Αρχιτεκτονικη

Μια συνοικία, ζωντανό εργαστήριο καινοτομίας και αστικής τεχνολογίας

Παρέχει εγκαταστάσεις για εκπαίδευση, έρευνα, συνέδρια, υποκαταστήματα επιχειρήσεων και ειδικά γραφεία για όσους απασχοληθούν εκεί

Parallaxi
μια-συνοικία-ζωντανό-εργαστήριο-καιν-926817
Parallaxi

Μια νέα αστική τεχνολογική περιοχή σχεδιάζεται αυτόν τον καιρό για το Creekside της περιοχής Al Jaddaf στο Ντουμπάι.

Η περιοχή στοχεύει να δημιουργήσει περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας στις αστικές τεχνολογίες, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, ενώ θέλει να υποδεχτεί επιχειρηματίες ώστε να ενθαρρύνει ένα συνεργατικό τεχνολογικό οικοσύστημα.

Η περιοχή θα παρέχει εγκαταστάσεις για εκπαίδευση, έρευνα, συνέδρια, υποκαταστήματα επιχειρήσεων, κοινόχρηστους χώρους γραφείου και ειδικά γραφεία για όσους απασχοληθούν εκεί. Θα φιλοξενήσει επίσης ένα αστικό τεχνολογικό ινστιτούτο, το οποίο ελπίζει να προωθήσει την καινοτομία επενδύοντας στην εφαρμοσμένη έρευνα και επιτρέποντας συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη ενός τέτοιου χώρου περιστράφηκε γύρω από την ιδέα ότι τα κέντρα καινοτομίας και έρευνας όπως αυτά, μπορούν να προωθήσουν την εξέλιξη των μελλοντικών πόλεων. Η αστική περιοχή με λύσεις τεχνολογίας επιδιώκει να προσφέρει απαντήσεις σε προκλήσεις όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων, την παραγωγή ενέργειας, τη συλλογή νερού και τη διαχείριση μηδενικών αποβλήτων. Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη πιο δίκαιων συνθηκών διαβίωσης ενσωματώνοντας τεχνολογίες στο σχεδιασμό των πόλεων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις απειλές της κλιματικής αλλαγής.

dubai-urban-tech-district-interior-3-urb.jpg

Η ανάπτυξη του χώρου, σχεδιάζεται να είναι μια καθαρή περιοχή μηδενικών εκπομπών άνθρακα, βοηθώντας παράλληλα τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα.

Κάθε επιχείρηση στην περιοχή αναμένεται να εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα δέσμευσης μηδενικών εκπομπών άνθρακα, το οποίο ελπίζει να αντιμετωπίσει τις εκπομπές αυξάνοντας τη συλλογική ευαισθητοποίηση και βελτιστοποιώντας τις λειτουργικές επιδόσεις. Ο σχεδιασμός των κτιρίων χρησιμοποιεί παθητικές και ενεργητικές στρατηγικές για τη μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου.

Για την παροχή επαγγελματικής απόδοσης και ασφάλειας, ο εσωτερικός φωτισμός και η θερμοκρασία ρυθμίζονται αυτόματα από αισθητήρες που παρακολουθούν μεταβλητές όπως τον αριθμό των επιβατών σε ένα δωμάτιο, την ώρα, την ημέρα και τον καιρό που έχει έξω.

urban-technology-district-urb-lead.jpeg
Φωτογραφίες: Urban Technology District

Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν επίσης βιοφιλικό σχεδιασμό για την προώθηση της ευεξίας και τη βελτίωση του περιβάλλοντος γραφείου. Η περιοχή παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευέλικτων χώρων εργασίας, οι οποίες ενσωματώνουν το πράσινο και τα φυσικά στοιχεία ως αποδεδειγμένο τρόπο αύξησης της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας και της ευτυχίας των εργαζομένων.

Στον σχεδιασμό της συνοικίας ενσωματώνονται επίσης χώροι με δέντρα και διαμορφωμένους κήπους.

Το ολοκληρωμένο Urban Tech Institute ενισχύει περαιτέρω αυτό το σύστημα συνεργασίας προωθώντας εκδηλώσεις δικτύωσης, συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις και εκθέσεις. Συνολικά, η Urban Tech District στοχεύει να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε καινοτομίες και επιχειρηματίες για να αναπτύξουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις.

Σε όλο τον κόσμο, οι πανεπιστημιουπόλεις καινοτομίας αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα και προκλήσεις των αστικών περιβαλλόντων.

Στο Σικάγο, η OMA αποκάλυψε πρόσφατα το σχέδιο της νέας έδρας για το Discovery Partners Institute , το οποίο προσφέρει χώρους για γραφεία, εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας όπου οι φοιτητές του συστήματος του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μπορούν να συναντήσουν επαγγελματίες του κλάδου. Η BIG κέρδισε επίσης έναν διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός Κέντρου Μαγειρικής Έρευνας και Καινοτομίας στο Σαν Σεμπαστιάν , ενώ η Snøhetta σχεδιάζει το κεντρικό κτίριο για την Πανεπιστημιούπολη Έρευνας & Μηχανικής της Ford στο Dearborn του Μίσιγκαν.

dubai-urban-tech-district-view-3-urb.jpg

Πηγη – archdaily.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα