Work Life Balance: Πόσο εφικτή είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
Υπάρχει ή είναι μύθος;
Έχουμε συνηθίσει τους γρήγορους και χαοτικούς ρυθμούς ζωής, το τρέξιμο από υποχρέωση σε υποχρέωση, με τη δουλειά πολλές φορές, να καταλήγει να ρουφάει την ενέργεια της καθημερινότητάς μας. Υπάρχει μία λεπτή νοητή γραμμή που διαχωρίζει – ή τουλάχιστον θα έπρεπε – την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που τα όρια της «θολώνουν».
Ειδικοί και ψυχολόγοι σε όλο τον κόσμο, κάνουν λόγο για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το πόσο σημαντική είναι η επίτευξή της για την επιδίωξη της ευτυχίας. Η επαγγελματική αποφόρτιση είναι απαραίτητη τόσο για τη διατήρηση της προσωπικής ζωής, όσο και για την υγεία του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στην εργασιακή αποτελεσματικότητα, με λιγότερο άγχος και περισσότερη παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με την Klutch, η διατήρηση ενός υγιούς μυαλού και σώματος, η αποδοτικότητα στη δουλειά και οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, εξαρτώνται από την καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ενός ατόμου, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
- τις πολλές ώρες εργασίας
- οι αυξημένες ευθύνες στην εργασία
- οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υποστήριξης
- οι προσωπικοί δεσμοί και ευθύνες, όπως τα παιδιά
Ο ρόλος της τετραήμερης εργασίας
Με την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα οφέλη του νέου αυτού μοντέλου τόσο στη δουλειά, όσο και σε προσωπικούς τομείς της ζωής του ανθρώπου, με τον ύπνο να αποτελεί τον βασικότερο από αυτούς.
Πρόσφατη μελέτη της MattressNextDay διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για το συνηθισμένο πενθήμερο, είναι σε θέση να κοιμούνται μία ώρα επιπλέον ανά νύχτα.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι καταφέρνουν να κοιμούνται κατά μέσο όρο, περίπου επτά ώρες τη νύχτα, αν και ο αριθμός αυτός ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η ποιότητα του αέρα και η ποσότητα του ημερήσιου φωτός που λαμβάνουν.
Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από 36 ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες από αυτές έχουν την καλύτερη και τη χειρότερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ύπνου. Η Ολλανδία αναδείχθηκε ως μία από τις χώρες με την καλύτερη ισορροπία εργασίας-ύπνου, ενώ η Τουρκία ήταν μία από τις χειρότερες.
Οι χώρες με την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – Η θέση της Ελλάδας
Ο Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημιούργησε τον «Δείκτη Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ζωής», με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να βλάψουν την προσωπική υγεία, ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και να αυξήσουν το άγχος.
Σύμφωνα με τον Δείκτη του ΟΟΣΑ, το 10% των εργαζομένων απασχολούνται 50 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, με αμειβόμενη εργασία. Το Μεξικό ανήκει στη χειρότερη θέση, με το 27% των εργαζομένων να απασχολούνται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθεί η Τουρκία με 25% και η Κολομβία με σχεδόν 24% του συνόλου των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πρωτεία σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας κρατούν οι άνδρες με ποσοστό 14%, έναντι 6% για τις γυναίκες.
Στον αντίποδα, η καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής υπάρχει στην Ιταλία. Μόλις το 3% των εργαζομένων απασχολούνται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης περνούν το 69% της ημέρας για αναψυχή και ξεκούραση, δηλαδή 1,5 ώρα περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Την Ιταλία, ακολουθούν η Δανία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ρωσία και το Βέλγιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση, με τη χώρα μας να υπερέχει του μέσου όρου σε επίπεδο υγείας, αλλά να έχει χαμηλό μέσο όρο σε εισόδημα, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, ποιότητα περιβάλλοντος, κοινωνικές σχέσεις, συμμετοχή στα κοινά και γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Περίπου το 56% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν αμειβόμενη εργασία, κάτω από τον μέσο όρο απασχόλησης του ΟΟΣΑ που είναι 66%. Περίπου το 65% των ανδρών είναι σε αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με το 47% των γυναικών.
Στην Ελλάδα, το 4% των εργαζομένων εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ του 10%.
Πώς να πετύχετε την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
Η επιδίωξη όμως αυτής της ισορροπίας για πολλούς γίνεται εν τέλει κουραστική, ασήμαντη και αχρείαστη.
Άλλωστε, για μερικούς, η δουλειά είναι αυτή που τους προσφέρει πραγματική ικανοποίηση, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να διαχωρίσουν πλήρως την εργασιακή από την προσωπική τους ζωή.
Για άλλους όμως, η ισορροπία αυτή καταλήγει να είναι αναγκαία για μία συνολικότερη ευημερία. Ακολουθούν 8 συμβουλές για να φτάσετε μερικά βήματα πιο κοντά στην επιτυχία της:
1. Αποδεχτείτε ότι δεν υπάρχει η «τέλεια» ισορροπία
Μπορεί να ακούγεται ιδανικό οι μισές ώρες της ημέρας να είναι παραγωγικές στη δουλειά και ταυτόχρονα, να μπορείτε να περάσετε τον υπόλοιπο ελεύθερο σας χρόνο με φίλους και οικογένεια, ή μόν@ σας για αποφόρτιση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό. Το τέλειο πρόγραμμα δεν υπάρχει, αντ’ αυτού προσπαθήστε για ένα ρεαλιστικό.
Μερικές μέρες, μπορεί να εστιάσετε περισσότερο στη δουλειά, ενώ άλλες μέρες μπορεί να έχετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να ακολουθήσετε τα χόμπι σας ή να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η ισορροπία επιτυγχάνεται με την πάροδο του χρόνου.
2. Βρείτε μια δουλειά που αγαπάτε
Αν και η εργασία είναι ένας αναμενόμενος κοινωνικός κανόνας, η καριέρα σας δεν πρέπει να είναι άθλια. Είναι απλό: Αν μισείς αυτό που κάνεις, δεν πρόκειται να είσαι ευτυχισμένος. Δεν χρειάζεται να αγαπάτε κάθε πτυχή της δουλειάς σας, αλλά πρέπει να είναι αρκετά συναρπαστική ώστε να μην τρέμετε που σηκώνεστε από το κρεβάτι κάθε πρωί.
3. Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας
Η συνολική υγείας σας – σωματική, συναισθηματική και ψυχική – πρέπει να είναι το κύριο μέλημά σας. Αν παλεύετε με το άγχος ή την κατάθλιψη και πιστεύετε ότι η ψυχοθεραπεία θα σας ωφελούσε, τότε οφείλετε να εντάξετε τις απαραίτητες συνεδρίες στο πρόγραμμά σας.
Εάν παλεύετε με μια χρόνια ασθένεια ή οποιαδήποτε αρρώστια, μην φοβάστε να πάρετε αναρρωτική στις δύσκολες μέρες. Η υπερκόπωση του εαυτού σας σας εμποδίζει να γίνετε καλύτεροι, προκαλώντας πιθανώς περισσότερες διακοπές στο μέλλον.
Η ιεράρχηση της υγείας σας δεν χρειάζεται να αποτελείται από ριζοσπαστικές ή ακραίες δραστηριότητες. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ο καθημερινός διαλογισμός ή η άσκηση.
4. Μην φοβάστε να “αποσυνδεθείτε”
Το να κόβουμε κατά καιρούς δεσμούς με τον έξω κόσμο μας επιτρέπει να αναρρώνουμε από το εβδομαδιαίο στρες και μας δίνει χώρο για να αναδυθούν άλλες σκέψεις και ιδέες.
5. Πηγαίντε διακοπές
Μερικές φορές, η πραγματική αποσύνδεση σημαίνει ότι αφιερώνετε χρόνο για διακοπές και διακόπτετε εντελώς την εργασία για λίγο. Είτε οι διακοπές σας αποτελούνται από μια μονοήμερη διαμονή είτε ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στο Μπαλί, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για σωματική και πνευματική φόρτιση.
6. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα
Ενώ η δουλειά σας είναι σημαντική, δεν πρέπει να είναι ολόκληρη η ζωή σας. Ήσασταν άτομο πριν πάρετε αυτή τη θέση και θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στις δραστηριότητες ή τα χόμπι που σας κάνουν ευτυχισμένους.
Όταν προγραμματίζετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δημιουργήστε ένα ημερολόγιο για ρομαντικές και οικογενειακές ημερομηνίες. Μπορεί να φαίνεται παράξενο να σχεδιάζετε έναν προς έναν χρόνο με κάποιον που ζείτε, αλλά θα διασφαλίσει ότι θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί του χωρίς σύγκρουση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ακριβώς επειδή η δουλειά σας κρατά απασχολημένους δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείτε τις προσωπικές σχέσεις.
7. Βάλτε όρια και ώρες εργασίας.
Θέστε όρια στον εαυτό σας και στους συναδέλφους σας για να αποφύγετε την εξάντληση. Όταν φεύγετε από το γραφείο, αποφύγετε να σκέφτεστε τα επερχόμενα έργα ή να απαντάτε σε email της εταιρείας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχετε έναν ξεχωριστό υπολογιστή ή τηλέφωνο για εργασία, ώστε να μπορείτε να το κλείνετε όταν είστε ρολόι έξω. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ξεχωριστά προγράμματα περιήγησης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή φίλτρα για την εργασία και τις προσωπικές σας πλατφόρμες.
8. Θέστε στόχους και προτεραιότητες (και μείνετε σε αυτούς).
Θέστε επιτεύξιμους στόχους εφαρμόζοντας στρατηγικές διαχείρισης χρόνου, αναλύοντας τη λίστα εργασιών σας και κόβοντας εργασίες που έχουν μικρή αξία.
Δώστε προσοχή στο πότε είναι ο πιο παραγωγικός χρόνος εργασίας σας και μπλοκάρετε αυτόν τον χρόνο για τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία σας. Αποφύγετε να ελέγχετε τα email και το τηλέφωνό σας κάθε λίγα λεπτά, καθώς αυτές είναι σημαντικές εργασίες που χάνουν χρόνο που εκτροχιάζουν την προσοχή και την παραγωγικότητά σας. Η δομή της ημέρας σας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα στη δουλειά, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσετε εκτός εργασίας.
*Με πληροφορίες από BBC, Klutch, businessnewsdaily