Υπερήλυκος: Τα επικά λογοπαίγνια που αγαπάς να μισείς στο Facebook

Μία σελίδα με υπέροχα λογοπαίγνια και άρτια αισθητική στην οπτικοποίησή τους.

Εμμανουέλα Τσαλίκη
υπερήλυκος-τα-επικά-λογοπαίγνια-που-α-370148
Εμμανουέλα Τσαλίκη

Σίγουρα θα έχετε κάποιο άτομο στην παρέα το οποίο λέει κρύα ανέκδοτα ή κάνει περίεργα αστεία. Λοιπόν, μαντέψτε! Υπάρχει ένας… «Υπερήλυκος» τύπος στο Facebook που έχει φτιάξει μία σελίδα με αστεία και ευφυέστατα λογοπαίγνια.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του για το πώς του ήρθε η ιδέα να τη δημιουργήσει, από πού αντλεί την έμπνευση για τις λεξιπλασίες που δημοσιεύει με τη συνοδεία πάντα της κατάλληλης εικόνας – την οποία κάθε φορά δημιουργεί ο ίδιος – και για το ποια είναι τα σχέδιά του για την εξέλιξη του facebook page.

  • Πώς του ήρθε λοιπόν η ιδέα να δημιουργήσει τη σελίδα του «Υπερήλυκου»;

Ο ίδιος μας αποκαλύπτει ότι είναι αυτός ο τύπος που όταν βρίσκεται με τους φίλους του, θα κάνει συνέχεια λογοπαίγνια που εκνευρίζουν τους άλλους. «Η ιστορία έχει ως εξής. Έχετε συναντήσει σε παρέες τον τύπο που λέτε πως αν πει άλλο ένα λογοπαίγνιο θα τον χτυπήσω; Ε, για τις δικές μου παρέες ήμουν αυτός ο τύπος. Για την ώρα, βέβαια, έχω αποφύγει τη σωματική βία», αστειεύεται.

Διαβάστε επίσης: Η πιο αστεία σελίδα facebook για το σινεμά είναι από την Θεσσαλονίκη

  • Η αφορμή του πρώτου οπτικοποιημένου λογοπαίγνιου.

«Κάποια στιγμή μού δόθηκε η αφορμή να οπτικοποιήσω ένα αστείο κατά παραγγελία, ώστε ένας φίλος να περιπαίξει έναν άλλον. Και αυτή ήταν η αρχή», συνεχίζει. Έτσι, σιγά σιγά συνέχισε μόνος του να σκέφτεται λογοπαίγνια και να δημιουργεί την κατάλληλη εικόνα για να τα συνοδεύει, φτάνοντας στο σημείο να έχει αρκετό υλικό στα χέρια του για να φτιάξει μια συλλογή που εν τέλει αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο του Facebook.

  • Η δημιουργία της σελίδας και η έμπνευση του ονόματος της.

Ο ίδιος δημιούργησε την σελίδα του τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Το όνομά της είναι και αυτό φυσικά ένα λογοπαίγνιο. Όπως μας αποκαλύπτει, ο «Υπερήλυκος» ήταν ένα από τα πρώτα λογοπαίγνια που είχε οπτικοποιήσει, πριν καν μπει στην διαδικασία να σκεφτεί τη δημιουργία page στην πλατφόρμα του Facebook. «Όταν έγινε η σελίδα, ένιωσα πως χρειάζομαι έναν χαρακτήρα ο οποίος θα παρουσιάζει τις εικόνες και θα εκφωνεί τις λεζάντες. Είναι ένας αυτοσαρκαστικός τύπος, λίγο επιτηδευμένος, λίγο γραφικός, και τελικά ένας στόχος για να απευθύνεις το μένος σου όταν θυμώνεις με το αστείο που μόλις είδες», μας εκμυστηρεύεται.

Με λίγα λόγια, ο… υπερβολικά ηλικιωμένος λύκος της εικόνας προφίλ της σελίδας, είναι κάτι σαν το alter ego του, και ένας τρόπος για να κρατήσει την ταυτότητά του μυστική.

