When They See Us: Η πιο συγκλονιστική μίνι σειρά του 2019 μέχρι τώρα
Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη ζωή σου μετά από αυτά τα τέσσερα επεισόδια.
Η τηλεοπτική σου εμπειρία στο Netflix δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά το When They See Us. Και δεν πρόκειται για υπερβολή. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πραγματική ιστορία και είναι πιθανό να γνωρίζεις την αρχή, τη μέση και το τέλος από τη δημοσιογραφική καταγραφή της υπόθεσης, αυτό που καταφέρνει η Ava DuVernay είναι ένας σύγχρονος τηλεοπτικός άθλος. Σε επίπεδο εκρηκτικότητας, μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση, δυνατών συναισθημάτων που γεννά στον θεατή.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η καλύτερη μίνι σειρά του 2018
Με την ταινία Selma, η Άβα ΝτυΒερνέ έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σκηνοθέτιδα που απέσπασε Υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στην ιστορία των Όσκαρ. Στο φιλμ της το 2014, βασίστηκε στις πορείες που έγιναν μεταξύ της πόλης Σέλμα και της πρωτεύουσας της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι το 1965 για τη διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου ολόκληρης της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ. Στο When They See Us το ημερολόγιο γυρνά στο 1989 και η δράση τοποθετείται στη Νέα Υόρκη.
Τριάντα χρόνια πριν, λοιπόν, η υπόθεση της 28χρονης Τρίσα Μέιλι που έκανε τζόκινγκ στο Σέντραλ Παρκ και στη συνέχεια βρέθηκε βιασμένη και χτυπημένη βάναυσα σε σημείο του πάρκου αναστάτωσε την κοινή γνώμη των ΗΠΑ.
Πέντε έφηβοι, τέσσερις αφροαμερικανοί και ένα νεαρό αγόρι λατινικής καταγωγής, καταδικάστηκαν για το περιστατικό αφού πρώτα τους εκμαίευσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας πλαστές ομολογίες. Η λευκή Αμερική του νόμου και της τάξης επέβαλε τους δικούς της κανόνες και η ζωή των αθώων παιδιών διαλύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τους New York Times, η εν λόγω επίθεση ήταν «ένα από τα εγκλήματα που έλαβαν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα τη δεκαετία του ’80». Η μίνι σειρά του Netflix, σε τέσσερα επεισόδια που διαρκούν από 63 έως 87 λεπτά το καθένα, ξεδιπλώνει το νήμα από τις ελάχιστες στιγμές πριν συμβεί το κακό μέχρι το 2002, όταν ο πραγματικός ένοχος ομολόγησε και η τιμή του Άντρον, του Κέβιν, του Γιούσεφ, του Ρέιμοντ και του Κόρι αποκαταστάθηκε δημοσίως.
Κάθε επεισόδιο της σειράς, ως ξεχωριστό κεφάλαιο αυτής της καφκικής ιστορίας, είναι συγκλονιστικότερο από το προηγούμενο. Από τη σύλληψη της πεντάδας μέχρι το διασυρμό τους στη δίκη και έπειτα έως την αδυναμία τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία μετά το πέρας της άδικης ποινής τους (έμειναν για χρόνια σε αναμορφωτήρια και φυλακές, χάνοντας την καλύτερη περίοδο της ζωής τους), η ΝτυΒερνέ απογυμνώνει ολόκληρο το σύστημα από κάθε επίφαση δημοκρατίας. Οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά οδήγησαν τα αθώα παιδιά στον γκρεμό, ο Τύπος ήταν άφαντος, η δικαστική εξουσία έπαιξε στα τυφλά το παιχνίδι με τους όρους της Αστυνομίας.
Η ερμηνεία των νεαρών ηθοποιών μεταφέρει στη μικρή οθόνη την αθωότητα των χαρακτήρων που υποδύονται, όλη εκείνη την απέλπιδα προσπάθεια να κατανοήσουν για ποιο λόγο ο κόσμος τους γυρνά την πλάτη με παγωμένη καρδιά. Συμπληρώνουν το καστ έμπειρα ονόματα όπως η Φελίσιτι Χάφμαν και η Βέρα Φαρμίγκα.
Bonus, η σύνδεση του τότε και του τώρα μέσω του…Τραμπ: Ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας «ταπεινός» μεγιστάνας εκείνο τον καιρό, ζήτησε με αφορμή των Υπόθεση των Πέντε του Σέντραλ Παρκ την επαναφορά της θανατικής ποινής (σας θυμίζει κάτι;). Μάλιστα, ξόδεψε 85.000 δολάρια σε σχετική καμπάνια στα ΜΜΕ, δείγμα της οποίας βλέπετε παρακάτω:
Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια σειρά, πατήστε χωρίς δεύτερη σκέψη το play στο «Όταν μας βλέπουν». Δεν θα πάει χαμένο ούτε λεπτό παρακολούθησης και θα το κουβαλάτε μαζί σας για μέρες.
https://www.youtube.com/watch?v=u3F9n_smGWY