Η βιομηχανία μόδας “οχυρώνεται” κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Kινήσεις μετά από την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας Νέας Υόρκης.

Parallaxi
η-βιομηχανία-μόδας-οχυρώνεται-κατά-0
Parallaxi
H Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ

Λίγες μέρες απέχουν από την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας Νέας Υόρκης και το Συμβούλιο των Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA), ο οργανισμός που έχει τον έλεγχο της διοργάνωσης εξέδωσε ανακοίνωση και νέες επαγγελματικές οδηγίες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Η σχεδιάστρια και πρόεδρος του CFDA, Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ απέστειλε email στα μέλη του Συμβουλίου αναλύοντας τη σημασία της δημιουργίας ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τα μοντέλα κατά τη διάρκεια των επιδείξεων μόδας, υπό το πρίσμα των πρόσφατων καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στη βιομηχανία.

«Η CFDA πιστεύει ακράδαντα ότι όλοι στη βιομηχανία μας αξίζουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς και σεβαστοί» επισημαίνει η σχεδιάστρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του WWD.

Αναφερόμενη στην πολιτική του CFDA για την κακοποίηση, διευκρίνισε:

«Έχουμε μηδενική ανοχή σε μη ασφαλή περιβάλλοντα και ενθαρρύνουμε ένθερμα τους πάντες στη βιομηχανία της μόδας να αναφέρουν κακοποίηση στο χώρο εργασίας».

Οι σχεδιαστές, οι παραγωγοί επιδείξεων μόδας και οι φωτογράφοι καλούνται να εξασφαλίσουν χώρους «στους οποίους τα μοντέλα θα μπορούν να αλλάζουν ρούχα με προστασία της ιδιωτικότητάς τους» , σύμφωνα με τις οδηγίες που απέστειλε η πρόεδρος του Συμβουλίου Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής.

Το κείμενο παραπέμπει σε όσους «έχουν αισθανθεί με οποιονδήποτε τρόπο απειλημένοι ή ανασφαλείς» σε κείμενο που έχει συνταχθεί από τη Συμμαχία Μοντέλων (Model Alliance), η οποία μάχεται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Το κλίμα των ημερών σημαδεύτηκε από γενναίες γυναίκες και άνδρες και τις αποκαλύψεις τους για μια απαράδεκτη κουλτούρα στην πολιτική, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, καθώς και στη μόδα» ανέφερε η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ στη δήλωσή της που συνοδεύει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Για να αντιμετωπίσει περαιτέρω αυτά τα θέματα, το CFDA μετονόμασε και διεύρυνε την Πρωτοβουλία για την Υγεία (Health Initiative) σε Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Υγείας και τη Διαφορετικότητα (Initiative for Health Safety and Diversity) με στόχο τη δημιουργία ενός πιο θετικού περιβάλλοντος για τα μοντέλα.

Πρόσφατα υπήρξε συνεργασία με την ιδρύτρια της Συμμαχίας Μοντέλων (Model Alliance), Σάρα Ζιφ για την προστασία όσων εργάζονται στη βιομηχανία μόδας και με το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν προσπάθειες τόσο νομοθετικές όσο και από την πλευρά της βιομηχανίας μόδας, ώστε να επέλθουν σημαντικές αλλαγές που προστατεύουν τα μοντέλα και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως οι διατροφικές διαταραχές και η διαφορετικότητα.

Τα μοντέλα που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας (και πέρα από αυτή) ενθαρρύνονται να έρθουν σε επαφή με τη Model Alliance.

Τον Δεκέμβριο, πολλοί άντρες μοντέλα κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που φέρονται να υπέστησαν από διάσημους φωτογράφους μόδας, τον Μάριο Τεστίνο και τον Μπρους Ουέμπερ. Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση διατυπώθηκαν και εναντίον του φωτογράφου μόδας, Τέρι Ρίτσαρσον.

Και οι τρεις φωτογράφοι αποκλείστηκαν από τη συνεργασία με τις εκδόσεις Vogue και Vanity Fair Conde Nast.

O Mario Testino

Ο όμιλος Conde Nast παρουσίασε πρόσφατα έναν «κώδικα δεοντολογίας» που επιδιώκει να «διαφυλάξει την αξιοπρέπεια και την ευημερία» των εργαζομένων.

Έχει απαγορεύσει τη χρήση ασυνόδευτων μοντέλων ηλικίας κάτω των 18 ετών και όλα τα γυρίσματα που περιλαμβάνουν γυμνές πόζες πρέπει να εγκρίνονται από ένα άτομο εκ των προτέρων.

Ο όμιλος επέκτεινε την πολιτική στις εκδόσεις της σε όλο τον κόσμο.

Το περασμένο φθινόπωρο, το μοντέλο Κάμερον Ράσελ χρησιμοποίησε τη σελίδα της στο Instagram για να βοηθήσει άλλα μοντέλα να μοιράζονται ανώνυμα ιστορίες παρενόχλησης ή επίθεσης που βίωσαν, ενώ εργάζονταν. Συγκέντρωσε περίπου 80 ιστορίες ανθρώπων στο λογαριασμό της και ενθάρρυνε όποιον ήθελε να μοιραστεί δημόσια τις εμπειρίες του να χρησιμοποιήσει το hashtag #MyJobShouldNotIncludeAbuse (Η δουλειά μου δεν περιλαμβάνει κακοποίηση).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα