close search results icon

Design

Μεταμορφώθηκε το “πιο άσχημο κτίριο της γειτονιάς”

Πως η θλιβερή είσοδος μιας πολυκατοικίας γέμισε φυτά και έγινε πρότυπο συγκροτήματος.

Μεταμορφώθηκε το “πιο άσχημο κτίριο της γειτονιάς”
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Το δανέζικό στούντιο Tegnestuen Lokal μεταμόρφωσε μια πολυκατοικία στην Κοπεγχάγη, αντικαθιστώντας την εξωτερική της όψη. Το γκρι και άσχημο τσιμέντο της δεν υπάρχει πια και την θέση του έχουν πάρει φυτά.

Χτισμένο τη δεκαετία του 1960, το εξαώροφο τετράγωνο στο Frederiksberg διέθετε μια τυπική πρόσοψη με γραμμικούς διαδρόμους μπαλκονιού. Η ανανέωση της Tegnestuen Lokal δίνει μία τρισδιάστατη εμφάνιση στην πρόσοψη.

Εκτός από το να κάνουν το κτίριο πιο ελκυστικό, αυτά τα τετράγωνα δίνουν στους κατοίκους έναν υπαίθριο χώρο, όπου μπορούν να καθίσουν και να παρατηρήσουν τον δρόμο από κάτω ή να συνομιλήσουν με τους γείτονές τους. Δημιουργούν επίσης χώρο για την καλλιέργεια φυτών, γι’ αυτό και οι αρχιτέκτονες έδωσαν στο έργο το όνομα Ørsted Gardens.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tegnestuen LOKAL (@tegnestuenlokal)

«Οι κήποι Ørsted (Ørsted Gardens) μεταμόρφωσαν ένα ερειπωμένο κτίριο που συχνά αναφέρεται ως “το πιο άσχημο στη γειτονιά του”», δήλωσε ο Christopher Ketil Dehn Carlsen, συνιδρυτής της Tegnestuen Lokal.

«Το κτίριο ήταν αφιλόξενο», εξήγησε, ενώ συμπλήρωσε ότι «στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν νέο χώρο ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή στο κτίριο».

Μάλιστα, το συγκεκριμένο κτίριο κέρδισε τα Dezeen Awards 2021, στην κατηγορία “αναγέννηση κατοικίας”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tegnestuen LOKAL (@tegnestuenlokal)

Ο σχεδιασμός διατηρεί τους αρχικούς διαδρόμους πρόσβασης του κτιρίου. Τα υαλότουβλα απλώς επεκτείνουν το χώρο προς τα έξω. Αυτά τα μπλοκ καθιστούν σαφές ποιος χώρος ανήκει σε ποια κατοικία. Ταυτόχρονα, οι χώροι είναι ανοιχτοί για να ενθαρρύνουν τους γείτονες να αλληλοεπιδρούν περισσότερο.

«Η νέα πρόσοψη προστατεύει τα διαμερίσματα από τον θόρυβο της κυκλοφορίας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν οι κάτοικοι στο κτίριο. Οι μπροστινές πόρτες είναι πλέον ανοιχτές και τα παιδιά περιπλανώνται στο νέο χώρο, δημιουργώντας έναν ζωντανό αστικό χώρο στο πλάι του κτιρίου προτιμότερο από την θλιβερή είσοδο που υπήρχε πριν», », είπε ο Carlsen.

Η κατασκευή είναι πλαισιωμένη από χάλυβα και γεμίζεται με γυάλινα πάνελ που μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν, καθιστώντας τον χώρο πιο χρηστικό ανάλογα την εποχή. Ξύλινες περσίδες σκιάζουν μερικά από τα τζάμια. Ακόμα οι κάτοικοι έχουν την ελευθερία να καλλιεργήσουν τους δικούς τους μίνι κήπους. Ορισμένα από τα σημεία φύτευσης διαθέτουν αναρριχώμενα φυτά, που απλώνονται πάνω από τις ξύλινες περσίδες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tegnestuen LOKAL (@tegnestuenlokal)

Ο Carlsen πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ιδέα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και σε πολλά άλλα συγκροτήματα κατοικιών της δεκαετίας του 1960 του ίδιου στυλ.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κτιρίων όπου καλύπτονται ανοιχτοί δρόμοι πρόσβασης, αλλά συνήθως οι ανακαινίσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της αρχικής αρχιτεκτονικής», ανέφερε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tegnestuen LOKAL (@tegnestuenlokal)

«Με το Ørsted Gardens προτείναμε έναν ριζικό μετασχηματισμό. Το τελικό αποτέλεσμα απαιτούσε υψηλές επενδύσεις από τους κατοίκους και όλους τους εμπλεκομένους, αλλά η αυξημένη αξία και η βελτιωμένη κοινωνική ζωή στο κτίριο το έχει ξεπεράσει κατά πολύ», κατέληξε.

Πηγή: dezeen.com