισάβετ- ανεβαίνει στο θρόνο ως Βασιλιάς Γεώργιος. Ως πρωτότοκη ο θρόνος μετά από τον ίδιο, προορίζεται πλέον για την κόρη του Πριγκίπισσα Ελισάβετ. Κάπως έτσι μαθαίνει και αντιλαμβάνεται η μικρή πριγκίπισσα πως μια μέρα θα είναι βασίλισσα. Και έγινε!
Αυτό ίσως περιγράφει και την σχέση Βρετανών με την Ελισάβετ. Αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων και αναμφίβολα η πιο γνωστή Βασίλισσα διαχρονικά. Θεωρείται μέχρι και σήμερα η στυλοβάτης του βρετανικού έθνους και ένα πρόσωπο που πουλάει όπως ακριβώς και η μεγαλύτερη σελέμπριτι της σόου μπιζ. Δεν είναι ακριβώς αγάπη αυτό που νιώθουν οι Βρετανοί στο πρόσωπό της. Μπορεί να περιγραφεί σχεδόν άψογα όμως στο εσωτερικό αστείο της Μεγάλης Βρετανίας που θέλει “να την βρίζουν ολημερίς αλλά να μην δίνουν αυστηρά το δικαίωμα σε κανέναν άλλο να το κάνει“.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄είναι ένα πρόσωπο της ιστορίας με πολλές πτυχές. Κάποιες μάλιστα κρυφές μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτήν και άλλα τόσα που γνωρίζουμε και ξαναθυμόμαστε σε αυτή την λίστα.
Η ζωή της σε fast forward
Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1926 στο Λονδίνο. Κόρη του πρίγκιπα Albert, Δούκα της Υόρκης (αργότερα γνωστό ως King George VI), και της Elizabeth Bowes-Lyon. Τόσο η ίδια όσο και η αδερφή της μορφώθηκαν στο σπίτι. Σε ιδιαίτερα ακαδημαϊκά μαθήματα τα οποία περιλάμβαναν γαλλικά μαθηματικά και ιστορία όπως επίσης χορό, φωνητική και τέχνες.
Κατά την διάρκεια του πολέμου, το 1939 τόσο η ίδια όσο και η αδερφή της μεταφέρονται εκτός Λονδίνου στο Windsor Castle από όπου και σε ηλικία 13 ετών δίνει τον πρώτο της “λόγο”. Μιλάει ραδιοφωνικά απευθυνόμενη στα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους εξαιτίας του πολέμου καθυσηχάζοντάς τα. Το 1945 εκπαιδεύεται δίπλα σε άλλες Βρετανίδες και παίρνει κατάρτιση για οδηγός και μηχανολόγος, κατατάσσεται στον στρατό και δουλεύει εθελοντικά στο σώμα της Βοηθητικής Υπηρεσίας Εδάφους.
Παντρεύτηκε τον Δούκα του Εδιμβούργου Philip Mountbatten το 1947, γιο του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας. Οι δυο τους δεύτερα ξαδέρφια, γνωρίστηκαν όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 13 ετών. Κρατούν σταθερή επαφή και με το πέρας των χρόνων ερωτεύονται βαθιά. Αποτελούσαν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι. Η Ελισάβετ ήταν ήσυχη και διακριτική ενώ ο Φίλιππος ανοιχτός και αφιλτράριστα ειλικρινής. Ο Βασιλιάς Γεώργιος δεν ήταν θερμός υποστηρικτής αυτού του γάμου. Η καταγωγή του Φίλιππου από βασιλικές οικογένειες της Δανίας και της Ελλάδας, το παρελθόν της οικογένειάς του η οποία εκδιώχθηκε από την Ελλάδα και δεν είχαν την ίδια αριστοκρατική υπόσταση με τους ίδιους αλλά και το γεγονός του “ακατέργαστου” στοιχείου της προσωπικότητας του Φίλιππου έκαναν τον Βασιλιά αρνητικό στην ιδέα αυτής της σχέσης.
https://www.youtube.com/watch?v=dpjANBCLHXQ
Μετά τον γάμο τους, τα παιδιά και η οικογένεια παίρνουν το όνομα Winsdor ύστερα από προτροπή της μητέρας της και του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, γεγονός που εκνευρίζει τον πρίγκιπα και προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό του βασιλικού γάμου.
Το 1953 ενθρονίζεται βασίλισσα, είναι μόλις 25 χρονών και έχει ήδη ένα βασίλειο, δύο παιδιά, και ένα γάμο. Η στέψη της μεταδίδεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά στα χρονικά με αποτέλεσμα εκατομμύρια κόσμου να παρακολουθήσουν την διαδικασία. Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Φίλιππος την συμβούλεψε για αυτή την κίνηση με την ίδια να είναι αρχικά διστακτική.
Μέχρι και σήμερα υποστηρίζεται πως Ελισάβετ και Φίλιππος αγαπήθηκαν και αγαπιούνται βαθιά, μακριά από την λογική του γάμου-συμφωνία. Άλλωστε αντάλασσαν γράμματα από μικρή ηλικία, ο Φίλιππος αποκύρηξε την ελληνική του ιθαγένεια, άλλαξε το επώνυμό του και η Ελισάβετ έδωσε μάχη για να το δεχτούν ως σύζυγό της.
Δεν έχει βγει πολλές φορές προς τα έξω ο πραγματικός χαρακτήρας της Βασίλισσας αλλά οι πολύ κοντινοί της άνθρωποι μαρτυρούν πως η ίδια έχει πολύ ωραία αίσθηση του χιούμορ και ότι πάντα ήταν εύστροφη με καλές ατάκες. Οι άνθρωποι που την ήξεραν από παιδί μιλούσαν για το πόσο δύσκολο ήταν στην μικρή Lilibet -το παρατσούκλι της- να αποχωριστεί την ελεύθερη ζωή και να κλειστεί σε ένα ρόλο.
Αυτό που μαρτυρούν είναι πως η Ελισάβετ ονειρευόταν να ζήσει πάντα σε ένα αγρόκτημα με τα άλογά και τον αγαπημένο της.
Yπήρξε παντρεμένη για 69 χρόνια, είχε τέσσερα συνολικά παιδιά και στον θρόνο θα την διαδεχθεί ο γιος της Κάρολος. Αξίζει να σημειωθεί πως η μοναρχία της Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και το γεγονός ότι στην πορεία της προσπάθησε να δώσει και μία πιο σύγχρονη έως και κοινωνικά ευαίσθητη εκδοχή του τίτλου της διατηρώντας ωστόσο τις παραδόσεις που συνεπάγονται της θέσης της.
Από μικρότερες κινήσεις όπως το κάλεσμα των Beatles και του Τζον Λένον στο Μπάκιγχαμ όπως και τις μεγαλύτερες η βασίλισσα ανταποκρινόταν μόνιμα στον αέρα αλλαγής που έφερνε μαζί με το όνομά της από το τέλος του πολέμου και μετά.
Το 2011 η Ελισάβετ αποδεικνύει πως το στέμμα έχει ακόμα δυναμική συμβολική και διπλωματική αξία. Επισκέπτεται την Δημοκρατία της Ιρλανδίας και γίνεται η πρώτη μονάρχης που το κάνει μετά το 1911.
Εργάστηκε ακούραστα για να προστατεύσει τόσο την μοναρχία όσο και να διατηρήσει ενωμένο το βρετανικό έθνος παίρνοντας αποφάσεις που πολλές φορές έκοβαν τον εαυτό της στα δύο.
Από την μία η Ελισάβετ και από την άλλη το στέμμα.
Προσπάθησε και κατάφερε να εκσυγχρονίσει τον θεσμό μακριά από τα αυστηρά όρια των κανονισμών δημιουργώντας τους τρόπους έτσι ώστε ο λαός της να έχει όλα όσα του αξίζουν. Κατάργησε το οικονομικό σύστημα της δημόσιας χρηματοδότησης της μοναρχίας, το οποίο ίσχυε για 250 χρόνια διακόπτοντας τις κρατικές δαπάνες για το Παλάτι. Ήταν μία απόφαση η οποία της απέδωσε τα μέγιστα σε βαθμό δημοφιλίας.
Δεν έδειξε ποτέ ανοιχτά τις πολιτικές της θέσεις, ακόμα και στην πρόσφατη ιστορία του Brexit, ωστόσο έχει σταθερά επαφές και πολύ καλές σχέσεις με τους πρωθυπουργούς της. Μάλιστα στην έντονη σχέση της με τον Τσόρτσιλ καθιερώθηκε όπως λένε και το έθιμο της σταθερής συζήτησης κάθε Τετάρτη στις 10.30 το πρωί ανάμεσα στην ίδια και τον εκάστοτε πρωθυπουργό.
Η σχέση της με τον Τσόρτσιλ
Ο Ουίνστον ήταν ο πρώτος της πρωθυπουργός. Είχε ήδη εξαιρετικές οικογενειακές σχέσεις με τους γονείς της Ελισάβετ και το ίδιο συνεχίστηκε και μετά από τον θάνατο του βασιλιά Γεώργιου. Η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε δίπλα του ως βασίλισσα. Τον συμβουλευόταν και του είχε εμπιστοσύνη στα πρώτα της βήματα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι συζητήσεις και η σχέση που είχε με τον Τσόρτσιλ την βοήθησαν να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπικότητά της και το στέμμα. Μέχρι και σήμερα θεωρείται πως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο αγαπημένος της πρωθυπουργός, καθιστώντας τον νοερά ως την πατρική φιγούρα που της έλειπε.
Κατά την διάρκεια της μοναρχίας της η Ελισάβετ διόρισε 13 πρωθυπουργούς με τους οποίους είχε καλή έως φιλική σχέση εκτός μόνο από μία. Την Θάτσερ, με την οποία λέγεται πως η βασίλισσα είχε αποκλειστικά τυπικές έως δυσάρεστες κατά περιστάσεις σχέσεις.
Σε όλη την πορεία της έκανε ταξίδια στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας την εικόνα της Βρετανίας διεθνώς. Μάλιστα η πρώτη της μεγάλη περιοδεία στις αποικίες της Αφρικής έγινε ύστερα από παρότρυνση του πατέρα της, ο οποίος γνωρίζοντας πως φτάνει το τέλος ήθελε να την προετοιμάσει. Η Ελισάβετ πληροφορήθηκε τον θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου κατά την διάρκεια αυτής της αποστολής στην Κένυα.
Τα σκάνδαλα και οι κίνδυνοι
Τον Ιούνιο του 1981 κατά την διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό των γενεθλίων της ένας άντρας από το πλήθος σηκώνει όπλο εναντίον της ενώ το 1982, εισβολέας καταφέρνει και φθάνει μέχρι την κρεβατοκάμαρά της. Όταν ο Τύπος πήρε χαμπάρι το γεγονός και κατέληξε πως ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν μαζί της κατά την διάρκεια της νύχτας οι φήμες θα οργιάσουν για την κατάσταση του βασιλικού γάμου.
Ένας γάμος μάλιστα που συζητήθηκε έντονα δημοσίως όταν τα media ξεκίνησαν να αναφέρουν πως ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε εξωσυζυγική σχέση. Κάτι που όπως αναφέρεται στις βιογραφίες αλλά και άλλα βιβλία με περιεχόμενο την ζωή στην βρετανική μοναρχία, τα σχόλια για τις υποτιθέμενες απιστίες του πρίγκιπα ενόχλησαν και σχεδόν καταρράκωσαν την Ελισάβετ.
Τις διαστάσεις σκανδάλου έλαβε και το γεγονός του έρωτα της Μάργκαρετ, αδερφής της Ελισάβετ, με διαζευγμένο υπάλληλο του Παλατιού. Σύμφωνα με τα ήθη των αγγλικανών ο γάμος μεταξύ διαζευγμένων επιτρέπεται μόνο όταν οι σύζυγοι έχουν πεθάνει. Ο μεγάλος έρωτας της Μάργκαρετ δίχασε την Ελισάβετ η οποία έπρεπε ως ανώτατος εκπρόσωπος των ηθών της Εκκλησίας να σταθεί απέναντι στην αδερφή της και ταυτόχρονα να σταθεί δίπλα στην οικογένειά της. Ήταν από τις πρώτες φορές που η Ελισάβετ κατάλαβε στην πράξη τί σημαίνει ο θρόνος. Τελικά απαγορεύει τον γάμο ενώ είναι αντίθετη, βάζοντας την ασφάλεια της μοναρχίας πάνω από την οικογένειά της.
Οι ερωτικές ζωές των παιδιών της, της έχουν προκαλέσει στεναχώρια και πονοκέφαλο ουκ ολίγες φορές. Οι φήμες για τις κακές σχέσεις με την Νταϊάνα αλλά και τα ερωτικά του παλατιού γενικότερα που γέμισαν χιλιάδες πρωτοσέλιδα προκαλώντας αναστάτωση τόσο στην ίδια όσο και στο επιτελείο των δημοσίων σχέσεών της.
Το 1997 η Ελισάβετ μπαίνει στο μικροσκόπιο των media μετά από τον θάνατο της διάσημης νύφης της. Η “πριγκίπισσα του λαού” πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς όταν η βασίλισσα βρίσκεται στο παλάτι του Βalmore μαζί με τον γιο της Κάρολο, τον πρίγκιπα Φίλιππο και τα δυο της εγγόνια.
Η Ελισάβετ παρέμεινε δημόσια σιωπηλή για μέρες ενώ ο λαός θρηνούσε γεγονός που δεν της συχωρέθηκε καθώς όλοι περίμεναν μία δική της δήλωση. Κυκλοφόρησαν ειδήσεις και ιστορίες που ήθελαν μέχρι και την Ελισάβετ να αρνείται να παρέχει βασιλική κηδεία στην Νταϊάνα.
Παρά το γεγονός πως ουσιαστικά η Ελισάβετ ήταν αυτή που πίεσε τον Κάρολο για τον γάμο με την Νταϊάνα, μετά από την πίστη της σε εκείνη φήμες θέλουν να κουράστηκε από τον “ατίθασο και ανυπότακτο” χαρακτήρα της νύφης της. Κρυφές πηγές του παλατιού, πρώην προσωπικό και άλλοι δείχνουν πως οι σχέσεις τους ήταν άσχημες και παρουσιάζουν την βασίλισσα ως δύστροπη τιμωρό της νύφης της. Δημοσιεύματα αναφέρουν ακόμα πως η Ελισάβετ απαγόρευσε στην πριγκίπισσα να βλέπει τα παιδιά της για μήνες.
Στο επίκεντρο μπαίνει ξανά εν μέσω σκανδάλου όταν ο Κάρολος παρουσιάζει την αγαπημένη του πλέον Καμίλα. Πολλοί αναφέρουν πως ακόμα και η αποδοχή της Ελισάβετ στο πρόσωπο της νέας συντρόφου του γιου της είναι δείγμα εκσυγχρονισμού της μοναρχίας της.
Οι απώλειες που της στοίχισαν
Το 2002, την χρονιά που γιόρταζε τα 50 χρόνια της στον θρόνο, χάνει την μητέρα της Μαρία και την αδερφή της Μάργκαρετ. Η Μάργκαρετ γνωστή για τον περιπετειώδη χαρακτήρα της κατέληξε στα 71 της χρόνια ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από μερικές εβδομάδες πεθαίνει και η μητέρα της σε ηλικία 101 ετών. Ήταν δύο απώλειες οι οποίες τις στοίχισαν.
Η απώλεια της Μάργκαρετ ήταν κάτι τρομερό για την βασίλισσα. Οι δυο τους μεγάλωσαν με την αμέριστη προσοχή και αγάπη μιας δεμένης οικογένειας. Οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της καθώς τα “πρέπει” και οι δύσκολες αποφάσεις του στέμματος έρχονταν σε αντίθεση με τον απροσάρμοστο χαρακτήρα της Μάργκαρετ. Ωστόσο οι δυο τους κατάφεραν να παραμείνουν ουσιαστικά δεμένες μέχρι το τέλος. Λέγεται πως στο γραφείο τόσο της Βασίλισσας στο Παλάτι όσο και της αδερφής της αντίστοιχα, υπήρχε μοναδική τηλεφωνική γραμμή για να μιλάνε απευθείας. Υπάλληλοι του παλατιού αναφέρονται σε γέλια και συνομιλίες με τις ώρες ανάμεσα στις δύο αδερφές.
Η Ελισάβετ στις Τέχνες
Το πρόσωπο και η ιστορία της ενέπνευσε αναπόφευκτα δημιουργούς. Έτσι η βασίλισσα είδε την ζωή της να μεταφέρεται κινηματογραφικά και συγγραφικά. Αλλά και το όνομά της να γίνεται σκετς σε διάσημα stand up comedy και άλλα θεατρικά έργα όπως το “The Audience” με την Έλεν Μίρεν. Από αυτά ξεχωρίζουν η ταινία “The Queen” (H Bβασίλισσα, 2006) μια ταινία που χάρισε όσκαρ και χρυσή σφαίρα στην πρωταγωνίστρια που την ενσάρκωσε, Hellen Miren. Ξεχωρίζει επίσης και η σειρά “The Crown” η οποία επικεντρώνεται στα πρώτα χρόνια της μοναρχίας της αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση της με τον Τσόρτσιλ. Μία σχέση η οποία ουκ ολίγες φορές έγινε αντικείμενο εκνευρισμού για τον πρίγκιπα Φίλιππο.
Η βασίλισσα είδε το πρόσωπό της να μπαίνει μέχρι και σε επιτραπέζια παιχνίδια κερδίζοντας την πρώτη θέση πάντα στην λίστα του πολύ γνωστού παιχνιδιού “πες μου ποιος είμαι”. Έχει γίνει τραγούδι των Sex Pistols. Μάλιστα το “God Save The Queen” ενώ έχει συμπεριληφθεί στα 500 σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών δεν μπήκε ποτέ στην 1η θέση των charts στη Βρετανία καθώς προκαλούσε “βασιλική” αμηχανία.
Μεγάλη δημόσια στιγμή της Ελισάβετ στην 7η Τέχνη ήταν όταν πρωταγωνίστησε η ίδια της σε ταινία μικρού μήκους με τον Ντάνιελ Κρεγκ στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012.
Μάλιστα η βασίλισσα απέσπασε και τιμητικό βραβείο από την Βρετανική Ακαδημία Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης τον επόμενο χρόνο για τη συμμετοχή της στην ταινία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα καπέλα και το στιλ της
Το σχέδιο του Μπάκιγχαμ για το θάνατό της
Όπως είναι λογικό και επόμενο, το Μπάκιγχαμ έχει οργανώσει ήδη το πρωτόκολλο για την ημέρα που η αγαπημένη των Βρετανών θα κλείσει τα μάτια της. Σύμφωνα με αυτό ο κωδικός της ανακοίνωσης του θανάτου της είναι το συνθηματικό “η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε” και ο πρώτος που θα το μάθει είναι ο/η Βρετανός πρωθυπουργός από τον γραμματέα της Βασίλισσας. Σειρά στην ενημέρωση θα έχουν οι 15 κυβερνήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου όπου η βασίλισσα είναι αρχηγός κράτους. Η είδηση του θανάτου θα γίνει παγκόσμια ως ειδησεογραφικός τίτλος στο Press Association και τέλος υπάλληλος του παλατιού με πένθιμη ενδυμασία θα κατέβει στην είσοδο του παλατιού για να τοιχοκολλήσει την είδηση.
Πιο αναλυτικά η Βρετανία θα:
-θα θρηνεί για τουλάχιστον 12 μέρες
-το ΒΒC θα είναι το πρώτο που θα μεταδώσει την είδηση
-το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του BBC δεν θα προβάλλεται μέχρι να περάσει η ημέρα της κηδείας
-θα αλλάξουν τα γραμματόσημα και ο εθνικός ύμνος για να προσαρμοστούν με τον νέο βασιλιά, τον Κάρολο
-ο William θα γίνει Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Kate Πριγκίπισσα της Ουαλίας (ο τίτλος της Diana)
-το σώμα της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για 3 ημέρες μέχρι την ημέρα της κηδείας (η βασίλισσα θα κηδευτεί 12 μέρες μετά τον θάνατό της)
-το Γραφείο Τύπου του παλατιού είναι ήδη έτοιμο όσον αφορά το σχεδιασμό για την ανακοίνωση του θανάτου αλλά μόνο στην περίπτωση που η βασίλισσα πεθάνει από φυσικά αίτια ή αρρώστια. Στην περίπτωση που πεθάνει δημόσια (όπως η Νταϊάνα) η κατάσταση θα εκτροχιαστεί.
-την νεκρώσιμη πομπή αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κόσμου ενώ 2,5 δισεκατομμύρια θα την παρακολούθησουν από τους δέκτες τους.
-ο Κάρολος θα ενθρονιστεί ένα χρόνο μετά από τον θάνατο της μητέρας του παρά το γεγονός πως θα αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Business Insider θα προκληθεί οικονομικό χάος στην Βρετανία
Από την στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου και για 12 μέρες πένθους υπολογίζεται πως οι τράπεζες και το χρηματιστήριο θα κλείσουν, το ίδιο και οι δουλειές ως ένδειξη πένθους καθώς κανείς δεν θα πηγαίνει ενώ όλοι θα μιλούν και θα ασχολούνται μόνο με αυτό το γεγονός προκαλώντας οικονομική ύφεση. Πιο αναλυτικά ανήμερα της κηδείας θα χαθούν δισεκατομμύρια από την βρετανική οικονομία με την απώλεια στο ΑΕΠ που θα ακολουθήσει να είναι μεταξύ 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων στερλινών, χωρίς όμως το κόστος των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν και της κηδείας.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 η Βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε τα 69 της χρόνια στον θρόνο. Η πρώτη μονάρχης που γιόρτασε ποτέ το Sapphire Jubilee. Η ημερομηνία αυτή όμως για την Ελισάβετ δεν είναι χαρούμενη γιατί πρόκειται για την ημερομηνία θανάτου του αγαπημένου της πατέρα, Βασιλιά Γεωργίου. Η βασίλισσα επιλέγει να περάσει την συγκεκριμένη μέρα διακριτικά και σε απόσταση από τα φώτα, στο Sandringham. Έτσι άλλωστε έζησε και όλη της την ζωή. Στα δύο.