  • Πώς σκαρφίζεται τα διάφορα λογοπαίγνια που δημοσιεύει;

«Μερικές φορές τυχαίνει να αντιληφθώ μοτίβα και συνδέσεις σε οικογένειες λέξεων και ηθελημένα να προσπαθήσω να βγάλω κάτι από κει. Κάποιες φορές πετυχαίνει. Συνήθως όμως γίνεται κάτι άλλο. Μετά από ένα ικανό διάστημα τριβής, τα λογοπαίγνια γίνονται κομμάτι του τρόπου που σκέφτεσαι», εξηγεί. Πέρα όμως από τα λογοπαίγνια που φτιάχνει μόνος του, μας λέει ότι πολλοί φίλοι του τον βοηθούν λέγοντας τις δικές τους ιδέες, αλλά και πολλοί άγνωστοι του στέλνουν προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του. Πολλές φορές τα χρησιμοποιεί. «Κατά τα λοιπά, την επιλογή των αστείων, τη λογική επεξεργασία και το εικαστικό μέρος τα κάνω μόνος μου. Είναι ένα προσωπικό πρότζεκτ», συμπληρώνει.

  • Τι πιστεύει ο ίδιος όμως ότι τον ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χιουμοριστικές σελίδες που υπάρχουν στο Facebook;

Ο «Υπερήλυκος» βλέπει δύο ειδών σελίδες με λογοπαίγνια στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Στην μία κατηγορία, όπως λέει, πρωταγωνιστής είναι μόνο το κείμενο με το λογοπαίγνιο. «Η εικόνα είτε έχει συνοδευτικό ρόλο, είτε δουλεύει μεν μαζί με το κείμενο αλλά είναι περισσότερο ένα κολάζ – μια οπτική παράθεση των δύο εννοιών που φτιάχνουν το αστείο», λέει, εξηγώντας το πώς κάνει αυτή τη διάκριση.

Ποια είναι όμως η δεύτερη κατηγορία, στην οποία λέει πως προσπαθεί να ανήκει; «Στη δεύτερη κατηγορία βάζω τις προσπάθειες στις οποίες κείμενο και εικόνα επικοινωνούν και είναι δουλεμένα ως ένα ενιαίο αντικείμενο. Είναι αυτό το ενδιάμεσο βήμα ανάμεσα στη σύλληψη του αστείου και την τελική οπτική του απόδοση͘, η σκέψη πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα το αφηγηθείς. Προκύπτει έτσι ένα αποτέλεσμα, το οποίο αν δουλευτεί σωστά είναι αστείο, αλλά κατά βάση πρόκειται για ένα εικαστικό αντικείμενο».

  • Και μας αποκαλύπτει και κάτι για το άτομο πίσω από τον «Υπερήλυκο»…

Ο άνθρωπος πίσω από τον «Υπερήλυκο», τελικά είναι αρχιτέκτονας και όχι γραφίστας, όπως ίσως νομίζουν όσοι παρακολουθούν την σελίδα του. «Ο Υπερήλυκος είναι το βασικό side project με το οποίο ασχολούμαι τα περισσότερα απογεύματα» μας λέει.

  • Όπως είναι λογικό, πλησιάζει η στιγμή που τα επιτυχημένα λογοπαίγνιά του θα μπορούν να… φορεθούν.

Όπως μας ενημέρωσε, το ηλεκτρονικό κατάστημα της σελίδας του, βρίσκεται υπό κατασκευή. «Όταν ανέβει, θα μπορεί κανείς να βρει μπλούζες, φούτερ, κούπες, πάνινες τσάντες και θα μπορούμε να κουβεντιάσουμε και άλλα πράγματα».

*Βρείτε τον Υπερήλυκο και τα επικά οπτικοποιημένα λογοπαίγνιά του με ένα κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα λογοπαίγνια:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα