Υπάλληλοι εξ’ αποστάσεως: Ζουν Θεσσαλονίκη και εργάζονται σε εταιρεία στην Ολλανδία
Η Τάνια και ο Νίκος επέστρεψαν μετά από 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όμως συνεχίζουν να εργάζονται σε εταιρεία στην Ολλανδία - Το ζευγάρι μιλάει για την εμπειρία του.
Μετά την έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού η τηλεργασία αποτέλεσε λύση στα εργασιακά προβλήματα που δημιούργησαν οι περιορισμοί και τα μέτρα. Και μπορεί πλέον όλα τα περιοριστικά μέτρα, πλέον, να αποτελούν παρελθόν, όμως όλη αυτή η κατάσταση άφησε το δικό της αποτύπωμα.
Πολλοί είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που είδαν διαφορετικά την κατάσταση και αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.
Η Τάνια και ο Νίκος ζούσανε στην Ολλανδία τα τελευταία 7 χρόνια, όπου εργάζονταν και δημιούργησαν τη δική τους οικογένεια. Όμως εδώ και 1-2 μήνες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και συνεχίζουν να δουλεύουν στην εταιρεία πληροφορικής στην Ολλανδία εξ’ αποστάσεως.
Όπως εξηγούν και οι δύο δουλεύαν στον τομέα της Πληροφορικής και όσο διήρκησε η πανδημία και οι καραντίνες που επιβλήθηκαν στην χώρα, εκείνοι έμεναν σπίτι και εργάζονταν εξ’ αποστάσεως.
«Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού κανένας από τους δύο μας δεν πήγε καθόλου στο γραφείο. Οπότε σκεφτήκαμε ότι αφού μπορούμε να δουλεύουμε από το σπίτι εξ’ ολοκλήρου γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε αυτό και από την Ελλάδα για να είμαστε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους. Φυσικά υπήρξαν πολλές φορές που πήραμε την απόφαση αλλά τελευταία στιγμή αλλάξαμε γνώμη. Τελικά μετακομίσαμε τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή πριν από περίπου έναν μήνα»
Μιλώντας για τις προκλήσεις που έχει φέρει στην καθημερινότητα τους, αυτή η νέα συνθήκη εργασίας, που πολλοί δεν θα δοκίμαζαν ή θα έβρισκαν εξαιρετικά δύσκολη, ο Νίκος και η Τάνια αναλύουν ότι:
«Το μόνο που ουσιαστικά μας τρομάζει/δυσκολεύει είναι ότι μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να πάψει να είναι τόσο εύκολο για εμάς να βρούμε μελλοντικά άλλη δουλειά από το σπίτι»
Μέσα απ’ όλη αυτή την κατάσταση εξομολογούνται ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία.
«Μπορούμε πάντα να επιλέξουμε το ωράριο εργασίας μας, το διάλειμμα μας, ακόμα και τον χώρο που θα δουλέψουμε. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι παραγωγικός όταν μπορείς να επιλέξεις τις συνθήκες στις οποίες νιώθεις άνετα και δεν έχεις κάτι να σου αποσπάει την προσοχή»
Έτσι όπως μπορείτε να καταλάβετε, άνθρωποι σαν το Νίκο και την Τάνια θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να δουλέψουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επιθυμούν.
«Φυσικά η φορολογική κατοικία μας πρέπει να είναι μία σταθερά. Το καλό είναι ότι αν μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καλό και σταθερό Ίντερνετ τότε κάθε μέρος του πλανήτη μπορεί να λειτουργήσει σαν γραφείο!»
Τέλος το νεαρό ζευγάρι εκφράζει την πεποίθηση πως όλο αυτό (του να δουλεύεις εξ’ αποστάσεως) δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων.
«Αντίθετα στην κουλτούρα μας είναι να είμαστε κοντά στην οικογένεια και στους φίλους μας! Αυτός πιστεύω είναι και ο λόγος που πολλοί μετανάστες αποφασίζουν να διαλέξουν αυτόν τον τρόπο εργασίας»