close search results icon

Θεσσαλονίκη

Μια δεκάχρονη εμπειρία γεύσης

Δέκα χρόνια πριν, ξεκίνησε μια γαστρονομική «επανάσταση» στο Sani Resort της Χαλκιδικής· το Sani Gourmet. Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία από τη διοργάνωση ενός μουσικού φεστιβάλ που άλλαξε με τη φυσιογνωμία και τις επιλογές του τα ελληνικά φεστιβάλ ήρθε το επόμενο βήμα. Η δημιουργία ενός πόλου που θα έκανε τη γαστρονομία προορισμό. Σημείο αναφοράς στο γαστρονομικό […]

Μια δεκάχρονη εμπειρία γεύσης
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi
kentriki.jpg

Δέκα χρόνια πριν, ξεκίνησε μια γαστρονομική «επανάσταση» στο Sani Resort της Χαλκιδικής· το Sani Gourmet. Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία από τη διοργάνωση ενός μουσικού φεστιβάλ που άλλαξε με τη φυσιογνωμία και τις επιλογές του τα ελληνικά φεστιβάλ ήρθε το επόμενο βήμα. Η δημιουργία ενός πόλου που θα έκανε τη γαστρονομία προορισμό. Σημείο αναφοράς στο γαστρονομικό τοπίο της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτελώντας τη μοναδική διοργάνωση γαστρονομίας διεθνούς χαρακτήρα στη χώρα. Στόχος του ήταν και είναι, άνθρωποι διαφορετικών πολιτιστικών επιρροών και εμπειριών να «μοιράζονται» και να «συζητούν» την εμπειρία της γεύσης. Στα χρόνια που πέρασαν και με τεράστια επιμονή κατάφεραν να μας συστήσουν κορυφαίες υπογραφές της διεθνούς μαγειρικής, να φιλοξενήσουν στη Χαλκιδική αστέρες σεφ από διάφορες περιοχές του πλανήτη, να αναδείξουν τη νέα ελληνική γαστρονομία και να συνεργαστούν με ότι σπουδαίο έχει να επιδείξει η ελληνική σκηνή, να μας συστήσουν τάσεις, προϊόντα, δημιουργικές ελληνικές ιστορίες ανθρώπων που επιμένουν.

Στο πέρασμα του χρόνου, πάνω από 284 δείπνα έχουν πραγματοποιηθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους σεφ, μερικοί από τους οποίους είναι οι Heinz Winkler, Claire Smith, Alain Λόρκα, Alain Parodi, Reine Sammut, Montse Estruch, Cornelia Poletto, Marco Garfagnini, Atul Kochar, Daniel Ettlinger και πολλοί ακόμα, που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Τα μυθικά γεύματα που διοργανώθηκαν αυτά τα χρόνια, οι παρουσιάσεις, οι συνευρέσεις ανθρώπων του χώρου, οι συστάσεις των νέων ελπίδων έφτιαξαν το μύθο της πιο σπουδαίας ελληνικής διοργάνωσης γύρω από τη γαστρονομία που στη διάρκεια της εβδομάδας που διαρκεί προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για γνωριμία με την υψηλή γαστρονομία, σήμερα που είναι η κυρίαρχη τάση παγκόσμια. Ένα θεσμός αφιερωμένος στην εξαιρετική γεύση και τον πολιτισμό, ο μοναδικός στη χώρα που μπορεί να λογιστεί ως φεστιβάλ γαστρονομίας ισάξιο με τα διεθνή.

Την περσινή χρονιά, το Sani Gourmet ξεκίνησε τη μακρά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία φέτος πρόκειται να ολοκληρωθεί, αποδεικνύοντας ότι το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη και αφήνοντας μια παρακαταθήκη στη σύγχρονη συζήτηση περί γαστρονομίας. Η συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν θα είναι διευρυμένη και δε θα περιορίζεται σε σεφ από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και από το Ιράν, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, ώστε περισσότεροι σεφ να μπορέσουν να μας φανερώσουν τη δική τους προσέγγιση στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Ο Τάσος Μαντής του εστιατορίου “Hytra”, βραβευμένος σεφ με αστέρι Michelin, ο Anar V. Gasimov από το Αζερμπαϊτζάν, γνωστός για τις καινοτομίες που έχει εισαγάγει στην γαστρονομία του τόπου του, ο Alfred Prasad, που υπήρξε ο νεότερος σεφ που πήρε αστέρι Michelin από την Ινδία, ο Hamid Salimian από το Ιράν και η Tekuna Gachechiladze από τη Γεωργία, διάσημη δημιουργός του Supra Nova – του concept της Νέας Γεωργιανής Κουζίνας  (Georgian Nouvelle Cuisine) και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι σεφ θα βάλουν τα δυνατά τους, ώστε να προσφέρουν στο κοινό νέες εκλεπτυσμένες γεύσεις που θα «φωτίσουν» πτυχές των γαστρονομικών διαδρομών που χαράχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, από το Πεκίνο έως τη Ρώμη.

Η γαστρονομία των χωρών της Άπω και της Εγγύς Ανατολής, αλλά και της Μεσογείου πρόκειται να μαγέψει γι’ άλλη μια φορά λοιπόν το κοινό που αγαπάει την καλή κουζίνα, ξεδιπλώνοντας τις πλευρές ενός γευστικού ταξιδιού με μυρωδιές και χρώματα, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο και θ’ αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για τη συνέχιση της επιτυχημένης διεθνούς βεληνεκούς διοργάνωσης.

 

*8-17/5, Sani Gourmet 2015, “O Δρόμος του Μεταξιού Νο2”, Sani Resort, Κασσάνδρα, Χαλκιδική, τηλ. 23740 99500, www.saniresort.gr, www.sanigourmet.gr